Prima operaţie făcută de Mazor X
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Prima operaţie făcută de Mazor X

La aceasta a asistat şi ministrul Sănătăţii, prezent în oraş. Aparatul ultrasofisticat a costat 1,2 milioane de euro.

GALERIE
Operatie Mazor X1
  • Operatie Mazor X1
- +

La Spitalul de Neurochirurgie a fost folosit ieri pentru prima dată robotul Mazor X, în cadrul vizitei ministrului Sănătăţii la Iaşi fiind transmisă astfel şi prima intervenţie chirurgicală realizată. Acesta a fost achiziţionat anul trecut din fonduri alocate de Consiliul Judeţean, fiind vorba despre aproximativ 1,2 milioane de euro.

„Pentru neurochirurgia din Iaşi şi din ţară este un moment istoric, pentru că viitorul în medicină la nivel mondial în următorii 10 - 20 de ani cu siguranţă va fi robotica. Noi am reuşit cu sprijinul autorităţilor să implementăm încă de pe acum acest sistem robotic. Deşi pare o sumă mare de bani, nu este una foarte mare pentru beneficiile pe care le aduce. Cel mai important este entuziasmul echipei medicale, suntem nişte «nebuni frumoşi» aici la Iaşi, care ne-am dorit dintotdeauna să implementăm lucruri inovative ce au drept principal scop creşterea calităţii actului medical. Avem acum un proiect de suflet în care dorim să ne implicăm cu toţii, şi anume ca pacienţii să simtă efectiv că sunt trataţi la nivel european.

De zece ani de când sunt manager, niciodată nu a mai fost un entuziasm la fel de mare în sprijinirea acestor proiecte, şi aici mă refer la nivel de Bucureşti, Consiliu Judeţean, autorităţi locale”, a precizat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale. Astfel, ieri a fost operat un bărbat care a căzut de la o înălţime de şapte metri, în urma căreia s-a ales cu o fractură la coloană, fiind nevoie de o fixare minim invazivă cu ajutorul robotului Mazor X. În acest caz, au fost introduse opt şuruburi din titan cu o tijă, prin incizii mici, de aproximativ un centimetru. Introducerea fiecărui şurub se face, conform reprezentanţilor unităţii medicale, în 90 de secunde. Pentru aceste operaţii este nevoie de o echipă formată din trei medici, doi bioingineri, patru asistenţi medicali, managerul spunând că este nevoie de personal cu experienţă pentru folosirea acestui robot. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.