
Primăria aruncă pisica în curtea Ministerului în scandalul băncilor prea mici pentru liceeni. „Am primit mobilierul nou, dar e în magazii”/VIDEO

Primăria se apără în cazul mobilierului inadecvat livrat școlilor din Iași cu argumente destul de subțiri.
Într-un răspuns oferit „Ziarul de Iași”, municipalitatea explică faptul că s-au respectat criteriile minime impuse prin ordin de ministru de Ministerul Educației. Aceștia au sugerat și faptul că, dacă ar fi fost mai mari, băncile s-ar putea să nu fi încăput cum trebuie în sălile de clasă. Nu este clar dacă a existat o proiectare individuală la nivelul școlilor din Iași, dar profesorii cu care a vorbit „Ziarul de Iași” contrazic informațiile municipalității. Pur și simplu sunt prea mici. Ulterior, la finalul zilei de ieri, Primăria a trimis și un comunicat de presă în care a întărit ideea: a făcut aceeași licitație pe care a făcut-o toată lumea, iar dacă vor fi cazuri cu elevi nemulțumiți, școlile să le rezolve punctual.
De la gimnaziu la liceu, bănci mai mari cu 5 centimetri
Întrebați fiind de ce a fost făcută astfel licitația și cine se face responsabil de faptul că elevii de liceu nu încap cum trebuie în bănci, reprezentanții Primăriei au explicat că, din punctul lor de vedere, achiziția respectă toate cerințele Ministerului Educației. Pe scurt, în ordinul de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației se specifica faptul că dimensiunile minime pentru băncile destinate învățământului secundar sunt de 700×490 mm (lungime și lățime) la gimnaziu și 700×540 mm la liceu.
Dar autoritățile au pornit de la cuvântul cheie „minime” și s-au oprit acolo – conform caietului de sarcini, dimensiunile minime au devenit dimensiunile standard pentru toate băncile. Ba mai mult, în unele cazuri, profesorii ne-au reclamat că nu se remarcă nici cei 5 centimetri care ar trebui să fie diferența între gimnaziu și liceu.
„Atât dimensiunile băncilor, cât și ale scaunelor achiziționate prin PNRR respectă standardul impus de Ministerul Educației. Deci era obligatoriu ca prin licitația organizată de Primăria Municipiului Iași cerințele impuse prin Ordinul de Ministru să fie respectate. Mai mult, fiind vorba de fonduri PNRR, întreaga procedură a fost supervizată de Autoritatea de Management din cadrul ministerului de resort. Pe scurt, dacă cerințele tehnice nu erau cele corespunzătoare, licitația nu putea fi organizată. De altfel, toate primăriile care au organizat astfel de licitații au fost obligate să impună aceste dimensiuni”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași, pentru „Ziarul de Iași”.
N-ar fi încăput bănci mai mari, spune Primăria
Argumentele Primăriei nu se rezumă doar la îndeplinirea condițiilor minime. Aceștia invocă faptul că astfel au putut fi luate cât mai multe bănci, fiind o alocare standard prin PNRR, dar și că spațiul unei clase n-ar permite amplasarea mai multor bănci.
„Tot în Ordin este suprafața obligatorie (metri pătrați) alocată fiecărui elev în sala de clasă. În general, sălile de clasă din unitățile școlare au cam aceeași suprafață și cam același număr de elevi. Suplimentar, ordinul prevede și distanțele minime la care poate fi amplasat mobilierul școlar (distanța dintre bănci, distanța dintre bancă și perete/fereastră). După un calcul rezultă un număr de bănci cu dimensiunile aferente. Pe de altă parte, s-a ținut cont și de alocarea bugetară, care e una fixată prin PNRR, raportată la numărul de elevi care au nevoie de acest mobilier”, a mai spus Sebastian Buraga.
Mai multe interpelări făcute de „Ziarul de Iași” la alte instituții de presă sau autorități școlare din județele din Moldova arată că situația nu este limitată doar la județul Iași. Aceleași bănci neîncăpătoare sunt și la Vaslui și la Botoșani, doar la o „primă strigare”.
Profesorii explică: elevii mai mari pur și simplu nu încap în bănci
„Ziarul de Iași” a vorbit cu mai mulți profesori care au primit mobilierul respectiv, înscriindu-se vrând-nevrând în apelul lansat de Primăria Iași. Ce înseamnă că băncile nu sunt confortabile pentru elevi? Înseamnă că elevii, începând cu clasa a XI-a, nu vor sta confortabil în ele. Au fost date exemple excepțiile: tinerii atletici, înalți sau supraponderali, pentru care va fi un disconfort clar. Dar sursele noastre ne-au explicat că nici elevii care nu au o înălțime peste medie și nu au o greutate ieșită din comun nu vor sta confortabil în ele. Blaturile sunt mici raportate la multe dintre băncile care au fost înlocuite, un maximum de 70 x 54 de centimetru. Ceea ce înseamnă că un manual mai mare și un caiet umplu deja spațiul de lucru.
