Primăria împrumută 12 milioane de euro ca să plătească TVA-ul din proiectele europene
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.12.2021

Primăria împrumută 12 milioane de euro ca să plătească TVA-ul din proiectele europene

Banii vor veni de la Ministerul de Finanţe. Gradul de îndatorare a municipiului va rămâne scăzut, în jur de 8%.

GALERIE
Primaria Iasi
  • Primaria Iasi
- +

Consiliul Local (CL) a aprobat ieri contractarea unui nou credit de către Primărie. Împrumutul are o valoare de aproape 12 milioane euro, iar banii vor fi accesaţi de la Ministerul de Finanţe. Potrivit municipalităţii, fondurile vor fi utilizate pentru cofinanţarea proiectelor europene, în special pentru plata TVA în cazul acelor proiecte care fac referire la modernizarea transportului public local: peste 60% din bani reprezintă TVA aferentă achiziţiei de tramvaie noi şi autobuze electrice, taxă care, teoretic, ar putea fi ulterior rambursată. Creditul va fi achitat de către Primărie într-un termen de 5 ani, în rate trimestriale egale. 

Amintim că, săptămâna trecută, Primăria a semnat un alt contract de credit, de 20 milioane euro, cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). În cazul acestor fonduri, investiţiile vizează modernizarea depoului Dacia, refacerea cinema Dacia şi reabilitarea termică a 14 unităţi şcolare. În ciuda acestor împrumuturi, gradul de îndatorare a municipiului Iaşi rămâne în continuare scăzut şi va ajunge undeva la peste 8% în 2025, de la 5% în prezent.

Primăria cere 125 milioane lei în cadrul PNDL-3

Revenind la şedinţa CL de ieri, consilierii locali au mai aprobat depunerea a 22 de cereri de finanţare în cadrul Programului Naţional de Investiţii (PNI), derulat de către guvern. Termenul de înaintare a proiectelor este 8 noiembrie. Fiecare localitate din ţară are o sumă minimă prevăzută, în cazul oraşelor fiind vorba despre cel puţin 7 milioane lei. În schimb, Primăria va depune proiecte prin care va solicita peste 125 milioane lei: refacerea a circa 16 km de străzi şi realizarea unui sistem de colectare şi tratare a apelor uzate menajere la Spitalul Clinic de Recuperare. Cele mai mari proiecte vizează modernizarea şos. Bucium, str. Aurel Vlaicu şi a pasajului Socola. În total, acestea au o valoare de peste 81 milioane lei şi o lungime de 7 kilometri.

Celelalte străzi propuse spre reabilitare fac deja obiectul unor licitaţii de execuţie organizate de către Primărie şi au ajuns în etapa evaluării ofertelor depuse de companii. Este vorba despre străzile Simion Bărnuţiu, Sofia Nădejde, Albineţ, şos. Munteni, George Coşbuc, Dr. Nicolae Vicol, Hotin, Varianta Iaşi – Rediu, Titu Maiorescu, Lupiţei, Ion Roată, Văscăuţeanu, Victor Babeş, aleea Copou, Dumitru Cantacuzino, Alexandru Vlahuţă, Turcu şi Nicolae Istrati.

De remarcat că cererile de finanţare au fost aprobate în condiţiile în care au primit aviz favorabil de la consilierii PNL, PSD şi PMP. De cealaltă parte, consilierii USR s-au abţinut, ocazie cu care au existat din nou schimburi de replici între liberali şi aleşii USR, presărate cu jigniri din partea ambelor formaţiuni politice. Amintim că, la nivel naţional, programul naţional de investiţii (supraintitulat „PNDL-3”) a fost mărul discordiei între PNL şi USR, conflict în urma căruia USR a ieşit de la guvernare şi, ulterior, parlamentarii USR au votat moţiunea de cenzură care a dus la căderea cabinetului condus de Florin Cîţu. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.