anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Prima reconstrucție computerizată din lume a unui virus biologic

GALERIE
genom-virus-biologic
 • genom-virus-biologic
- +

Un cercetător de la Universitatea Aston, din Regatul Unit, a creat prima reconstrucție computerizată a unui virus în întregime, inclusiv a genomului său nativ complet, a anunțat universitatea într-un post pe Twitter.

Legendă foto: Segment din modelul de genom reconstruit

Chiar dacă și alți cercetători au creat reconstrucții similare, aceasta este prima care reproduce exact structura chimică și 3D a unui virus „viu”.

Descoperirea ar putea conduce la cercetarea unei alternative la antibiotice, pentru a reduce amenințarea rezistenței antibacteriene.

Cercetarea, care a fost publicată în revista Faraday Discussions, a fost efectuată folosind datele existente ale structurilor virusului măsurate prin crio-microscopie electronică (cryo-EM) și modelare computațională, care a durat aproape trei ani, în ciuda utilizării unor supercalculatoare din Marea Britanie și Japonia.

Descoperirea va deschide calea cercetării proceselor biologice, care în prezent nu pot fi examinate pe deplin, deoarece genomul lipsește din modelele de virus.

Reușita va permite oamenilor de știință să afle modul în care un bacteriofag - un tip de virus care infectează bacteriile - ucide o anumită bacterie care cauzează boli. În prezent, nu se știe cum se întâmplă acest lucru, dar această nouă metodă de a crea modele mai precise deschide calea către cercetări suplimentare în utilizarea bacteriofagelor pentru a ucide bacteriile care pun viața în pericol.

Reușita ar putea duce la un tratament mai direcționat al bolilor care sunt tratate în prezent cu antibiotice și ar putea ajuta la combaterea amenințării tot mai mari pentru omenire, respectiv rezistența la antibiotice.

„Până acum nimeni altcineva nu a fost capabil să construiască un model de genom nativ al unui întreg virus la un nivel atât de detaliat (atomistic)”, a declarat dr. Dmitry Nerukh, de la Departamentul de Matematică al Colegiului de Inginerie și Științe fizice a Universității Aston, autorul acestei reușite.

„Abilitatea de a studia mai clar genomul unui virus este incredibil de importantă. Fără genom a fost imposibil să știm exact cum un bacteriofag infectează o bacterie”, a precizat savantul.

Această dezvoltare va permite de acum virusologilor să răspundă la întrebări la care anterior nu puteau răspunde.

„Acest lucru ar putea duce la tratamente direcționate pentru a ucide bacteriile periculoase pentru oameni și pentru a reduce problema globală a bacteriilor rezistente la antibiotice, care în timp devin din ce în ce mai grave”, a mai spus omul de știință.

Potrivit autorilor, abordarea are multe alte aplicații potențiale. Una dintre acestea este crearea unor reconstrucții computaționale pentru a ajuta crio-microscopia electronică - o tehnică folosită pentru a examina forme de viață răcite la temperaturi extreme.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.