Primăria stă cu mâinile în sân în fața unui imobiliar certat cu legea. Abuzuri de mediu în Copou

vineri, 25 octombrie 2024, 05:55
6 MIN
 Primăria stă cu mâinile în sân în fața unui imobiliar certat cu legea. Abuzuri de mediu în Copou

Primăria închide ochii la neregulile dezvoltatorului imobiliar Cristinel Niculiță, care construiește Copou Garden Residence. Este constatarea unui ieșean, după ce a făcut în mod repetat reclamații către municipalitate în care arată că „mediul este distrus și lăsat la mila unui agent economic mizerabil care încalcă legea în mod sistematic și dovedit”. În lipsa unor răspunsuri din partea Primăriei Iași, bărbatul s-a adresat Gărzii de Mediu și Ziarului de Iași. Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Iași a confirmat faptele reclamate și a amendat compania lui Niculiță cu 85.000 de lei – cam cât valorează zece metri pătrați dintr-un apartament vândut de Studio Casa Consult.

„Nu putem renunța asa de ușor la dreptul nostru de a trăi într-un mediu curat”, a declarat pentru Ziarul de Iași Robert Lănțuș, după un lung șir de sesizări fără răspuns trimise către Primăria Iași. „Un dezastru ecologic de proporții epice” are loc în Copou, „o crimă abominabilă împotriva mediului și împotriva oamenilor care trăiesc în această parte a orașului”, s-a plâns către Primăria Iași Robert Lănțuș, unul dintre miile de ieșeni care și-au cumpărat apartamente în complexurile rezidențiale construite în ultimii ani de-a lungul Aleii Mihail Sadoveanu, atrași tocmai de verdeața și aerul curat al Copoului.

Gropi acoperite cu movilele de deșeuri din construcții și plastice

Dezastrul la care se referă reclamantul are loc între două complexuri de locuințe cu nume atractive, Mon Jardin și Copou Garden, însă acuzat de sfidarea legislației de mediu e dezvoltatorul Cristinel Niculiță, fondatorul companiei Studio Casa Consult. Firma sa se ocupă de dezvoltarea Copou Garden Residence, un complex cu șapte clădiri rezidențiale, cu un total de 1.120 de apartamente.

„Pe str. Antonin Ciolan, vizavi de șantierul Copou Garden, are loc un dezastru ecologic de proporții epice pentru că acest dezvoltator imobiliar și agent economic a depozitat în mod sistematic (…) deșeuri provenite din şantier pe acest teren viran de lângă blocuri”, a transmis ieșeanul Robert Lănțuș într-o sesizare adresată primăriei în care explica faptul că dezvoltatorul a luat pământul curat excavat din gropi și a amenajat cu acesta „grădina” dintre blocuri, astupând ulterior gropile cu movilele de deșeuri provenite din construcții și cu deșeuri plastice.

„Stă în puterea dvs. ca instituţie să luați măsuri pentru a remedia acestă ilegalitate, încălcare grosolană a normelor de mediu și hazard public. Va rog să vă implicaţi și să stopați acest dezastru ecologic. Este inacceptabil și degradant pentru un oraş de talia Iaşului și pentru aspirațiile locuitorilor lui”, a mai cerut Lănțuș, Primăriei Iași, la începutul lunii septembrie.

Pe 20 septembrie a primit doar un număr de înregistrare a reclamației, așa că bărbatul a revenit cu un email în care a explicat: „Suntem sub presiunea timpului, pentru că aseară am constatat că acest agent economic criminal pentru mediu a mai excavat în mod ilegal o groapă pe același teren viran și probabil o să o umple și pe acesta cu aceleași deşeuri oribile. Aceste acţiuni ilegale, sistematice, cu un impact atât de dezastruos pentru mediu trebuiesc oprite și aduse în fața legii cât mai repede cu putință”.

Primăria nici nu a răspuns. În schimb, Garda de mediu a reacționat

Ulterior, dezamăgit că sesizările sunt ignorate de municipalitate, bărbatul a trimis un ultim mesaj către Primăria Iași, pe 10 octombrie: „Din păcate, se pare că doar noi, cetățenii afectaţi de acest dezastru și mediul de acolo, suntem sub presiunea timpul. Dvs., ca instituţie, ați lăsat să treacă 3 săptămâni fără să dați un răspuns la această solicitare de respectare a legii. Sunt foarte dezamăgit de modul în care ați ales să răspundeți și să acționați în acest caz în care mediul este distrus (…)”.

În schimb, Garda de mediu a reacționat. Mai blând la început, când i-a aplicat dezvoltatorului o amendă de 25.000 de lei „pentru degradarea mediului prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel” și un avertisment pentru îndreptarea situației prin îndepărtarea legală a deșeurilor. Firma lui Niculiță a ignorat avertismentul și a mai săpat între timp niște gropi, iar Garda de Mediu l-a amendat din nou. Potrivit unui răspuns oficial furnizat Ziarului de Iași de către comisarul șef al Gărzii de Mediu Iași, Gheorghe Bacușcă, în urma controalelor „s-au constatat neconformități referitoare la: nerealizarea măsurilor stabilite anterior privind interzicerea abandonării/incinerării de pe orice amplasament și la depozitarea de deșeuri diverse în amestec cu material excavat (resturi de piatră, beton, cărămidă, deșeuri metalice, din material plastic, polistiren). (…) Ulterior, în urma controlului pentru verificarea sesizărilor referitoare la același șantier s-a constatat că nu s-a respectat măsura dispusă anterior privind dezafectarea depozitărilor neconforme de deşeuri, aceastea fiind depozitate în continuare pe amplasament; de asemenea s-a constatat apariţia unor excavații pentru care au fost solicitate acte de reglementare din punct de vedere a protecţiei mediului”. Niculiță a ignorat din nou solicitările Gărzii de Mediu, așa că firma sa a mai primit o amendă, zilele trecute o amendă, de data aceasta de 60.000 de lei, „pentru încălcarea obligaţiei de a pune la dispoziţie documente solicitate relevante controlului” și un avertisment „pentru neîndeplinirea în totalitate la termen a măsurilor impuse în actele de constatare”.

Firma riscă și un dosar penal

Însă, mai spune comisarul șef al Gărzii de Mediu din Iași, Studio Casa Auto a excavat argilă din gropile săpate, iar în funcție de suprafața excavată riscă și un dosar penal, pentru că argila, potrivit Legii Minelor, poate fi exploatată doar cu un act de reglementare special emis în acest sens.

Legendă: „Se vede și în fotografiile trimise de reclamant, și în cele făcute de inspectorii noștri, că acolo a fost excavată argilă”, spune comisarul șef al Comisariatului Județean Iași al Gărzii Naționale de Mediu, Gheorghe Bacușcă

Deocamdată, valoarea totală a amenzilor – 85.000 de lei – reprezintă însă doar echivalentul prețului unui sfert dintr-un apartament cu o cameră vândut de Niculiță în complexul Copou Garden Residence, cam zece metri pătrați. Potrivit korter.ro, prețul apartamentelor în acest complex a crescut cu 471 de euro pe mp în acest an față de anul trecut și cu 744 de euro/mp față de septembrie 2020, ajungând la  1.650 de euro/mp în februarie 2024.

Legendă: Dinamica schimbării minime a prețului în euro/mp pentru apartamentele vândute în complexul rezidențial Copou Garden Residence; sursă grafic: www.korter.ro

Pe pagina sa oficială, Studio Casa Consult încearcă să transmită o imagine serioasă, de companie responsabilă față de comunitate și de mediu și pe pagina oficială a ansamblului Copou Garden Residence, unde promite: „Creăm o comunitate modernă în Iași. Realizat într-o strânsă relație cu mediul înconjurător în Copou Garden Residence”. Iar pe platforma korter.ro, care se presupune că ar fi destinată informării potențialilor cumpărători, se precizează: „Dezvoltatorul ansamblului imobiliar Copou Garden Residence este compania Studio Casa Consult S.R.L., care a fost înființată în anul 2012 și construiește cu o mare răspundere obiecte imobiliare calitative și ingenioase și este considerat ca unul dintre cei mai de succes dezvoltatori imobiliari din Iași”.

Cristinel Niculiță nu a răspuns la acuzele aduse, până la închiderea ediției. Anterior, am reușit să-l contactăm, după numeroase încercări, dar ne-a cerut un răgaz de 24 ore pentru a răspunde. Ulterior, nu a mai răspuns deloc la telefon sau la mesajele în care i-am explicat natura acuzelor și faptul că vom publica articolul cu precizarea că nu își prezintă punctul de vedere.

Studio Casa Consult, locul 49 în topul dezvoltatorilor imobiliari din Iași

În 2023, Studio Casa Consult a fost pe locul 49 în topul dezvoltatorilor imobiliari din Iași, cu o cifră de afaceri de 337.320 lei, în scădere cu 41% față de anul anterior. Anul 2023 a fost, de fapt, al treilea an consecutiv cu scăderi ale vânzărilor, iar anul de vârf, cu cea mai mare cifră de afaceri a fost 2020, când compania lui Niculiță avea o cifră de afaceri de peste 45,5 milioane lei și profit de 10,7 milioane lei. În 2023, profitul Studio Casa Consult a fost negativ – compania a înregistrat o pierdere de 1,6 milioane lei și datorii de 41,5 milioane lei, în creștere cu peste șase milioane de euro față de anul anterior.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii