Primăria aşteaptă idei de la ieşeni pentru cheltuirea bugetului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Anul trecut, de propunerile adunate s-a ales praful

Primăria aşteaptă idei de la ieşeni pentru cheltuirea bugetului

GALERIE
sedinta Consiliu local
  • sedinta Consiliu local
- +

Primarul a invitat ieşenii să vină cu propuneri şi a promis că cele mai bune vor fi transpuse în realitate. Anul trecut, 12 proiecte selectate dintre cele iniţiate de locuitori au fost scoase de pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Local.

 

Între un angajament de a „elibera“ oraşul de petarde - nu şi de artificii - şi un apel „planetar“ de a face totul pentru mediu ca să nu păţim ca Australia, primarul îndeamnă ieşenii pe pagina sa de socializare să vină cu propuneri la pro­iectul de buget al oraşului. Printre obiective, Mihai Chi­rica invocă inclusiv „o­prirea unor scurgeri inuti­le de fonduri publice, indi­ferent dacă acestea vizau sau nu pensii speciale sau altele“, şi aminteşte de lipsa proiectului şoselei de centură.

Ziarul nostru a relatat anul trecut despre soluţia aplicată de primarii Oradei şi Clujului, care au preluat proiectul centurii pentru a-l elibera de sarcini inclusiv prin exproprieri şi a-l reda apoi Ministerului Transporturilor (CNAIR) pentru licitarea contractului de execuţie. După abandonarea bugetării participative, iniţiativă care, în 2019, a adunat câteva proiecte doar pentru ca primarul să renunţe ulterior la ele, Mihai Chirica promite că „vom aloca, şi în acest an, fonduri pentru proiectele desemnate de cetăţeni, a căror ordine, în funcţie de prioritate, va trebui să o decidem împreună“. El sugerează un proiect pe fiecare cartier: „Îi rog pe ieşeni să depună proiecte, iar pentru aceasta, în săptămâna 6-12 ianuarie 2020, vom crea o plat­formă deschisă“, a a­nun­ţat primarul, promiţând că proiectele care vor întruni cele mai multe voturi vor deveni realitate.

Practic, ieşenii vor putea să descrie propunerile pe formulare la centrele de cartier, acestea urmând să fie popularizate şi deschise pentru completări pe reţelele de socializare, dar şi în cadrul unor dezbateri publice.

Mihai Chirica a trecut în revistă câteva vechi probleme nerezolvate ale oraşului, - reducerea po­luării, un transport public modern şi predictibil, continuarea dezvoltării de zone verzi, creşe şi grădiniţe noi, siguranţă publică crescută şi servicii medicale de cel mai înalt nivel, inclusiv încetinirea dezvoltării Aeroportului -, dar şi proiectele aflate în derulare: restaurarea unor imobile, reabilitarea unor linii de tramvai, reamenajarea unor terenuri de sport şi parcuri de joacă. Deşi Iaşul a rămas practic numai cu o echipă mediocră de fotbal, primarul municipiului are în vedere şi sportul de performanţă: „Trebuie să pornim lucrările pentru o nouă sală a sporturilor şi pentru un nou stadion“. „Este timpul ca generaţia noastră să facă aceste lucruri! Aştept propunerile voastre, dragi ieşeni“, a încheiat primarul invitaţia adresată locuitorilor oraşului de pe Bahlui de a-şi prezenta propunerile de cheltuire a banilor comunitari în acest an. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.