anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Prima zi de „Bac” la Iaşi. „A fost mai uşor ca la simulare”

GALERIE
bacalaureat
 • bacalaureat
- +

Asta ne-au declarat primii elevi ieşiţi ieri din examen. Anul acesta, între probe nu mai e o zi liberă, cele trei examene fiind în zile consecutive. Rezultatele se vor anunţa luni.

Aproape 5.000 de elevi au participat ieri la prima probă scrisă a bacalaureatului din sesiunea iunie-iulie. Astfel, în cele 31 de centre de examen organizate la nivelul judeţului, au fost prezenţi 4.878 de candidaţi din totalul de 4.967 de elevi înscrişi la această probă.

Mai exact, au participat 98,2% din totalul de candidaţi înscrişi la proba scrisă la Limba şi literatura română. Dintre aceştia, 4.709 candidaţi sunt din promoţia curentă, iar 169 de candidaţi provin din promoţiile anterioare.

Potrivit resprezentanţilor Inspectoratului Şcolari, au absentat 89 de candidaţi, 71 din promoţia curentă, iar 18 din promoţiile anterioare. Nu au existat tentative de fraudă şi niciun elev nu a fost eliminat din examen.

Astăzi elevii se vor întoarce în sălile de examen pentru proba obligatorie a profilului, urmând ca mâine să se susţină proba la alegere a profilului şi specializării.

Joi, pe 1 iulie, este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă, urmând ca primele rezultate să fie făcute publice pe 5 iulie până la ora 12, în aceeaşi zi putându-se depune eventualele contestaţii, până la ora 18.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie. Şi în acest an, potrivit regulamentului UE pentru protecţia datelor personale, nu vor fi făcute publice rezultatele în mod nominal, fiecărui elev atribuindu-se un cod unic.

Pentru a fi declarat promovat, candidaţii trebuie să susţină toate probele de competenţe, să obţină cel puţin nota 5 la fiecare dintre probele scrise, iar media finală să fie cel puţin 6.

„Subiectele au fost frumoase şi uşoare”

Primii candidaţi care au susţinut proba scrisă la Limba română la Colegiul „Racoviţă” au început să părăsească sala abia după ora 11.30. Majoritatea cu zâmbetul pe buze şi încrezători că vor lua o notă mare.

„Am terminat profilul real şi mi-a căzut Mara la punctul al III-lea. Cred că subiectele au fost accesibile. La primele două subiecte nu am ce să comentez. Au fost subiecte la prima vedere şi s-au încadrat în modelele pe care am lucrat. De acum aşteptăm rezultatele”, a menţionat unul dintre primii absolvenţi de liceu care au ieşit din sala de examen.

O tânără, absolventă a profilului uman, este de părere că subiectele au fost uşoare şi nu îşi pune problema că ar putea lua sub 8.50, „în cel mai rău caz”. Speră însă la o notă cu cel puţin un punct mai mare.

„Subiectele au fost mai simple decât la simulare. Mă aşteptam să dea altceva la punctul al III-lea, deşi nu îmi doream poezia. Cred că oricine ar fi putut scrie de cel puţin 6 sau 7”, afirmă absolventa.

Un alt tânăr, care iese din curtea liceului aproape în pasul ştrengarului, zâmbeşte şi spune despre subiecte că au fost „foarte frumoase şi uşoare”. Acesta spune că nu se aştepta să fie atât de uşor şi subliniază că ar fi ieşit din examen mai repede, dar a preferat să recitească lucrarea de mai multe ori, pentru a nu scăpa eventuale erori.

Aceeaşi veselie şi frenezie a fost ieri şi la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, la intrarea din lateral. Cei care au ieşit de la examen au fost aşteptaţi de părinţi, prieteni sau membri ai familiei, iar subiectele au fost discutate pe larg, punct cu punct, la ieşirea din curtea şcolii.

„Am ştiut că o să pice nuvela. Aseară motanul nostru s-a aşezat fix pe foaia cu nuvela”, afirmă o mamă într-o discuţie cu fiica sa şi colegele acesteia. Mai în glumă, mai în serios, una dintre fete o roagă pe mamă să dea motanului şi subiectele la Istorie, poate reuşeşte să le ghicească şi pe acelea.

Tinerii nu îşi fac însă probleme şi, cred ei, dacă subiectele vor fi cel puţin la fel de accesibile ca cele la limba română, vor putea obţine cel puţin o notă de 8.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Cosmin PAȘCA

De ce sunt obsedaţi ieşenii de IRBC

Profilul ieşeanului realizat în baza sondajului PNL: e mai degrabă în vârstă, preferă jocurile cu mâna, ascultă manele, nu i-a plăcut şcoala, nu se omoară cu munca, e tolerant cu hoţii, dar intolerant cu congolezii, pare să dezvolte un fetiş pentru coroana Reginei Maria, dar, mai presus de toate, are o obsesie numită Institutul Regional de Boli Cardiovasculare.

opinii

Doi eremiţi (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Doi eremiţi (I)

Îi pria cu siguranţă austeritatea, augmentată de elementele casnice ale vieţii diurne, sesizabile în contextul muzeistic actual: ligheanul primitiv, patul simplu, incomod, camerele mici, cu geamuri şi intrări pe măsură, proiectate parcă pentru pitici, priveliştea exterioară deprimantă a grajdului familiei, udat de ploaia măruntă şi rece. Dinamica existenţei o sperie, Austen preferând să-şi trăiască plenar lumea naraţiunilor proprii şi mai puţin pe cea reală.

Modele de regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Modele de regionalizare (III)

E regionarea poloneză un model de bune practici?

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Alin ANDRIEȘ

Impactul inflaţiei asupra gospodăriilor cu venituri mici

Inflaţia are un impact negativ asupra tuturor gospodăriilor, dar acest impact diferă semnificativ pentru gospodăriile cu venituri mici comparativ cu gospodăriile cu venituri mari. Acest impact este diferit pentru aceste două categorii mai ales din cauza structurii cheltuielilor şi a capacităţii acestora de a absorbi creşterile costului vieţii prin utilizarea economiilor sau a unor împrumuturi. 

pulspulspuls

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Trei realizări de excepţie ale administraţiei liberale din Iaşi prezentate de Ziua Naţională a României

Astăzi este Ziua Naţională, stimaţi cititori, şi am hotărât să vorbim de bine administraţia şi oamenii politici de-ai locului sau de la nivel naţional. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.