anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Eveniment

Primăria Tomeşti ajută locuitorii comunei să depăşească obstacolul sărăciei (P)

GALERIE
centru de zi tomesti unuinaugurare centru de zi tomesti (10)inaugurare centru de zi tomesti (2)proiect centru de zi tomestisala de mese centru de zisfintire centru de zi (2)sfintire centru de zi (1)bucatarie centru de zibirou centru de zibaie centru de ziinaugurare centru de zi tomesti (9)sfintire centru de zi (3)inaugurare centru de zi tomesti (4)centru de zi tomestiinaugurare centru de zi tomesti (8)inaugurare centru de zi tomesti (6)inaugurare centru de zi tomesti (3)inaugurare centru de zi tomesti (7)
 • centru de zi tomesti unu
 • inaugurare centru de zi tomesti (10)
 • inaugurare centru de zi tomesti (2)
 • proiect centru de zi tomesti
 • sala de mese centru de zi
 • sfintire centru de zi (2)
 • sfintire centru de zi (1)
 • bucatarie centru de zi
 • birou centru de zi
 • baie centru de zi
 • inaugurare centru de zi tomesti (9)
 • sfintire centru de zi (3)
 • inaugurare centru de zi tomesti (4)
 • centru de zi tomesti
 • inaugurare centru de zi tomesti (8)
 • inaugurare centru de zi tomesti (6)
 • inaugurare centru de zi tomesti (3)
 • inaugurare centru de zi tomesti (7)
- +

În decurs de numai un an, de când Primăria Tomeşti a demarat activităţile proiectului „Împreună în Poiana Vlădicăi” cu scopul de a combate sărăcia şi excluziunea socială în rândul tomeștenilor, în comună a fost modernizat Centrul de zi „Sfânta Maria" din satul Tomești, s-a înființat un cabinet de logopedie pentru copii, iar cât de curând se va construi un parc de joacă ultramodern și se vor amenaja spațiile verzi din jurul Centrului de zi „Sfânta Maria". 

La începutul acestui an, Primăria Tomești alături de Fundaţia Corona şi Şcoala Gimnazială Chicerea au demarat activităţile proiectului „Împreună în Poiana Vlădicăi”, care urmăreşte reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială şi a oricărei forme de discriminare de la nivelul GAL Poiana Vlădicăi - comunele Tomeşti şi Holboca, judeţul Iaşi - prin implementarea de măsuri integrate adresate unui număr de 250 de persoane.

Astfel, 125 de adulți și 125 de copii aflați în risc de sărăcie sau excluziune socială vor beneficia de servicii sociale. Persoanele adulte vor beneficia de informare, consiliere și sprijin în vederea depășirii situației de criză în care se află persoana/familia; asistență și suport pentru familie - stabilire plan individualizat de intervenție integrată la nivel de individ/familie); servicii pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă. La rândul lor, copiii vor beneficia de consiliere psihosocială și suport emoțional; socializare și petrecerea timpului liber, suport pentru dezvoltarea abilităților de viața independentă. Serviciile se vor furniza prin Punctul Unic de Acces (PUA) ce va funcționa în cadrul Primăriei Comunei Tomești și în Centrul de zi „Sfânta Maria" din satul Tomești.

De servicii educaționale vor beneficia 125 de copii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială. Se urmărește dezvoltarea programului Școală după școală și a programului de activități extrașcolare (tabere, activități în aer liber) cu scopul creșterii accesului și a participării la educație a copiilor aflați în risc de sărăcie și reducerii abandonului școlar. Programele educaționale se desfășoară la Școala Gimnazială Chicerea

Nu în ultimul rând, 125 de persoane adulte aflate în risc de sărăcie/excluziune socială vor beneficia de Servicii de acces și/sau menținere pe piața muncii pentru  măsuri de sprijin pentru găsirea unui loc de muncă - servicii de informare, orientare și consiliere profesională; servicii de mediere pe piața internă; programe de formare profesională. Măsurile de ocupare vor determina angajarea a minimum 32 de persoane din grupul țintă care beneficiază de măsurile de ocupare. Serviciile vor fi furnizate de către Fundația Corona, Iași.

Proiectul „Împreună în Poiana Vlădicăi” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 5 - Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, Prioritatea de investiții 9.vi: Strategii de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității, Apel nr. POCU/303/5/2/Reducerea numărului de comunități marginalizate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din zona rurală și orașe cu o populație de până la 20.000 locuitori prin implementarea de măsuri/ operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC, Contract de finanțare nr. POCU/303/5/2/130196, Cod MySMIS 130196.

Proiectul are o durată de 24 luni și activitățile se implementează în perioada 01.01.2021 – 30.12.2022. Bugetul total eligibil al proiectului este de 4.643.985,80 lei, din care: valoare eligibilă nerambursabilă din FSE – 4.411.786,53 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național – 160.964,24 lei si valoare cofinanțare a partenerilor publici – 71.235,03 lei.

