
Iași – Lista blocurilor cu risc seismic se va mări considerabil? O cerință a unei legi recente ar putea bulversa piața

Statul român se angajează prin lege să suporte costul expertizelor, dar și al eventualelor lucrări de consolidare pentru imobilele care se încadrează în primele categorii de risc seismic.
Sute de blocuri din Iași construite înainte de anul 1978 trebuie să aibă raport de expertiză tehnică și încadrarea într-o clasă de risc seismic. Este una dintre prevederile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri de reducere a riscului seismic al clădirilor.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Primăria Iași a notificat deja mai multe asociații de proprietari care administrează blocuri de locuințe construite până în 1977 pentru realizarea expertizei tehnice, dar și a auditului energetic de către experți autorizați. Până la sfârșitul lunii martie, adunarea generală a locatarilor/ proprietarilor trebuie să-și dea acordul asupra experților selectați, dar și pentru „stabilirea fondurilor din care poate fi decontat acest serviciu”.
Parcursul hârtiilor e clar. Cel al banilor, nu
Pe piața de profil, un asemenea serviciu costă în funcție de mărimea imobilului, numărul de apartamente etc. Calculele pornesc de la aproximativ 0,5 euro/mp, pentru suprafața desfășurată – dar atât primăria, cât și statul român promit în notificări, respectiv în Legea 212 acoperirea acestor costuri de la bugetul național.
Legea menționată precizează că atât costul realizării expertizelor, cât și al eventualelor lucrări efectuate vor fi suportate prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, administrat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – unde trebuie să ajungă concluziile rapoartelor de expertiză.
Primăria Iași este cea care va trimite rapoartele la minister. De la finalizarea lor, asociațiile vor avea la dispoziție 30 de zile să depună aceste rapoarte la primărie, dar și la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate lmobiliară.
Sediul Primăriei Iași este în prima categorie de risc seismic
Raportul unei expertize va stabili încadrarea clădirii într-o clasă de risc seismic, în vederea asigurării etapelor ulterioare de proiectare și execuție. Sunt patru clase de risc seismic, dintre care RS I este cea a clădirilor cu risc ridicat de prăbușire la cutremur, iar RS II încadrează construcțiile care pot suferi degradări majore, însă nu neapărat și pierderea stabilității.
La Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean există o listă cu 264 de blocuri de locuințe din județ, majoritatea din municipiul Iași, pe care expertize realizate în prima parte a anilor ’90 le împart în clase de risc. Pe aceeași listă apar și sediile unor instituții publice. Cu o vechime de aproape 200 de ani, Palatul Roset-Roznovanu, sediul Primăriei Iași, este încadrat în prima clasă de risc.
Niciun bloc de locuințe consolidat până acum la Iași
O expertiză nu mai e de actualitate la 2-3 ani după ce a fost făcută, pentru că „imobilul lucrează în timp”, ne-a explicat Ionică Ciobanu, șeful Serviciului Asociațiilor de Proprietari. El nu a contestat vechea listă, dar a asigurat că, odată realizată expertiza tehnică, urmează imediat proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare, iar costul acestora vor fi suportat în cea mai mare parte de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării.
Pe de altă parte, în municipiul Iași nu a fost consolidat nici un bloc de locuințe dintre cele care prezintă risc de prăbușire în caz de seism. O licitație a Municipalității ieșene care viza două asemenea imobile a eșuat în două rânduri toamna trecută și nu a mai fost reluată.
Publicitate și alte recomandări video