Primăria cumpără biciclete de 4 milioane de euro. Cum vor fi folosite
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Fără piste sau aflate în stare jalnică

Primăria cumpără biciclete de 4 milioane de euro. Cum vor fi folosite

GALERIE
velocity
  • velocity
- +

Primăria va cheltui câteva milioane de euro pentru înfiinţarea unui sistem automat de închiriere de biciclete pe raza municipiului Iaşi. Fondurile sunt asigurate din bani europeni, iar, ieri, municipalitatea a lansat licitaţia pentru achiziţia echipamentelor necesare. Contractul are o valoare estimată de 17,4 milioane lei, fără TVA.

În principal, Primăria va cumpăra 850 de biciclete şi 80 de triciclete. În acelaşi timp, vor fi amenajate 50 de staţii, în special în proximitatea locurilor unde opresc mijloacele de transport public. „Sistemul va fi complementar cu sistemul de transport public, prin asigurarea unui ticketing integrat, precum şi datorită facilitării intermodalităţii între cele două moduri de transport, prin amplasarea staţiilor de închiriere a bicicletelor în proximitatea staţiilor de transport public“, se arată în documentaţia de atribuire a contractului.

Bicicletele vor avea funcţii „inteligente“, cu computer de bord, modul de acces, sisteme de siguranţă şi monitorizare permanentă GPS şi vor fi acţionate mecanic (813 biciclete) sau electric (37 biciclete). Bicicletele vor putea fi închiriate de la terminalele care vor fi amenajate în oraş. Pe lângă staţiile de închiriere, în unele zone vor fi locuri pentru reparaţii de urgenţă.

„Efectul estimat este o creştere cu 3,8% a procentului de utilizare a deplasărilor cu bicicleta şi pietonale în anul 2023 – primul an după finalizarea implementării proiectului“, este unul dintre obiectivele specifice ale proiectului.

În prezent, în oraş există unele centre de închirieri biciclete, dar care prezintă mai multe dezavantaje. „Sistemul actual este minimal ca dotări, foloseşte biciclete care nu îndeplinesc cerinţele unui sistem alternativ de transport, neexistând o reţea de centre dispuse în toate zonele de interes ale oraşului“, spun specialiştii Primăriei în caietul de sarcini, subliniind că actualele centre au apărut la iniţiativa unor asociaţii de biciclişti.

În ultimii 15 ani, au fost amenajate pe raza oraşului piste de biciclete în special în zone precum Podu Roş – Nicolina – CUG, bld. Chimiei, Splai Bahlui mal stâng, Tudor Vladimirescu, Copou şi Păcurari. De-a lungul timpului, bicicliştii au reclamat numeroase deficienţe ale pistelor, de la modul în care au fost amenajate şi până la modul în care află acum.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.