anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Primari PSD, la loc comanda în PNL. Iată lista! Politica ieșeană dă în clocot la țară

GALERIE
PNL Tomesti Alexe&Timofte
  • PNL Tomesti Alexe&Timofte
- +

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea intrării oficiale în campania electorală, şi cu doar opt zile înainte de momentul oficial al depunerii candidaturilor, schimbările de culoare politică în rândul actualilor aleşi locali ieşeni, fie ei primari, viceprimari sau consilieri, sunt de mai mică amploare decât se părea la un moment dat, dar situaţia poate evolua. Cu toate acestea, nu sunt deloc puţini cei care şi-au adus aminte că sunt liberali la origine. Şi asta chiar dacă, vreo câţiva ani, s-au simţit perfect în PSD, unde au ajuns în urma celebrei «Ordonanţe a treseiştilor» gândită de Liviu Dragnea. La acest moment, oficial şi asumat, nu mai puţin de şase primari din judeţ au anunţat deja că vor schimba partidul pe listele căruia au fost aleşi în 2016. Vor urma însă, în mod sigur, şi alţii. Moda momentului este, evident, trecerea de la PSD la PNL.

Mai sunt opt zile până la depunerea candidaturilor, laolaltă cu listele de semnături de susţinere şi, până acum, şase primari din judeţ au confirmat clar că vor trece de la partidul din care au făcut parte la alegerile din 2016 la altă formaţiune politică.

Georgel Popa, primarul comunei Moşna, este cel mai nemulţumit dintre toţi. „Numai nu m-am pus în genunchi pentru refacerea unui capăt de drum judeţean lung de 810 metri”, ne-a spus el. „În ăştia patru ani, comuna Moşna nu a existat pentru conducerea Consiliului Judeţean”, ni s-a plâns primarul. Este vorba de DJ 244F, care leagă Moşna de Grozeşti prin Bohotin, dar primarul se referă la un segment intravilan. „Toate drumurile locale sunt făcute, numai ăsta judeţean nu”, ne-a mai spus el.

La fel de cert că va părăsi PSD este şi primarul comunei Ungheni. Iulian Marcu a ajuns la capătul mandatului, dar şi la capătul răbdării în privinţa refacerii drumului care leagă trei sate ale comunei, Ungheni, Bosia şi Mânzăteşti, de municipiul Iaşi. Chiar dacă lucrările la o jumătate din acest drum vor începe în câteva zile, iar la cealaltă, în câteva luni, decizia primarului e luată deja. O solicitare de fonduri pentru un cămin cultural este deja depusă la Compania Naţională de Investiţii şi, dacă ministrul Transporturilor va anunţa şi amplasamentul podului peste Prut care va lega Republica Moldova de viitoarea autostradă A8, primarul va putea bifa două obiective majore pentru comună în următorul mandat.

Plan îndeplinit pe un sfert şi cu primarii UNPR

Dintre cei patru primari ai UNPR, doar cel din Costuleni a pariat pe liberali. Mirică Dodan nu ne-a răspuns nici de data asta la telefon, însă liderul UNPR Iaşi, Mircea Manolache, ne-a confirmat ieri că „este opţiunea lui” să treacă la PNL. Celalţi primari, viceprimari şi aproximativ două treimi din efectivul consilierilor locali – după cum a apreciat Mircea Manolache – vor face pasul către PSD. Şi primarul comunei Ţuţora ne-a confirmat acest lucru, însă ceilalţi doi nu au fost de găsit ca să confirme sau nu că rămân pe partea stângă a politicii ieşene.

Edilul Tomeştiului speră la o linie de tramvai ; cel din Dobrovăţ, la apă şi canalizare

Dintre primarii care au câştigat confortabil la alegerile trecute, Cătălin Lupu, de la Ciurea, ne-a confirmat încă de luna trecută că îşi păstrează calitatea de membru PSD, „dar acest lucru contează mai puţin decât ce vor oamenii”, în vreme ce Cătălin Martinuş, primarul Dobrovăţului, a trecut la liberali – dar cu respectarea unui statut de independenţă, după cum ne-a spus ieri. Martinuş a câştigat alegerile de acum patru ani peste 80 la sută din sufragii şi, practic, nu mai are nevoie de un partid. Totuşi, trebuie sprijin în Consiliul Local, ne-a spus el, arătând spre prioritatea mandatului următor: extinderea reţelei de apă şi canalizare în comună.
La ultima noastră discuţie, Mihai Bălan, primarul Bârnovei, a respins ideea de a pleca de la PSD la PNL. Între timp, zvonurile s-au accentuat, cei din USR Bârnova bănuind că a bătut palma cu PNL, iar liberalii, că primarul s-a înţeles cu Verzii. Până aseară, n-am reuşit să obţinem o nouă confirmare de la Mihai Bălan.

În schimb, primarul Tomeştiului şi-a mutat bagajele înapoi la PNL, de unde a plecat în 2014. Confirmarea a venit săptămâna trecută, odată cu arborarea bannerelor electorale în comună şi cu prezenţa lui Ştefan Timofte la o întâlnire a miniştrilor la Iaşi pe subiectul infrastructurii de transport. Amintim că ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat joi un nou episod din epopeea infrastructurii rutiere moderne care lipseşte în această parte a ţării. A fost menţionată şi ideea trenului urban, ceea ce îşi doreşte şi primarul Ştefan Timofte să construiască în următorul mandat: o linie care să unească Tomeştiul de Iaşi.

O întoarcere la PNL şi în fieful PSD din vestul judeţului

Din judeţ, primarii din Podu Iloaiei şi din Ţigănaşi ne-au răspuns râzând că nici vorbă să-şi schimbe partidul din care fac parte (PSD). În schimb primarul din Stolniceni Prăjescu ne-a confirmat că se va întoarce la PNL, partid din care s-a mutat la PSD înaintea alegerilor trecute. „Nu mă mai regăsesc în acest partid”, ne-a explicat Costel Hugianu, altminteri mulţumit că două drumuri judeţene din comună au fost refăcute.

45 de zile de ruşine pentru o jumătate de mandat

Potrivit legii, un primar îşi pierde mandatul dacă demisionează din partidul din care făcea parte la ultimele alegeri. Prin urmare, niciun primar nu a schimbat încă, scriptic, partidul. Acest lucru va deveni însă evident după 18 august, ultima zi de depunere a candidaturilor, sau cel mai târziu în campania care va începe pe 27 august.

În septembrie 2014, la câteva luni după ruperea USL, o ordonanţă de urgenţă a permis primarilor ca, în decurs de 45 de zile, să poată schimba partidul fără să-şi piardă mandatul. La sfârşitul acelui an, Curtea Constituţională a respins-o, dar după ce şi-a făcut efectul: în judeţul Iaşi, 25 de primari au părăsit PNL, marea majoritate ca să se înscrie în PSD. Abia în 2017 a respins-o şi Parlamentul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.