Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Prima prescriere de la Iaşi în scandaloasa decizie a CCR: escroci cu o pagubă de 900.000 lei, curaţi ca lacrima?

GALERIE
prescriere, evazionisti, harlau
  • prescriere, evazionisti, harlau
- +

Un grup de evazionişti vor fi, foarte probabil, primii beneficiari ieşeni ai Deciziei recente a Curţii Constituţionale referitoare la prescripţie. Trimişi în judecată după trecerea a 8 ani de la comiterea faptelor, evazioniştii au cerut constatarea prescrierii răspunderii penale şi în faţa Tribunalului, dar solicitarea le-a fost respinsă. Între timp, CCR a dat un nou sens principiului prescrierii, iar magistraţii Curţii de Apel au ajuns la concluzia că cererea trebuie luată în considerare. Cazul a fost repus pe rol, iar o decizie va fi luată la jumătatea lunii septembrie. Pentru cei 8 infractori, decizia va însemna curăţarea cazierelor.

 

Cei 8 ieşeni din Hârlău au fost trimişi în judecată în 2019, fiind acuzaţi că au înregistrat în contabilitatea a patru firme pe care le administrau, SC Prinţ European SRL, Petrodavinex SRL, Umbrărescu SRL şi Euro Comzom SRL, operaţiuni fictive de achiziţii, producând bugetului de sat un prejudiciu total de 887.000 lei în perioada 2010-2011. Ieşenii făceau parte dintr-un grup mai larg, anchetat de procurorii din Bihor încă din 2012. Documentele referitoare la ieşeni au fost trimise Parchetului de pe lângă Tribunal, care a continuat ancheta colegilor ardeleni. În vederea viitoarei recuperări a prejudiciului, procurorii au pus sub sechestru tot ce au găsit: un Audi A5 aparţinând Verginei Stănescu, o casă de 108 mp aparţinând Mărioarei Stănescu sau un palat de peste 400 mp al Dizelei Stănescu, dar şi o casă de 20 mp din chirpici construită fără autorizaţie.

Pe parcursul procesului, acuzaţii au invocat prescripţia răspunderii penale, invocând durata mare de timp trecută de la comiterea faptelor până la trimiterea în judecată. Conform legii, răspunderea penală în cazul evaziunii fiscale se prescrie după trecerea a 8 ani. Vechiul Cod Penal, din 1969, prevedea că termenul de prescriere se întrerupe şi se reia de la zero „prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului”. Noul Cod Penal a înlocuit expresia cu „prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”, formulare pe care în 2014 CCR a desfiinţat-o, ca neconstituţională.

Magistraţii Tribunalului au respins însă cererea inculpaţilor, invocând faptul că din 2011 şi până în 2019 cursul prescrierii fusese întrerupt cel puţin o dată, în momentul audierilor ca suspecţi. Practic, judecătorii interpretaseră decizia CCR ca pe o revenire la forma din 1969 a legii. Ca urmare, cei 8 au fost condamnaţi. Patru dintre ei au primit pedepse cu suspendare, dar ceilalţi patru, recidivişti, au fost condamnaţi pe termene cuprinse între 2 ani şi 10 luni şi 4 ani şi 4 luni, cu executarea în regim de detenţie.

O parte dintre evazionişti, mulţumiţi că au scăpat cu pedepse cu suspendare, nu au mai contestat sentinţa. Au făcut-o însă alţi trei, dar şi procurorii, care au considerat pedepsele primite de unii prea blânde. Cazul a fost preluat în noiembrie anul trecut de Curtea de Apel. Primele două termene de judecată au trecut cu efectuarea demersurilor pentru ca Lina şi Vergina Stănescu să plătească integral prejudiciul reţinut în sarcina lor. La termenul din martie, instanţa a stabilit ca dată pentru pronunţarea sentinţei data de 17 mai. Pronunţarea a fost însă amânată pentru ziua de joi. Între timp însă, pe 26 mai, CCR a mai emis o decizie referitoare la prescripţie.

De această dată, a menţionat explicit că aplicarea prevederilor vechiului Cod Penal nu este admisibilă. Prin urmare, termenul prescripţiei răspunderii penale nu mai este întrerupt de nimic. Dacă procurorii nu obţin o condamnare definitivă rapid, inculpaţii pot pleca acasă. Lina şi Vergina Stănescu au cerut din nou să se constate prescrierea, invocând acelaşi argument: de la comiterea faptelor trecuseră mai mult de 8 ani. De această dată, magistraţii nu au mai putut respinge argumentul pentru că CCR specificase clar că prescrierea nu mai poate fi întreruptă.

Ca urmare, a fost stabilit un nou termen, pe 15 septembrie, după vacanţa judecătorească. La acesta vor fi chemaţi inculpaţii, apărătorii acestora şi reprezentanţii ANAF. „Se impune a se discuta în contradictoriu asupra aplicabililităţii în cauză a Deciziei C.C.R. nr. 358/26.05.2022, în raport de situaţia juridică a inculpaţilor apelanţi şi intimaţi”, au precizat judecătorii. Ziua de 15 septembrie ar putea marca astfel prima eliberare a unor condamnaţi făcută în baza noilor norme ale CCR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri