Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primăria a mai tăiat zece tei, spunând că erau uscaţi

GALERIE
Copaci taiati pe strada Lascar Catargi
  • Copaci taiati pe strada Lascar Catargi
- +

Acţiunea de defrişare a început ieri-dimineaţă. O echipă de muncitori de la Servicii Publice a mers pe strada Lascăr Catargi, acolo unde este şantier de câteva săptămâni, pentru a curăţa zona de copacii uscaţi. Aceştia au pus la pământ câţiva arbori, acţiune care nu a fost bine primită de localnicii din zonă. Aceştia au sunat imediat la Poliţie pentru a reclama tăierea copacilor. În urma reclamaţiilor, un echipaj de la Poliţia Locală a venit la faţa locului, însă a făcut rapid cale întoarsă, după ce a constatat că nu era încălcată legea. „Nişte cetăţeni au făcut sesizare că se taie copacii. Poliţiştii locali s-au deplasat şi în urma verificărilor s-a constatat că acţiunea deţine auutorizaţie eliberată de Primărie“, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

„10 arbori sunt în stare avansată de degradare“

După ce copacii au fost puşi la pământ şi cioturile transportate departe de ochii lumii, oficialii Primăriei au venit şi cu explicaţii. Edilii susţin că arborii au fost tăiaţi pentru că erau uscaţi şi pentru că reprezentau un pericol în caz de ploi puternice. De altfel, aceeaşi explicaţie a fost folosită de municipalitate şi pentru restul acţiunilor de defrişare a copacilor, anunţ care apare totdeauna post-factum. Reprezentanţii Primăriei spun că „specialiştii din cadrul municipalităţii“ au făcut un inventar al arborilor din oraş şi au identificat cei zece arbori bolnavi pe strada Lascăr Catargi. Drept urmare, au obţinut de la Direcţia Silvică autorizaţie de exploatare pentru tăierea copacilor, în data de 3 iunie. Spre deosebire de episodul de pe bulevardul Ştefan cel Mare, Primăria a făcut publică autorizaţia obţinută de la Ocolul Silvic. Documentul avizează Servicii Publice să exploateze masa lemnoasă şi „un număr de zece arbori marcaţi, pentru efectuarea unei tăieri accidentale“. În plus, Primăria a dat publicităţii şi poze cu teii de pe Lascăr Catargi înainte de tăiere. „În urma verificărilor făcute de specialişti, s-a constatat că 10 arbori de pe strada Lascăr Catargi sunt în stare avansată de degradare (uscare şi/sau rădăcini instabile), prezentând riscul de prăbuşire. În acest sens, potrivit reglementărilor legale, reprezentanţii municipalităţii au înaintat o adresă de informare către Ocolul Silvic Iaşi, singura instituţie cu atribuţii de a decide înlocuirea vegetaţiei lemnoase. Ca urmare, angajaţii SC Servicii Publice Iaşi SA au început lucrările de înlocuire a arborilor uscaţi, mai ales că furtuna puternică din seara zilei de 4 iunie a afectat stabilitatea copacilor uscaţi. Precizăm că în locul celor 10 arbori va fi plantat un număr egal de copaci din aceeaşi specie foioasă: 10 tei tineri“, a specificat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

„Directorii de resort nu au înţeles că orice măsură cu impact public trebuie explicată ieşenilor“

Edilii oraşului au fost din nou puşi la zid de ieşeni, episodul de ieri fiind interpretat ca o nouă etapă de curăţare a oraşului de tei. Ieşenii au avut reacţii imediate şi extrem de dure la adresa oficialilor. Aceştia au contestat necesitatea de a tăia teii de pe strada Lascăr Catargi, susţinând că arborii păreau sănătoşi, solizi, aveau crengile verzi şi trebuiau păstraţi. „10 tei uscaţi când în poze se văd copaci zdraveni, plini de crengi verzi şi cu trunchiuri cât se poate de sănătoase. Trăiască „modernizarea“ oraşului“, a remarcat un cititor al „Ziarului de Iaşi“. Şi pe Facebook au fost multe reacţii vehemente de nemulţumire faţă de acţiunea municipalităţii. Au existat însă şi voci care au aprobat tăiarea celor zece tei din Copou. Mai ales că ploile puternice din ultimele zile au afectat unii copaci din oraş. O parte dintre locuitorii de pe Lascăr Catargi au constatat că unii tei sunt foarte uscaţi şi trebuie tăiaţi pentru a nu expuse oamenii la pericole. „Erau tei aprope putrezi. În zona sunt mulţi tei uscaţi şi mai sus pe stradă. Am văzut cum tăiau teii de dimineaţă. Erau veniţi de la Primărie şi tăiau copacii în bucăţi, dar erau toţi uscaţi“, ne-a spus Gheorghe Fieraru. Mulţi au adus în discuţie modul în care au fost făcute tăierile, mai mult pe ascuns şi fără niciun anunţ prealabil.
De altfel şi primarul Gheorghe Nichita a criticat modul în care au fost comunicate deciziile luate de directori. „Din păcate, directorii de resort nu au înţeles că orice măsură cu impact public trebuie comunicată şi explicată ieşenilor. Astfel s-a ajuns ca o decizie legitimă, aceea de a preveni un posibil accident într-o zonă aglomerată, cu un şantier în desfăşurare, să poată fi interpretată greşit. Am decis astăzi ca orice intervenţie, de orice fel, asupra vegetaţiei lemnoase din municipiul Iaşi să îmi fie comunicată personal, pentru a putea fi transmisă în mod corect opiniei publice“, a declarat primarul Gheorghe Nichita. În timp ce ieşenii observă resemnaţi cum teii din oraş dispar unul câte unul, municipalitatea îi asigură că vor continua plantările în oraş. În cursul acestui an vor fi plantaţi 6.821 arbori foioşi, din care 2.900 vor fi tei. „Încercăm ca toate bulevardele mari şi principalele zone să fie replantate cu tei. Municipalitatea nu doreşte scoaterea teilor din oraş. Comisia de ordonare a vegetaţiei din cadrul Primăriei a decis tăiarea copacilor uscaţi din oraş, nu doar tei, comisie care este formată din specialişti, nu ia decizii oricare“, a specificat Luminiţa Sălceanu, directorul Servicii Publice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri