Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primăria mimează acţiuni în instanţă, dezvoltatorii imobiliari îşi fac de cap. Cazul Niculita - Oancea

GALERIE
bloc Oancea Niculita1
  • bloc Oancea Niculita1
- +

Cazul blocului din Oancea ridicat de Daniel Niculiţă a fost tranşat ieri de Curtea de Apel. Poliţia Locală arătase în instanţă că au "dispărut" locurile de parcare de la subsol. Numai că judecătorii au considerat că Poliţia Locală nu are calitate procesuală.

Municipalitatea s-a făcut preş în faţa investitorilor imobiliari. Modificarea ilegală a proiectului unui bloc, parcarea subterană prevăzută iniţial fiind înlocuită cu apartamente a primit ieri avizul de legalitate din partea Curţii de Apel. Magistraţii nu au mai avut de ce să analizeze fondul problemei, situaţia fiind tranşată încă de la discuţiile pe marginea excepţiilor invocate de investitor. Acesta a câştigat procesul pur şi simplu pentru că nu a fost dat în judecată de cine era îndreptăţit să o facă. E ca şi cum ai fura maşina cuiva, dar te-ar reclama vărul din America al păgubitului, nu proprietarul. La fel a procedat în acest caz municipalitatea. Şi nu este prima oară când instituţiile subordonate Primăriei fac exact aceeaşi "greşeală", care lasă fără consecinţe încălcarea legii în domeniul urbanismului.

Cazul în sine este simplu. Dezvoltatorul imobiliar Daniel Niculiţă a demarat în 2015 proiectul de construire a unui bloc cu şase niveluri în Oancea. Din cauza spaţiului disponibil redus din jurul blocului, investitorul a prevăzut amenajarea de locuri de parcare în subteran. Blocul s-a construit rapid, iar apartamentele au fost puse în vânzare. Cu o "mică" modificare făcută din mers: la demisol, nu s-a mai făcut parcarea promisă. Spaţiul de la demisol a fost recompartimentat şi transformat în 8 apartamente, scoase şi ele la vânzare. Cel puţin unul a şi fost vândut, proprietarii fiind chemaţi şi ei în instanţă. Fiecare locatar din bloc îşi lasă maşina în zonă pe unde poate, sperând ca vreun vecin să fie plecat, pentru a-i lua locul de parcare.

În februarie 2017, Poliţia Locală a constatat, în urma unui control în teren, că pentru modificarea făcută la demisolul blocului, investitorul nu avea nicio autorizaţie. Nici nu ar fi putut să o obţină, pentru că nu s-ar mai fi respectat numărul minim de locuri de parcare. Agenţii au aplicat o amendă de 1.000 de lei, adică zero virgulă zero ceva la sută din valoarea apartamentelor realizate suplimentar de Niculiţă. Totodată, s-a acordat un termen de trei luni pentru intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire necesare, lucru care nu s-a întâmplat. Ca urmare, la începutul lui 2018, Poliţia Locală a deschis o acţiune judecătorească, solicitând desfiinţarea lucrărilor de compartimentare executate la demisolul blocului. Niculiţă a invocat în faţa Tribunalului lipsa calităţii procesuale active a Poliţiei Locale, dar judecătorii au respins-o ca neîntemeiată, dispunând readucerea demisolului la funcţia stabilită prin proiectul iniţial, aceea de parcare.

De ce nu are Poliţia Locală calitate procesuală

Apelul înaintat de Niculiţă a schimbat însă complet datele problemei. Discuţiile din instanţă au vizat, din nou, calitatea procesuală a Poliţiei Locale. Legal, calitatea procesuală reprezintă identitatea dintre părţile dintr-un proces şi subiectul raportului juridic litigios. Dacă îl dai în judecată pe cineva pentru că ţi-a încălcat un drept, ai calitate procesuală activă, iar pârâtul responsabil, calitate procesuală pasivă, fiind dator să se apere. Dacă îl dai în judecată pe fratele acestuia, el poate invoca lipsa calităţii procesuale pasive, pentru că nu el ţi-a încălcat dreptul. La fel, dacă fratele tău îl dă în judecată pe cel care ţi-a încălcat ţie dreptul, pierde sigur. Nu fratele tău este titularul dreptului încălcat, deci nu are calitate procesuală activă.

Exact acest raţionament a fost aplicat de magistraţii Curţii de Apel. Are dreptul Poliţia Locală să ceară desfiinţarea unei construcţii ilegale? Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii spune că "decizia menţinerii sau desfiinţării construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia se va lua de către autoritatea administraţiei publice competente".

Ultimul cuvânt al frazei a fost cheia afacerii. Poliţia Locală a invocat în instanţă primul alineat al articolului 32 al Legii 50: "organul care a aplicat sancţiunea va sesiza instanţele judecătoreşti pentru a dispune, după caz (...) desfiinţarea construcţiilor realizate nelegal". Doar că Legea 155/2010, respectiv chiar legea de organizare a poliţiei locale stabileşte clar atribuţiile acestei instituţii în domeniu. Poliţia Locală "constată contravenţiile privind disciplina în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcţii şi înaintează procesele-verbale de constatare a contravenţiilor, în vederea aplicării sancţiunii (...) primarului unităţii administrativ-teritoriale". Pe scurt, Poliţia Locală îl anunţă pe primar. Nu poliţia locală emite autorizaţia de construire sau cea de demolare, ci Primăria. Deci, nu este de căderea Poliţiei Locale să se adreseze instanţei, ci a primarului. Calitatea procesuală activă aparţine titularului dreptului, în acest caz a dreptului de a autoriza o construcţie: Primăria, nu Poliţia Locală.

Verdictul Curţii de Apel a fost sec: "Admite apelul declarat de Niculiţă Cristinel Daniel. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active şi, în consecinţă: Respinge acţiunea formulată de reclamanta Poliţia Locală în contradictoriu cu pârâtul Niculiţă Cristinel Daniel, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Definitivă". Adică fără nicio cale de atac.

Culmea e că acesta nu este primul caz în care acţiunea în instanţă împotriva unui dezvoltator imobiliar este făcută de cine nu trebuie. Acelaşi Niculiţă a fost protagonistul altui proces, în care a fost acuzat că a construit ilegal o mansardă la un bloc cu trei etaje de pe strada prof. A. Şesan. A fost amendat cu 5.000 de lei şi dat în judecată pentru că nu intrase în legalitate. Poliţia Locală a câştigat în primă instanţă, dar a pierdut în a doua, pe exact acelaşi considerent: lipsa calităţii procesuale active.

Pentru o femeie care şi-a făcut balcon la parter, Primăria a acţionat ca la carte

Interesant este faptul că, în alte cazuri de încălcare a reglementărilor urbanistice, Poliţia Locală şi Primăria acţionează fără greşeală. În noiembrie 2017, poliţiştii locali au constatat că o ieşeancă din Grădinari a efectuat lucrări de construire pe spaţiul comun de la parterul blocului, constând în închiderea cu pereţi din zidărie şi montarea unei uşi metalice şi a unui geam, fără autorizaţie. Femeia a fost amendată cu 1.000 de lei şi i s-a cerut intrarea în legalitate. Nu a făcut-o, aşa că a fost dată în judecată. Doar că reclamantă nu a mai fost Poliţia Locală. Au fost trei reclamanţi, adică municipalitatea s-a asigurat că oricine are vreo legătură cu urbanismul este reprezentat în instanţă pentru a combate încălcarea legii în domeniul imobiliar: primarul municipiului Iaşi, unitatea administativ-teritorială a municipiului Iaşi prin primar şi Poliţia Locală, prin Serviciul Control Urbanism şi Afişaj Stradal. Procesul este în derulare.

Cititi si: Sentinţă soc: Unul din cei mai influenţi "băieţi de la cumătrie" pierde procesul în faţa vecinilor. Se va demola blocul?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri