anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Primăria nu doreşte ca nămolul extras din Techirghiol de o firmă privată să fie exportat

GALERIE
namol
 • namol
- +

Primăria Techirghiol şi comunitatea locală nu sunt de acord ca nămolul din Lacul Techirghiol să fie exportat de către firma care a concesionat o parte din suprafaţa lacului şi care ar urma să înceapă exploatarea, luând în calcul chiar să organizeze un referendum local în caz că s-ar întâmpla acest lucru. Reprezentatul societăţii spune însă că nu există nicio reglementare legală care să impună condiţii asupra comercializării unei resurse, afirmând că a atras un investitor care doreşte să construiască un hotel şi o zonă spa în Techirghiol.

Primăria Techirghiol a organizat, miercuri, o dezbatere publică privind concesionarea activităţii de explorare a nămolului din Lacul Techirghiol pentru ca oamenii să înţeleagă ce ar putea însemna exploatarea acestuia, la discuţii fiind prezenţi, printre alţii, reprezentanţi ai firmei care a concesionat o suprafaţă din lac, ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi ai Sanatoriului Balnear din localitate. Primarul Iulian Soceanu a spus că va fi atent la modul în care societatea respectivă va pune în aplicare prevederile licenţei de explorare şi exploatare, astfel încât toate demersurile să fie făcute în beneficiul locuitorilor oraşului şi al staţiunii balneare.

“În calitate de custode al Lacului Techirghiol este obligaţia mea să mă asigur că toate demersurile ce decurg din această licenţă de explorare a nămolului se vor face în interesul staţiunii balneare Techirghiol şi al locuitorilor oraşului. Nu vă ascund faptul că voi fi foarte atent la modul cum SC Formin SRL va pune în aplicare prevederile acestei licenţe de explorare şi exploatare. Nu doresc în niciun moment să existe vreo suspiciune a nimănui că voi permite să se iasă din prevederile licenţei acordate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale”, a spus primarul Iulian Soceanu. El a precizat că doreşte să fie impuse restricţii în privinţa valorificării nămolului.

“Doresc impunerea unei restricţii de valorificare a nămolului. Mai exact, doresc ca beneficiarul să nu poată comercializa nămolul obţinut din perimetrul atribuit, conform licenţei decât în zona costieră. Solicitările noastre consider că trebuie luate în seamă şi introduse în licenţa de explorare/exploatare”, a declarat primarul din Techirghiol. În cazul în care nu se va ţine cont de decizia comunităţii locale, Iulian Soceanu spune că intenţionează să organizeze un referendum prin care locuitorii oraşului să-şi spună punctul de vedere. El se teme că, dacă nămolul nu este exploatat corespunzător, ar putea dispărea.

“Temerea noastră este, aşa cum se practică în România, vine un investitor străin şi exploatează într-un mod mai puţin corect acea resursă minerală, ca într-un timp foarte scurt acea resursă minerală să dispară. Am luat atitudine pentru că ştiu ce înseamnă să dispară acest nămol sapropelic din oraşul nostru. În condiţiile în care va dispărea, putem spune că şi staţiunea balneară Techirghiol, care ocupă locul întâi în rândul staţiunilor balneare să dispară de pe această hartă”, a explicat primarul. La rândul său, Tiberiu Duma, reprezentantul firmei SC Formin Techirghiol SRL, cea care a concesionat o parte din Lacul Techirghiol, spune că nu poate garanta 100 la sută că o parte din nămol nu va fi exportat deaoarece nu există reglementări legale care să interzică vânzarea unei resurse.

“Nu vă pot da 100 la sută răspunsul că nămolul nu va pleca. Din păcate, nu am găsit nicio reglementare într-o lege care să impună condiţii asupra comercializării unei resurse. Vă pot da un exemplu. Există zona lacului Marea Moartă din Israel. Până acum 15 ani acea zonă era de un interes turistic ocazional, legat mai mult de faptul că omul plutea pe apă şi putea să citească ziarul. În ultimii 15 ani au existat mai multe companii care au exploatat resursa respectivă, atât nămolul, cât şi apa, implicând sarea care se extrage din apa respectivă, au distribuit la nivel extern aceste produse, iar din acel moment acea zonă a explodat din punct de vedere turistic”, a spus Tiberiu Duma.

El a menţionat că nu crede că dacă o anumită cantitate de nămol va depăşi graniţele judeţului turismul din Techirghiol va scădea. Duma a mai afirmat că a găsit un investitor german care doreşte să construiască un hotel şi o zonă de spa la Techirghiol, care să pună astfel şi mai bine în valoare nămolul din lac. Reprezentantul societăţii a menţiont că în prezent nămolul din Lacul Techirghiol este exploatat doar de Sanatoriul Balnear din localitate.

“Această resursă din Lacul Techirghiol, nămolul sapropelic, poate da o valoare adaugată extrem de mare acestei zone, în primul rând staţiunii Techirghiol. În momentul de faţă, nămolul este exploatat doar de Sanatoriul Balnear printr-o licenţă de exploatare, singura licenţă de exploatare care există. Demersul nostru de cercetare a acestei resurse este exact aceasta de a genera încă o licenţă de exploatare, eliminând într-un fel sau altul şi poziţia dominantă şi de competitivitate care rezultă dintr-un singur furnizor de nămol”, a mai spus Tiberiu Duma. Totodată, directorul Sanatoriului Balnear Techirghiol, Roxana Almăşan, consideră că nămolul trebuie utilizat în mod raţional pentru că nu este o resursă inepuizabilă.

“Este o teamă a tuturor locuitorilor şi părerea mea este că acest lac trebuie să rămână al oamenilor de aici şi să folosim nămolul în mod raţional pentru că acest aur negru al ţării nu este inepuizabil. Sunt mulţi factori care pot influenţa formarea nămolului”, a spus Roxana Almăşan. Ea a mai spus că nu ştie cum ar putea fi returnat nămolul exportat în afara ţării, având în vedere că 90 la sută din nămolul livrat trebuie returnat pentru a intra astfel într-un proces de regenerare.

“Nu se poate exporta pentru că nu ştiu cum ar putea returna cei din afara ţării 90 la sută din nămolul pe care îl livrez. Această resursă trebuie returnată pentru a fi regenerată”, a precizat directorul Sanatoriului Balnear Techirghiol. SC Formin Techirghiol SRL, o firmă din Caransebeş, a finalizat cercetarea pe primul sector din Lacul Techirghiol obţinut prin concesiune şi se află în plin proces de obţinere a licenţei de exploatare. De asemenea, aceeaşi societate se află în faza de avizare în vederea obţinerii licenţei de explorare pentru un nou sector. 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.