anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Primăria caută mire ca să mărite serviciul de termoficare. 270.000 de lei pentru aranjarea nunții!

GALERIE
termoficare, iasi
  • termoficare, iasi
- +

Primăria a demarat procesul de delegare prin concesiune a serviciului de termoficare. Primul pas constă în contractarea serviciilor unui consultant în acest sens, pentru care municipalitatea estimează că va cheltui 270.000 lei. Anunţul a fost deja publicat de Primărie, iar companiile interesate să ofere consultanţă (tehnică, economică şi juridică) pot depune oferte cel târziu până la mijlocul săptămânii viitoare

. „Consultantul trebuie să dispună de o echipă de minim 3 experţi cheie, respectiv un expert coordonator, un expert juridic şi în achiziţii şi un expert tehnic. Fiecare expert trebuie să aibă şi să demonstreze experienţă relevantă în domeniul pentru care a fost propus”, se arată în caietul de sarcini aferent licitaţiei organizate de Primărie. Printre altele, echipa de experţi va fi responsabilă cu elaborarea următoarelor tipuri de documente pentru delegarea serviciului de termoficare: strategia de contractare, studiu de oportunitate, contractul de delegare, actualizarea regulamentului şi a caietului de sarcini pentru toate componentele serviciului (sursa de producere energie termică şi electrică, reţele termice, conectare la sistemul energetic naţional etc.) şi asistenţă tehnică în identificarea criteriilor de selecţie a viitorului operator. După alegerea unui consultant, Primăria ar urma să intre în posesia documentelor necesare lansării licitaţiei pentru delegarea serviciului în cel mult trei luni. Astfel, sunt create premisele pentru ca procedura să aibă loc în prima jumătate a anului viitor.

Cheltuieli majore de la bugetul local pentru agentul termic

În actualul sezon rece, cheltuielile Primăriei cu asigurarea agentului termic vor ajunge la sume record faţă de anul trecut. Estimările actuale sunt că, în total, cheltuielile vor trece pragul de jumătate de miliard de lei. Cea mai costisitoare achiziţie a fost cărbunele, în condiţiile în care municipalitatea a cumpărat (fără licitaţie) o cantitate de 140.000 tone de la Vitol Geneva SA la un preţ care a depăşit pragul de 400 dolari/tonă (preţ ce include şi transportul pe cale maritimă). Primarul Mihai Chirica a declarat recent că primele transporturi de cărbune au fost aduse din Columbia, Kazakhstan şi Africa de Sud. Din portul Constanţa, cărbunele este transportat de CFR Marfă pe cale ferată, în cadrul altui contract ce a generat alte costuri. Primăria speră să-şi echilibreze cheltuielile aferente funcţionării sistemului de termoficare din două surse principale: ajutoare de la Guvern (sprijin financiar, scheme de minimis etc.) şi din vânzarea de energie electrică.

Amintim că Primăria a preluat din nou serviciul de termoficare în a doua parte a anului 2021, după ce Veolia Energie s-a retras de la Iaşi din cauza pierderilor financiare mari acumulate de-a lungul timpului. La sistemul de termoficare al oraşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.