Prima şedinţă la CJ din acest an: început furtunos, final cu şampanie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Prima şedinţă la CJ din acest an: început furtunos, final cu şampanie

GALERIE
sedinta cj iasi
  • sedinta cj iasi
- +

Consilierii judeţeni şi-au făcut ieri încălzirea pentru viitoarele confruntări electorale. Aceştia şi-au adus aminte de starea drumurilor judeţene, de spitale, Catedrala Mântuirii Nea­mului, Filarmonică sau Biblioteca Judeţeană şi s-au contrat pe componenţa comisiilor de examinare a activităţii managerilor instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean. Doar în cazul hotărârilor vizând această problemă au fost înregistrate voturi „contra“, toate celelalte proiecte de hotărâre fiind aprobate cu cel mult câteva abţineri.

Prima dezbatere pe tema drumurilor judeţene i-a avut în prim-plan pe liberali, care au cerut detalii cu privire la banii alocaţi acestora. În discuţiile anterioare, se stabilise ca lucrările de reabilitare a drumurilor să fie făcute cu fondurile decontate de Uniunea Europeană în cadrul proiectului de modernizare a Aero­portului.

„Vorbim de anul trecut de masterplanul judeţean al drumu­rilor. Nu am văzut nicăieri în buget banii întorşi de la Aeroport“, a spus liderul consilierilor judeţeni PNL, Eduard Boz.

La rândul său, consilierul ALDE Victor Chirilă a reclamat faptul că, deşi casa în care locuieşte la Bârnova se află la marginea DJ 249D, drum care a beneficiat anul trecut de lucrări de plombare, nu a văzut niciun utilaj de construcţii.

Problemele ridicate s-au lămurit în câteva minute. Lucrări în cadrul Masterplanului nu au fost prevăzute întrucât nu s-a finalizat încă prioritizarea acestora în funcţie de starea drumurilor, iar pe DJ 249D s-a lucrat, dar nu în faţa casei lui Chirilă.

„Am avut mai puţin de 6 milioane lei pentru plombări, pe tot judeţul. În cazul drumului respectiv, au fost făcute lucrări pe doar 5% din lungimea sa. Cele mai mari probleme au fost pe Ciurea, nu pe Bârnova. Dacă se do­reşte, mergem oriunde şi facem mă­surători, fără nicio emoţie“, a explicat şeful Direcţiei de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, Daniel Minciună.

Consilierul PSD Iulian Cozianu a solicitat alocarea a 200.000 lei pentru amenajarea unei încăperi necesare instalării unui RMN la Spitalul de Copii. Propunerea a fost respinsă provizoriu întrucât din partea spitalului nu a fost primită la CJ nicio solicitare oficială.

Suma alocată lucrărilor de reparaţii la Mitropolie, Episcopia Romano-Catolică şi alte biserici a atras noi întrebări.

„Există vreo sumă alocată reparaţiilor la Filarmonică? Există măcar un demers început pentru găsirea unui sediu adecvat Bibliotecii Judeţene? Mai dăm bani pentru Catedrala Mântuirii Nea­mului?“, a întrebat Boz.

Şi pe această temă, răspunsurile au fost scurte. CJ nu intenţionează alocarea de bani pentru Filarmonică întrucât sediul aparţine Episcopiei Romano-Cato­lice, în schimb se implică în demersurile municipalităţii de transformare a cinematografului Victoria în Fi­lar­monică. Pentru Biblioteca Jude­ţeană se fac demersuri de întoarcere în Palatul Culturii după finalizarea lucrărilor de reabilitare a acestuia.

„Pentru Catedrala Mântuirii Nea­mu­lui nu dăm bani. A existat într-adevăr o solicitare în acest sens, dar dăm bani la Mitropolia noastră“, a precizat preşedintele interimar al CJ, Victorel Lupu.

Directorii instituţiilor de cultură din subordinea CJ se vor afla la mâna PSD. Partidul şi-a impus reprezentanţii în conducerea celor trei comisii de examinare şi a celei de contestaţie. Cererea PNL ca în comisii să fie şi reprezentanţii ai opoziţiei a fost respinsă de social-democraţi.

„Când actuala opoziţie va fi la putere, îşi va pune şi ea oamenii“, a argumentat liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu

În replică, liberalii au amintit PSD faptul că fără PNL nicio hotărâre privind patrimoniul CJ nu poate fi adoptată, pentru că pentru acestea sunt necesare voturile a două treimi dintre consilierii în funcţie.

Lupta politică a luat sfârşit odată cu ultimul vot, consilierii din toate partidele fiind invitate de liberalul Petru Dascălu la un pahar de şampanie, ocazionat de aniversarea sa.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.