Primăria caută 40 de milioane de euro pentru motoare și cazane la CET Tudor

joi, 11 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Primăria caută 40 de milioane de euro pentru motoare și cazane la CET Tudor

Modernizarea centralei de termoficare din Tudor Vladimirescu costă aproape 40 milioane euro. Consiliul Local (CL) a aprobat ieri studiul de fezabilitate, iar municipalitatea urmează să depună proiectul pentru obținerea unei finanțări nerambursabile (PNRR).

Potrivit documentației, toate scenariile analizate au luat în considerare cele mai eficiente tehnologii de cogenerare bazate pe gaze naturale. La finalul anului viitor, capacitățile termoenergetice de la CET Holboca care folosesc cărbune vor fi închise în contextul normelor europene care acuză o poluare excesivă.

Din acest motiv, Primăria caută să retehnologizeze centrala de la Holboca, inclusiv cu potențialul de a folosi hidrogen, iar, la centrala din Tudor, să adauge noi facilități capabile să suplinească închiderea iminentă a centralei din Holboca pe 31 decembrie 2025. Pentru astfel de investiții, Primăria poate accesa fonduri europene, iar finanțările UE condiționează alocarea banilor de o eficiență a întregului sistem de termoficare prin realizarea a minim 75% energie în cogenerare sau minim 50% energie din surse regenerabile (geotermal, solar sau hidrogen).

Studiul de fezabilitate aferent modernizărilor propuse pentru CET I Tudor Vladimirescu indică o valoare a investiției de aproape 200 milioane lei (inclusiv TVA). Echipamentele care vor fi montate sunt șase instalații de cogenerare (motoare termice) cu o capacitate totală de 21 MWt, la care se adaugă un sistem  de degazare și preparare a apei de adaos în rețea bazat pe două cazane de abur, cu o sarcină termică de 7,4 MWt.

În studiu se arată că principalele avantaje ale noilor echipamente vizează: flexibilitate mai mare în operare, randament electric mai mare, reducerea cantității anuale de emisii de dioxid de carbon și, nu în ultimul rând, stabilitate și predictibilitate mai mare a producției de energie („capacitatea turbinelor de gaz este variabilă cu temperatura aerului – scade la creșterea temperaturii”).

În același timp, conform documentației, cele două cazane de abur propuse vor opera cu gaz natural în componența căruia se poate regăsi un conținut de până la 20% volum hidrogen. „Cazanele propuse vor putea fi echipate în viitorul apropiat prin upgrade cu arzătoare care să permită utilizarea unui gaz natural în amestec cu un conținut mai ridicat de hidrogen, de până la 100%. Cazanele se vor instala într-o clădire proiectată special pentru funcționarea acestora”, se mai precizează în studiul de fezabilitate.

Primăria va depune documentația tehnică în cadrul unei linii de finanțare PNRR.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii