Primăria a reuşit să obţină rejudecarea unui proces cu lichidatorul CET pe ruinele fostei centrale electrotermice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Aflată în corzi, municipalitatea a fost scăpată de gong

Primăria a reuşit să obţină rejudecarea unui proces cu lichidatorul CET pe ruinele fostei centrale electrotermice

GALERIE
cet
  • cet
- +

În joc este vânzarea pe bucăţi a Centralei Electrice de Termoficare

Meciul dintre Primărie şi lichidatorul CET SA pe ruinele fostei centrale electrotermice a oraşului intră în prelungiri. Curtea de Apel a întors ieri la 180° o sentinţă dată în octombrie anul trecut de Tribunal care practic deschidea drumul spre vânzarea pe bucăţi a centralei. Sentinţa de ieri va duce la rejudecarea procesului prin care chiar Primăria ataca actele de înfiinţare a CET.

Aflată în stare de faliment, CET se află în administrarea lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare SPRL prin Corneliu Mititelu, însărcinată cu obţinerea fondurilor necesare acoperirii datoriilor CET către creditori. Vânzarea pe bucăţi la fier vechi a CET ar însemna însă practic desfiinţarea sistemului centralizat de încălzire a oraşului. Municipalitatea a încercat iniţial să demonstreze că cele două centrale termice, din Tudor Vladimirescu şi Holboca nu fac parte din patrimoniul CET. Acţiunea a fost respinsă însă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce însemna că lichidatorul CET SA poate vinde cele două centrale pentru acoperirea datoriilor de aproxiamtiv 700 milioane lei ale societăţii.

Înfrântă pe această direcţie, Primăria a iniţiat în 2019 o altă acţiune, vizând declararea ca ilegală însăşi înfiinţarea CET. Nefiind înfiinţată legal, CET nu ar avea astfel drept de proprietate asupra celor două centrale termice, iar lichidatorul nu ar mai avea ce vinde. Motivul invocat de Primărie a fost faptul că în patrimoniul CET au fost incluse şi bunuri aparţinând domeniului public care, prin lege, nu pot fi înstrăinate. Acţiunea primăriei a fost disjunsă în două dosare, unul vizând constatarea nulităţii actului constitutiv al CET SA, iar al doilea constatarea nulităţii hotărârilor de Consiliu Local referitoare la înfiinţarea CET.

Una dintre acţiuni a fost respinsă de Tribunal în noiembrie anul trecut, recursul Primăriei intrând la începutul acestei luni pe rolul Curţii de Apel. Şi în cazul celeilalte acţiuni, Primăria a fost înfrântă la Tribunal, în octombrie anul trecut. Magistraţii au acceptat argumentele lichidatorului, care a invocat tardividatea acţiunii, întrucât hotărârile CL atacate erau vechi de aproape două decenii, datând din 2002. Municipalitatea a înaintat recurs, acesta primind sentinţa ieri. Magistraţii Curţii de Apel au respins excepţia tardivităţii, acceptând astfel faptul că Primăria are dreptul să ceară anularea hotărârilor CL din 2012. Ca urmare, cauza a fost trimisă spre rejudecare Tribunalului. Hotărârea nu a fost totuşi adoptată în unanimitate, unul dintre magistraţi apreciind că recursul municipalităţii ar fi trebuit respins ca nefondat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.