Dar asta nu ar fi cea mai mare problemă – deși înălțimea maximă reglabilă la care pot fi înălțate băncile, 75 de centimetri, pare a fi suficientă pentru majoritatea persoanelor, nu trebuie să uităm de faptul că ele sunt dotate cu un pupitru. Pupitrul „înghite” și el o parte din spațiul de picioare, fiind și mai înghesuit, dar mai are un defect, spun sursele noastre: este la rândul său mic. Nu încap acolo toate cărțile și caietele de care are nevoie un elev pentru o zi de școală. De aceea este nevoit să își țină cărțile și caietele care nu-i încap în ghiozdan, uneori chiar pe jos. Sunt școli și clase care au vestiare sau locuri amenajate în spatele sălii, unde elevii să poată ține cărțile care nu sunt folosite sau chiar ghiozdanele.
O altă problemă majoră ține de scaunele de lemn. Majoritatea școlilor din Iași, în special colegiile naționale și, în mare, liceele teoretice, au săli de clasă dotate cu mobilier personalizat plătit de părinții copiilor. Uneori, chiar de școli. Acestea au aproape integral scaune tapițate, cu spătar înalt și confortabil, late, pe care pot sta elevii fără probleme. Scaunele de lemn care vin parte a mobilierului achiziționat de Primărie nu sunt confortabile. Au spus-o și directorii în materialul publicat de „Ziarul de Iași” miercuri, 19 februarie.
Soluții de compromis, ascunse de ochii primăriei
Sursele noastre au explicat că există și un tip de situație aparte: cum mobilierul a venit, în unele situații, împotriva dorinței tuturor părinților dintr-o clasă, s-au făcut situații de compromis, mai ales la liceele de prestigiu din Iași. În mod concret: unele școli au păstrat scaunele vechi, mai confortabile, și au amplasat doar pupitre. Dar școlile respective au primit și scaune pentru fiecare banca, iar ele au trecut, de noi, direct în magaziile școlii.
În alte cazuri, mobilierul schimbat era de mai bună calitate, iar acesta nu a fost aruncat de tot: a fost trecut „în conservare” o perioadă, dorința fiind de aducere înapoi în clasă, după ce „se liniștesc lucrurile”. Există însă și un element pozitiv, spun oamenii din sistem consultați de „Ziarul de Iași” – fiind mobilier complet modular, câte o bancă și-un scaun individual, el poate fi așezat și circular, în pătrate, în grupuri diferite de lucru, oferind șansa unor cursuri ce pot fi ținute după metode diferite, nu doar cele clasice.
Primarul Mihai Chirica: „norme și standarde cum se regăsesc în toate școlile din UE”
Într-un comunicat de presă trimis în după-amiaza zilei de ieri, miercuri, 20 februarie 2025, Primăria Municipiului Iași prezintă defalcat achiziția și precizează din nou că s-a realizat respectând toate cerințele Ministerului Educației. Primarul Iașului, Mihai Chirica, plusează: au fost și ieșeni nemulțumiți de scaunele din mijloacele de transport europene noi cu care a fost dotat parcul auto al capitalei Moldovei, dar le-a trecut. „Nu trebuie să exagerăm pe subiecte de acest fel, deoarece toate aceste echipamente se construiesc după un anumit standard și nu după particularitățile unuia sau altuia”, a sfătuit edilul.
El a mai menționat și că normele și standardele pentru mobilier impuse de Ministerul Educației sunt similare cu cele regăsite „în toate școlile din Uniunea Europeană”.
„Este adevărat, există și elevi care, din cauza staturii, care găsesc incomode noile dotări. Trebuie găsite soluții și în aceste cazuri, dar eu, ca primar, recomand ca fiecare unitate școlară să se adapteze și să identifice soluții punctuale pentru a le rezolva. Dar nu trebuie să generalizăm, sunt situații deosebite care-și pot găsi foarte ușor rezolvarea. Per ansamblu, așa cum am discutat și cu directorii de școli, nu există nicio problemă de adaptabilitate și de confort pentru elevii care folosesc acest mobilier școlar. Trebuie subliniat faptul că nicăieri în Europa achiziția de mobilier școlar nu s-a făcut în funcție de dimensiunile fiecărui elev, în mod pesonalizat, ci după anumite standarde stabilite de specialiști și de ministerele de resort”, a punctat primarul Mihai Chirica în comunicatul remis presei.
Publicitate și alte recomandări video