Primăria Ţuţora şi Salubris se judecă pentru o taxă de 100.000 de lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Primăria Ţuţora şi Salubris se judecă pentru o taxă de 100.000 de lei

GALERIE
tutora groapa gunoi
  • tutora groapa gunoi
- +

Primăria Ţuţora încearcă să obţină 100.000 lei anual de la Salubris ca taxă de mediu. Prin hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale Consiliul Local al comunei a impus în noiembrie 2019 şi o taxă de 100.000 lei/an pentru vizarea anuală a autorizaţiei de depozitare, selecţie şi tratare a gunoiului în depozitul ecologic Ţuţora.

Comuna a invocat impactul asupra mediului înconjurător provocat de funcţionarea gropii de gunoi.

Taxa impusă de comuna Ţuţora a fost atacată în instanţă de către Salubris, societatea precizând că hotărârea adoptată de consiliul local este abuzivă, nefiind prevăzută o procedură clară de calcul şi neexistând o fundamentare a cuantumului.

"Impactul asupra mediului ar fi trebuit raportat la consecinţeie efective, determinate prin măsurători oficiale, în baza cărora urmau a fi făcute estimări ale măsurilor de contrabalansare a efectelor constatate. Altfel, stabilirea taxei este discreţionară şi nejustificată", au afirmat reprezentanţii societăţii.

Aceştia au adăugat şi că groapa de gunoi funcţionează în baza autorizaţiei integrate de mediu şi a autorizaţiei de gospodărire a apelor, pentru care a plătit taxele corespunzătoare.

La rândul său, comuna a invocat faptul că Instituţia Prefectului şi-a dat avizul de legalitate asupra hotărârii CL, iar, pe de altă parte, Salubris se sustrage în mod constant de la plata taxelor locale, invocând dificultăţile financiare, dar încasează venituri de la 93 de comune şi municipiul Iaşi.

Argumentele reprezentanţilor comunei Ţuţora au fost respinse de judecători, care au reţinut faptul că în hotărârea CL nu se indică niciun element concret care să justifice cuantumul taxei, neexistând nicio procedură stabilită de primărie pentru calculul acestuia.

"În aceste condiţii, stabilirea cuantumului respectivei taxe, de 100.000 lei, apare ca fiind aleatorie, contrar dispoziţiilor constituţionale", au precizat magistraţii Tribunalului. Aceştia au admis plângerea Salubris, dispunând anularea parţială a hotărârii CL Ţuţora, respectiv a paragrafului referitor la taxa de mediu. Decizia judecătorilor Tribunalului va fi analizată şi de magistraţii Curţii de Apel, în faţa cărora a ajuns dosarul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.