Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Prima ţară care va ieşi din zona euro după ce Parlamentul va respinge un acord de salvare cu UE

GALERIE
cipru
  • cipru
- +

Parlamentul din Cipru va respinge probabil legislaţia referitoare la taxa pe depozite bancare, o condiţie a ajutorului financiar din partea zonei euro, afirmă preşedintele ţării, Nicos Anastasiades, şi mai mulţi membri ai legislativului.

O astfel de decizie ar putea aduce statul în situaţia unei încetări a plăţilor (default) şi chiar la părăsirea zonei euro.

"Am sentimentul că parlamentul va respinge (legislaţia, n. r.) pentru că simt şi cred că nu este corect şi contravine intereselor Ciprului", a declarat Anastasiades, marţi.

Mai mulţi membri ai legislativului au declarat că este puţin probabil ca legislaţia privind taxarea depozitelor să treacă. Parlamentul urmează să se întrunească la 16:00 GMT (18:00 ora României).

"La acest moment le spunem (creditorilor internaţionali, n.r) că în cazul în care credeţi că făcând aşa ceva reparaţi lucrurile, distrugându-ne economia şi unul dintre cele mai mari şi mai puternice sectoare financiare de pe insulă, trebuie să spunem «Nu»", a afirmat secretarul pentru relaţii internaţionale al Partidului Verde din Cipru, Efi Xanthou.

Liderii europeni ar putea lua în calcul o creştere a presiunii asupra Ciprului în cazul în care nu se adoptă taxarea depozitelor, a declarat un oficial european pentru Bloomberg. Printre măsurile posibile se numără tăierea acesului băncilor locale la sistemul de lichiditate de urgenţă al Băncii Centrale Europene.

"Nu există precedent pentru ce s-ar putea întâmpla dacă Cipru respinge condiţiile. Cea mai bună presupunere este că Europa ar acorda Ciprului o scurtă şi ultimă şansă de a se răzgândi şi vota din nou", a scris într-o notă către investitori economistul-şef al Berenberg Bank Londra, Holger Schmieding.

O respingere totală a măsurii ar lăsa ţara fără ajutor european şi ar putea conduce la intrarea statului în încetare de plăţi şi chiar la ieşirea din zona euro, a spus Schmieding.

Guvernul a transmis în Parlament o vresiune modificată a legislaţiei, care prevede ca depozitele sub 20.000 de euro să fie scutite de taxă, scrie agenţia Reuters, preluată de MarketWatch. Depozitele între 20.000 de euro şi 100.000 de euro vor fi taxate, la fel ca în versiunea anterioară, cu 6,75%, iar cele peste 100.000 de euro cu 9,9%. Potrivit Reuters, care citează un interviu acordat unui post de radio de purtătorul de cuvânt al Executivului, Parlamentul va respinge planul.

Nu este clar, încă, dacă votul va mai avea loc marţi sau va fi amânat din nou, după ce a fost reprogramat în două rânduri începând de duminică.

Potrivit agenţiei cipriote de presă, CYBC, citată de cotidianul The Guardian, votul a fost deja amânat pentru miercuri.

Bursa din Cipru a suspendat tranzacţiile marţi şi miercuri, iar băncile rămân închise. Agenţia de rating Fitch a pus sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, mai multe bănci cipriote.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat, sâmbătă, un acord pentru susţinerea financiară a Ciprului. Înţelegerea încalcă, însă, principiul că economiile deponenţilor sunt de neatins. Ţările din zona euro ar trebui să ajute Cipru cu împrumuturi de 10 miliarde de euro, dar numai dacă guvernul strânge 5,8 miliarde de euro prin aplicarea unei taxe pe depozitele bancare.

Chiar dacă Bruxelles-ul a subliniat că taxarea depozitelor este o măsură care se va aplica doar în cazul Ciprului, au apărut temeri că deponenţii din ţările europene mai mari s-ar putea deveni neliniştiţi, retrăgând sume mari din bănci.

gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri