
Plecarea companiei Veolia nu înseamnă numai bătăi de cap cu preluarea sistemului de termoficare de către municipalitate. Ieşenii trebuie să plătească şi investiţiile realizate de Veolia din 2012 până în prezent, adică peste 11 milioane de euro. Factura o vor plăti toţi ieşenii, chiar dacă numai 23.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat.
Nota de plată pentru încetarea contractului dintre Primărie şi Veolia Energie Iaşi se ridică la peste 11 milioane euro pentru bugetul local. Această sumă apare într-un proiect de hotărâre de Consiliu Local (CL) prin intermediul căruia va fi aprobată Convenţia între cele două părţi privind reglementarea aspectelor financiare.
Suma reprezintă, în principal, valoarea totală la zi a tuturor bunurilor realizate ca urmare a investiţiilor în sistem (de Veolia) în perioada derulării contractului de delegare a sistemului de termoficare (2012 – 2021).
Primăria va vira banii către Veolia în rate trimestriale până în septembrie 2024. La această sumă s-ar putea adăuga şi TVA, dar cele două părţi aşteaptă, în acest sens, o informare de la Ministerul de Finanţe.
Bunurile au fost inventariate de evaluatori independenţi contractaţi de municipalitate, alături de o echipă comună a Primăriei cu Veolia, în perioada mai – iulie 2021. În intervalul menţionat s-a făcut transferul activităţii de termoficare de la fostul operator la un serviciu al municipalităţii.
Ce bunuri preia Primăria
Suma se ridică la aproape 57 milioane lei (fără TVA) şi este defalcată astfel: sumă în caz de încetare înainte de termen a contractului (39,4 mil. lei) şi stocuri (huilă, păcură) şi alte mijloce fixe ale Veoliei (17,5 mil. lei).
În schimb, fostul operator are de plată redevenţa (anul acesta este de 310.000 lei), şi trebuie să achite municipalităţii, până în decembrie 2021, o sumă de circa 630.000 lei drept despăgubire pentru bunuri neindentificate în procesul de inventariere.
„Contractul de delegare defineşte «suma în caz de încetare de termen» ca fiind o sumă egală cu diferenţa dintre: valoarea totală a valorilor actualizate de intrare în contabilitatea Delegatului a tuturor bunurilor noi, realizate ca urmare a investiţiilor în sistem şi valoarea totală a valorilor actualizate ale amortizărilor acestor investiţii în sistem”, se precizează în acordul încheiat între cele două părţi.
Într-un raport de expertiză tehnică realizat de firma Tako Group SRL, anexă la proiectul de hotărâre, se precizează că bunurile noi sunt „toate bunurile finanţate, dobândite, construite, puse în funcţiune sau create de Veolia, după data începerii (contractului, n.r.), care fac parte din sistem, incluzând bunurile rezultate din investiţiile în sistem”.
Conform unei alte anexe la convenţie, este vorba despre logistică IT (echipamente şi licenţe), contoare de energie termică, module citire radio, electropompe, instalaţii de clorinare, echipamente automatizare, regulatoare de presiune, echipamente rebranşări apartamente, instalaţii de recirculaţie apă caldă, instalaţii de reducere a depunerilor de calcar şi diverse alte echipamente necesare desfăşurare activităţii de termoficare.
Veolia Energie Iaşi a notificat Primăria încă din ianuarie 2021 că va rezilia contractului de delegare a activităţii de termoficare. La vremea respectivă, operatorul a invocat pierderile mari generate de gestionarea acestei activităţi. Compania a înregistrat profit doar în primul an de funcţionare, respectiv de 2,1 milioane lei.
Ulterior, în perioada 2013 – 2019, firma a avut, în medie, pierderi anuale, de peste 23 milioane lei. Anul trecut, pierderea a fost de peste 4,6 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 100 milioane lei.
La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate peste 23.000 de apartamente, 185 de agenţi economici, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi. În această perioadă, se desfăşoară lucrări de extindere a sistemului de termoficare în Bucium şi Copou.
Publicitate și alte recomandări video