Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pregătiri intense pentru şantierul cel mai problematic, ca trafic

Primăria către ieşenii din Nicolina: folosiţi mai mult autobuzele RATP

GALERIE
autobuz 41
  • autobuz 41
- +

In câteva zile se va deschide şantierul din zona CUG - Podu Roş. Acolo, problemele de trafic sunt şi acum foarte mari. Municipalitatea face apel la ieşenii din zonă să renunţe temporar, pe cât posibil, la maşinile personale în favoarea RATP. Cum şi în ce zone va fi atacată lucrarea din zonă.

Traficul şi aglomeraţia din oraş au fost larg dezbătute ieri în ca­drul Comisiei de Dialog So­cial. Concluzia prezentată de di­rec­­torul tehnic al Primăriei, Du­mitru Tomorug, a fost că „este imposibil să faci omletă şi să ai şi ouăle întregi“. Oficialii au explicat că ieşenii vor trebui în continuare să suporte disconfortul legat de lucrările de pe şantiere. Mare interes au trezit lucrările care vor începe în zona Nicolina. Muni­ci­palitatea a anunţat că abia săp­tămâna viitoare constructorii vor începe sondajele în teren, pentru a afla care sunt cele mai bune soluţii tehnice pentru consolidarea pasarelei.

Benzile 3, primele închise

Şantierul din Nicolina ar trebui să fie deschis luna viitoare. Zona liniilor de tramvai dintre Podu Roş şi CUG va fi prima atacată de constructori. „În ce priveşte pasa­rela, este afectată şi trebuie consolidată. Facem sondaj să vedem care sunt acestea, mutăm baza­rul, pentru că intervenţiile se fac şi sub pod, şi vom încerca să în­cepem reabilitarea nu numai pe această pasarelă, ci pe întreaga stradă, începând cu linia de tramvai. Vom închide pe por­ţiuni, nu toată odată, banda 3 pe ambele sensuri de mers, ră­mânând în circulaţia auto celelalte două, terminăm reabilitarea liniei de tramvai şi apoi închidem pe porţiuni câte un sens de circulaţie succesiv, astfel încât să asi­gurăm o strangulare a traficului cât mai redusă“, a declarat directorul tehnic. Munici­palitatea le-a sugerat ieşenilor care locuiesc în această zonă să folosească mai mult transportul în comun. Mem­brii Comisiei de Dialog Social au mai criticat lipsa locurilor de parcare, precum şi ieşenii cărora le este permis să-şi lase maşinile unde doresc. De asemenea, Primă­ria a fost aspru criticată de lipsa unui control ri­guros asupra constructorilor. „Sunt oripilat că îmbrăcăminţi asfaltice proaspete au găuri, trotuarele sunt numai hopuri-dâmburi. Soluţia tehnică este bună, dar sunt kilometri întregi de trotuare distruse. Aceste firme vin cu 2-3 oameni, cu două utilaje care distrug o stra­dă întreagă şi dacă plouă te plimbi cu barca, iar dacă ninge îţi rupi gâtul. De asta există disconfortul, pentru nu există niciun control din partea Primă­riei“, este de părere Doru Alexan­drescu, din cadrul Blocului Naţional Sindical Iaşi.

Noi modificări în circulaţie

În paralel cu dezbaterile pe problemele legate de trafic, mu­nicipalitatea a anunţat noi modi­ficări în circulaţie. Acestea vor avea loc peste trei săptămâni, pe 16 iunie, atunci când va avea loc o competiţie de ciclism. Eveni­mentul se desfăşoară pe bulevardul Carol, astfel că tot Copoul va fi închis timp de două ore. Astfel, în intervalul 10-12, bulevardul va fi închis pe tronsonul cuprins între intersecţia cu strada Toma Dumitrescu - şoseaua Ştefan cel Mare (Târguşor) şi intersecţia Toma Cozma - General Berthelot (mai jos de Universitate). „Tra­seul de ciclism va urmări tra­seul: se intră pe strada Toma Coz­ma, pe lângă Liceul Negru­zzi, se urcă pe Nicolae Istrati, se iese pe Titu Maiorescu, înapoi pe bulevardul Carol, se urcă pe contrasens, se face buclă în faţă la stadion şi se fac circuite într-o lungime de 22 de km. Trans­portul şi traficul rutier vor fi deviate la urcare pe strada Ge­neral Berthelot, iar la coborâre pe aleea Ghica Vodă şi apoi pe Sărărie“, a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Edilii estimează un număr de 300 de participanţi la competiţia de ciclism. Până atunci, în altă zonă din oraş, Primăria va relaxa restricţiile de circulaţie din zona Universităţii Petre Andrei.
Indicatorul „Acces interzis“, care este la intersecţia cu strada Elena Doamna, va fi mutat câţiva metri înspre strada Grigore Ghica Vodă, pentru ca şoferii care vin dinspre Hotel Europa să poată intra în parcările din faţa universităţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri