Primăria Iași a girat un volum conspiraţionist despre Covid-19. ”Presa isterică, isterizantă”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primăria Iași a girat un volum conspiraţionist despre Covid-19. ”Presa isterică, isterizantă”

GALERIE
muzeul municipal iasi covid
  • muzeul municipal iasi covid
- +

Colecția de texte conspiraționiste și propagandistice reunită în volumul ”Covid. Colivia noastră” (Editura Institutul European, 2020) a avut lansarea miercuri seară la Iași, într-un spațiu pus la dispoziție de o instituție subordonată Primăriei – Muzeul Municipal.

La eveniment, la care a luat cuvântul și viceprimarul municipiului Iași, Radu Botez au susținut discursuri în cheie conspiraționistă câțiva dintre autori, relatează g4media.ro.

Lansarea cărții vine în contextul creșterii zilnice a numărului de infecții. Primarul Mihai Chirica, în subordinea căruia funcționează Muzeul Municipal ”Regina Maria”, a încercat constant să îi convingă pe ieșeni să respecte regulile de distanțare socială, atrăgând atenția și asupra fake-news-urilor distribuite de media și legate de virus.

Cei mai mulți dintre autorii de texte controversate din volum au lipsit, fiind prezent, însă, medicul Vasile Astărăstoae, unul dintre cei mai vocali contestatari ai măsurilor luate de Guvern pentru a bloca efectele virusului. ”Este pandemia cu cel mai mic grad de periculozitate din istorie”, a spus Astărăstoae, care a adăugat că, dacă nu ar fi fost ”presa isterică, isterizantă”, publicul larg nici nu ar fi știut despre existența Sars-Cov-2.

El a adus în sprijinul afirmației sale indicele mic de mortalitate înregistrat printre cei infectați: 1,8%. Medicul ieșean a condamnat ”măsurile disproporționate, luate de frică” și a vorbit despre ”societatea nevrotică, care și-a pierdut busola”. Un alt vorbitor, medicul Eugen Târcoveanu, a afirmat, cu referire la această pandemie, că reprezintă ”o mare manipulare”.

Printre cei care au aplaudat discursul lui Astărăstoae a fost viceprimarul municipiului Iași, Radu Botez. Acesta a luat cuvântul la eveniment, instituția pe care a reprezentat-o fiind trecută pe afiș drept organizator.

La lansarea de miercuri seară, recomandările de distanțare socială pentru spații deschise nu au fost strict respectate, mai scrie g4media.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Rădoi după Tokyo

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.