anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

A fost finalizat Registrul spaţiilor verzi din Iaşi. În ce locuri din oraş se respiră cel mai sănătos?

Primăria, prinsă cu minciuna în privinţa spaţiului verde. În ce cartiere se respiră aer curat?

GALERIE
Copou-Iasi
 • Copou-Iasi
- +
Suprafaţa verde a oraşului scade dramatic de la an la an. Municipalitatea a finalizat Registrul spaţiilor verzi: un plan amplu care cuprinde toate zonele verzi din municipiul Iaşi. Calculele de aici nasc deja controverse: calculat la actuala populaţie a oraşului, iese o suprafaţă verde per locuitor de 18 mp, iar calculat după datele de la Recensământ, aşa cum vrea Primăria, iese altă cifră: 24 mp. Chiar şi aşa, ambele cifre sunt sub norma minimă europeană (26 mp), dar şi sub cea estimată pentru PUG-ul Iaşului în 2016 (36 mp). Dacă Copoul nu e o surpriză că se află în topul cartierelor verzi ale oraşului, prezenţa altor zone în top poate fi neaşteptată pentru publicul neavizat.

Oraşul are o suprafaţă de spaţiu verde mult mai mică faţă de speranţele autorităţilor locale de acum câţiva ani. La aproape trei ani de la contractarea unei firme specializate, Primăria a finalizat Registrul spaţiilor verzi: un plan amplu care cuprinde toate zonele verzi din municipiul Iaşi. Suprafaţa totală naşte controverse: calculând la actuala populaţie a oraşului (373.500 de locuitori, potrivit Institutului Naţional de Statistică) rezultă 18,5 mp/cap de locuitor, dar dacă socotim la populaţia stabilită prin recesământul din 2011, aşa cum vrea municipalitatea, (290.442 de locuitori) atunci suprafaţa de spaţiu verde devine aproape 24 mp/cap de locuitor. În orice caz, ambele valori sunt mult sub cele estimate în 2016 şi care figurează şi în Planul Urbanistic General (PUG) aflat în fază de avizare: 36 mp/cap de locuitor. Conform normelor europene, fiecărui ieşean ar trebuie să-i revină minimum 26 mp de spaţiu verde.

Unde sunt cele mai multe spaţii verzi

Potrivit legislaţiei în vigoare, spaţiile verzi incluse în registru cuprind: parcuri, scuaruri, fâşii plantate, grădini botanice, zone de agrement, zone aferente instituţiilor publice, zone pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă, culoare de protecţie faţă de infrastructura tehnică şi păduri de agrement.

„Prin re­gistrul local al spaţiilor verzi s-a realizat inventarierea şi transpunerea în format GIS a spaţiilor verzi, a speciilor de arbori şi arbuşti existenţi în municipiul Iaşi, precum şi a caracteristicilor cantitative şi calitative ale acestora, potrivit reglementărilor legale“, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local (CL) publicat de Primăria Iaşi spre consultare publică.

În Registrul spaţiilor verzi au fost incluse aproape 1.500 de terenuri din oraş, iar în cazul a peste 1.100 de zone au fost identificate spaţii verzi. Cele mai mari suprafeţe de spaţiu verde sunt la Ciric, Grădina Botanică şi în lungul/zona străzii Vasile Lupu. Printre cartierele unde există suprafeţe mari de spaţii verzi, se numără Copou, Tătăraşi, Tudor Vladimirescu (în special în zona facultăţilor tehnice), Bucium şi Galata. De remarcat că Registrul cuprinde inclusiv suprafeţe de sub 10 mp din diverse zone. De exemplu, pe strada Eternitate a fost inventariat chiar şi un teren care are doar 1 mp de spaţiu verde.

În documentul publicat de municipalitate se arată că suprafaţa totală de spaţii verzi din oraş ajunge la 694 hectare (faţă de peste 1.000 ha estimate în 2016). La această suprafaţă se adaugă circa 43 ha de teren degradat ce ar putea fi amenajat ca spaţiu verde. Inventarierea spaţiilor verzi a fost întocmită de către firma Eterra Map SRL în baza unui contract semnat în decembrie 2015.

O măsură ce aduce mai mult verde în oraş

În afară de identificarea fiecărui spaţiu verde, Registrul asigură gestiunea datelor privind vegetaţia existentă, precum şi gestiunea datelor specifice arborilor şi arbuştilor izolaţi şi ocrotiţi.

„Soluţia informatică aleasă permite generarea fişei spaţiul verde (document ce cumulează date din toate informaţiile cuprinse în sistem), rapoarte tabelare, grafice, situaţii statistice, constituind un instrument de lucru facil pentru serviciile de urbanism, cadastru, fond funciar, patrimoniu, domeniul public şi privat al municipiului Iaşi etc.“, se mai arată în proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice.

Una dintre soluţiile adoptate recent de către municipalitate, în sensul creşterii suprafeţei de spaţiu verde, îşi va arăta beneficiile în anii următori: pe 30% din orice teren care va fi transferat din extravilan în intravilan proprietarul va fi obligat să amenajeze spaţii verzi. În cazul în care toate terenurile ar fi transferate sub această condiţie, atunci suprafaţa medie de spaţiu verde ar putea creşte, conform unor estimări actuale, la peste 35 mp/cap de locuitor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.