Centrul de zi „Sfânta Maria" din satul Tomești a fost modernizat

La Tomești a fost finalizată modernizarea Centrului de zi „Sfânta Maria", în urma unei investiții de aproape 120.000 de euro. Cei 25 de copii care provin din familii defavorizate social și care frecventează centrul vor avea parte de condiții la standarde ridicate, clădirea fiind renovată în totalitate. A fost înlocuită tâmplăria, instalația de încălzire, au fost schimbate ușile, la fel și termoizolația și acoperișul. Centrul a fost inaugurat de către oficialii primăriei Tomești zilele trecute.

"Am bifat încă un punct pe lista de realizări a anului 2021 a comunei Tomești, reabilitarea Centrului de zi din Tomești. Ne bucură faptul că astăzi inaugurăm centrul, ne interesează și ne preocupă educația, avem 25 de copii care frecventează centrul, ei primesc o masă caldă și, totodată, sunt pregătiți pentru școală. Este o investiție cu fonduri europene, dar și cu o cofinanțare de la bugetul local. Vă spun sincer că a fost un efort pentru Primăria Tomeşti pentru a veni cu acești bani, pentru că lucrările care sunt acceptate de către Uniunea Europeană pentru a ne da această finanțare au fost destul de complicate, dar pentru educație nu am ezitat să accesăm acești bani europeni. Un efort este să susținem și salariile celor care contribuie la pregătirea pentru școală a acestor copii, dar, după cum spuneam, educația în Tomești este pe primul loc, nu vom abandona această activitate. Este o investiție importantă, s-au făcut lucrări capitale. Având în vedere faptul că centrul a fost construit în anul 2003, de atunci și până acum au apărut anumite fisuri în fundație, astfel că au fost necesare aceste lucrări de reabilitare a clădirii", a declarat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești. 

"Acest proiect reprezintă din punctul nostru de vedere un pas foarte important în educația acestor copii care provin din familii defavorizate. Pe lângă acest proiect puteți vedea un alt doilea proiect complementar lui, aflat deja în implementare, un proiect finanțat prin POCU care prevede dotarea Centrului de zi cu tot ce înseamnă mobilier, instrumente ce țin de tehnologie, dotarea bucătăriei, realizarea unui parc de joacă ultramodern, dar și amenajarea spațiilor verzi din jurul centrului. Proiectul este realizat împreună cu Fundația Corona și Școala Gimnazială Chicerea și oferă servicii sociale unui număr de 125 de adulți și 125 de copii, aspect care nu face decât să ne bucure că putem realiza astfel de lucruri în comuna Tomești", a afirmat Liviu Ciulei, director executiv în cadrul Primăriei Tomești. 

Deschis în luna ianuarie 2003, Centrul de zi „Sfânta Maria" din satul Tomești are ca rol sprijinirea copiilor aflați în dificultate. Copiii din centru beneficiază de o masă caldă pe zi, pregătită în bucătăria proprie, compusă din 2 feluri de mâncare și supliment. Ei beneficiază de serviciile centrului în urma unei anchete sociale în care este analizată situația socială a familiei, iar ulterior se întocmește un dosar de admitere. Beneficiarii sunt copii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, care trebuie să frecventeze una din instituțiile de învățământ. Centrul de zi are în structură un număr de 6 angajați, respectiv director, psiholog, educator, inspector cu atribuții de educator specializat, bucătar și îngrijitor

Prin activitățile desfășurate în cadrul Centrului de zi se urmărește prevenirea abandonului școlar și a separării copilului de familie, sprijinirea nucleului familial prin activități de consiliere și sprijin, identificarea nevoilor și a resurselor familiilor ai căror copii frecventează centrul în vederea depășirii situației de criză și protejarea familiei

Centrul de zi „Sfânta Maria" din Tomești a fost reabilitat și dotat după o finanțare obținută prin programul PHARE-RO 9905.02 – “Copiii mai întâi”, proiectul fiind în valoare de 501.584 lei fără TVA, din care 284.715 lei fără TVA sume eligibile prin proiectul derulat prin GAL Poiana Vlădicăi. 

Obiectivul general al proiectului și al măsurii M6.4/6B GAL Poiana Vlădicăi pe care a fost realizat proiectul vizează dezvoltarea serviciilor de asistență socială, modernizarea serviciilor de educație și de sănătate, servicii ce au o influență semnificativă asupra creșterii calității vieții membrilor colectivității. Măsura contribuie la prioritatea P6: promovarea incluziunii sociale, a reducerii sărăciei și a dezvoltării economice în zonele rurale.

Prin investiția realizată se au în vedere și acțiunile de atenuare a schimbărilor climatice prin dotarea acesteia cu sisteme care utilizează energia regenerabilă, respectiv cu o sursă alternativă de încălzire a apei – panouri solare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.