Primăria primeşte patru cinematografe. Ce instituții vor găzdui în viitor aceste clădiri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primăria primeşte patru cinematografe. Ce instituții vor găzdui în viitor aceste clădiri

GALERIE
cinema
  • cinema
- +
Un al cincilea cinematograf, cel din Copou, va face obiectul unei plângeri penale.

Primăriei Iaşi îi va fi predat dreptul de proprietate asupra fostelor cinematografe. Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri că Regia Autonomă de Distribuţie şi Ex­ploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) va încheia cu municipalitatea protocolul de predare a fostelor cinematografe Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului. Pe listă nu figurează şi fostul cinematograf Copou, pentru că acesta a fost înstrăinat de RADEF către un operator privat. Tranzacţia face obiectul unui dosar DNA, iar primarul Iaşului a precizat, în mai multe rânduri, că va fi deschisă o nouă acţiune în instanţă care va viza doar cinematograful Copou.

Toate cele cinci cinematografe trebuiau predate de către RADEF încă din anul 2008, când a fost aprobată o lege în acest sens. Însă Primăria a iniţiat demersul pentru preluarea acestora abia în 2015. După ce RADEF a refuzat să predea cinematografele, municipalitatea a deschis o acţiune în instanţă. Recent, Guvernul a aprobat un nou act normativ, prin care obligă RADEF să cedeze dreptul de proprietate asupra cinemtografelor până la jumătatea anului viitor. „În cursul acestei dimineţi (ieri, n.r.) a ajuns de la RADEF înştiinţarea că în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 11 ianuarie vor delega persoana care va fi împuternicită să semneze procesul verbal de predare a cinematografelor către municipiul Iaşi. Reamintesc, este vorba despre cinematografele Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului“, a declarat edilul. 

Primarul a adăugat că pe 17 ianuarie este şi termenul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în procesul intentat împotriva RADEF de către municipalitate. „Am câştigat la Curtea de Apel şi aşteptăm din nou o decizie favorabilă prin care cinematografele, în temeiul legii, să treacă la municipiul Iaşi“, a mai spus primarul Iaşului. Planul municipalităţii este să refacă fostele cinematografe, iar clădirile să găzduiască în viitor spectacole, teatru, operă, proiecţii de film şi alte activităţi culturale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.