Primăria a reluat licitaţie pentru cărbune. Costul total ajunge la circa 142 milioane lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Primăria a reluat licitaţie pentru cărbune. Costul total ajunge la circa 142 milioane lei

GALERIE
achizitie carbune1
  • achizitie carbune1
- +

La prima licitaţie nu s-a prezentat nici un ofertant. Bugetul licitaţiei a fost actualizat: cantitatea de cărbune a fost redusă, iar suma totală a fost majorată corespunzător.

 

Primăria a anunţat ieri bugetul actualizat al licitaţiei pentru asigurarea de cărbune la centrala de termoficare din Holboca. Iniţial, intenţia municipalităţii era să cumpere 100.000 tone la un cost estimat de peste 72 milioane lei (inclusiv TVA). Însă, la licitaţia lansată în septembrie nu s-au prezentat ofertanţi. La acel moment, Primăria a explicat că, la momentul lansării procedurii, preţul cărbunelui era de 170 dolari pe tonă pe pieţele internaţionale, iar, la data deschiderii ofertelor (6 octombrie), preţul s-a apropiat de pragul de 250 dolari pe tonă. În prezent, Primăria vrea să achiziţioneze 90.000 tone la un cost estimat de peste 123 milioane lei (inclusiv TVA).

Astfel, bugetul licitaţiei s-a majorat, iar cantitatea de cărbune a scăzut. La un curs al dolarului de 4,3 lei, costurile actualizate ale licitaţiei se ridică la aproape 29 milioane dolari. Pentru o cantitate de 90.000 tone, ar înseamna un preţ estimat de circa 320 dolari/tonă, cu TVA (fără TVA, costul este de 260 dolari/tonă). De precizat că acest cost este unul maxim şi, probabil, va scădea dacă şi preţul cărbunelui nu va avea fluctuaţii foarte mari. Ieri, preţul cărbunelui era tot în jurul pragului de 250 dolari/tonă după ce, săptămâna trecută, a atins un vârf de 270 dolari pe tonă. „Noua procedură de achiziţie publică va fi publicată în cursul zilelor următoare în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP - SICAP) şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE). Conducerea municipalităţii face apel la companiile de profil să depună oferte şi se angajează că procedura va fi derulată cu celeritate şi în mod transparent”, se arată într-un comunicat al municipalităţii de ieri.

Dar, pe lângă achiziţia cărbunelui, Primăria trebuie să achite şi transportul din portul Constanţa până la Iaşi, ceea ce ridică costurile totale la aproape 142 milioane lei (inclusiv TVA), în condiţiile în care necesarul de fonduri pentru transport se ridică la 18 milioane lei. În acest caz, licitaţia este în derulare, iar Primăria aşteaptă oferte de la transportatori (pe cale ferată) până pe 25 octombrie. În prezent, în stocurile de la CET II Holboca, care funcţionează cu cărbune, mai sunt circa 25.000 de tone de combustibil. Municipalitatea a pornit sezonul de încălzire la sfârşitul săptămânii trecute prin CET I Iaşi, care funcţionează pe gaz. Potrivit Primăriei, CET I Iaşi furnizează aproximativ 150 de gigacalorii pe oră, cantitate suficientă pentru asigurarea încălzirii şi apei calde menajere la toţi abonaţii. Toate cele 397 de puncte termice din municipiu funcţionează normal. În municipiul Iaşi, peste 23.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Cum să te prezinți corect la ANAF

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.