anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Din bugetul pe anul acesta al municipiului se va face o grădiniţă în Păcurari

GALERIE
primarie
 • primarie
- +

Bugetul general al Iaşului a trecut ieri de votul majorităţii consilierilor locali. Aleşii au aprobat fără prea multă opoziţie estimările bugetare fă­cute de oficialii Primăriei pentru cursul acestui an. Consilierul Gabriel Surdu a făcut câteva propuneri de alocări bugetare, care au fost demontate de municipalitate. „Să consti­tuim un capitol special pentru sprijinirea investitorilor. Care sunt facilităţile pentru sprijinirea investitorilor care vin şi creează locuri de muncă în municipiu? Ar trebui să creăm facilităţi celor care plătesc pentru luna ianuarie, februarie şi să aprobăm 10% diminuarea din obligaţiile fiscale pe care le au persoanele fizice şi societăţile, iar pentru luna martie, 5%“, a declarat preşedintele PDL Iaşi. Directorii din Primărie i-au răspuns că legea nu le permite să constituie capitole buge­tare separate pentru investitori pri­vaţi şi că Primăria oricum acordă bonificaţii de 5% atât pentru persoa­ne fizice, cât şi pentru cele juridice.

Consilierul Camelia Gavrilă a cerut clarificări asupra finanţării Festivalului Internaţional de Edu­caţie care ar trebui să ajungă la a doua ediţie în acest an şi a propus continuarea lucrărilor de reabilitare la internate. Directoarea de la Inspectoratul Şcolar Judeţean a ridicat şi problema grădiniţelor. „Mai trebuie grădiniţe. Există situaţia de nişă că intră grădiniţele particulare şi preiau o parte din această nevoie publică, dar pe de altă parte pe zona Păcurari unde Grădiniţa cu Pro­gram Prelungit 14 este extrem de aglomerată şi e o zonă cu mulţi copii ar trebui găsit un spaţiu şi pentru o investiţie nouă acolo“, a spus Camelia Gavrilă. Ca răspuns, viceprimarul Mihai Chirica a anunţat că municipalitatea va demara un proiect pentru construcţia unei gră­diniţe în Păcurari cu zece clase. După aceste intervenţii în timpul şedinţei, bugetul oraşului a fost votat. Doar cinci consilieri din opoziţie au votat împotriva prognozelor bugetare.

„Destinaţiile sunt foarte clare, nu ne putem juca între capitole foarte mult“

Primăria va avea la dispoziţie un buget de 909 milioane de lei care vor fi împărţiţi pe funcţionarea şi dezvoltarea oraşului. „Bugetul acestui an este mai mic decât cel din 2013 pentru că în 2013 au fost prinse la dezvoltare toate fondurile europene care erau alocate pentru proiectele noastre. O parte din proiecte au fost realizate, recepţionate şi suma a fost diminuată, iar în felul acesta bugetul este diminuat“, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Veniturile oraşului se ridică 848,6 de milioane de lei la care se adaugă peste 60 de milioane de lei, excendentul de anul trecut. Banii provin din fondurile europene, 40 de mi­lioane de lei, şi încă 13 milioane de lei din veniturile proprii care nu s-au putut cheltui până la sfâşitul anului. „332 de milioane sunt fonduri europene care suplimentează bugetul municipiului Iaşi cu 64% în acest an. Să dea Dumnezeu să-i putem şi cheltui, aşa cum ne propu­nem. TVA-ul vine într-un cuantum de 185 de milioane. El nu creşte decât cu 1,5 milioane de lei faţă de anul trecut. La venituri proprii avem o creştere faţă de anul trecut de 15,1 milioane de lei. În schimb, avem o cheltuială suplimentară faţă de anul trecut de 23 de milioane, care înseamnă 25% banii asiguraţi persoanelor cu handicap. Trebuie să-i asigurăm noi din buget“, a mai declarat Gheorghe Nichita. Primarul a punctat că 81% din bugetul ora­şului ar fi alocat deja din fondurile europene care revin Iaşului, din salariile pentru învăţământ şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi datoria externă. „Destinaţiile sunt foarte clare, nu ne putem juca între capitole bugetare foarte mult. Acest buget are destinaţii foarte clare, foarte precise, şi vrem să acoperim toate activităţile. Pentru bugetul Fundaţiei „Iaşi, Capitală Culturală Europeană“ s-au alocat 2 milioane şi urmează de acum în funcţie de evenimente să rectificăm şi să alo­căm alte fonduri petru că este foarte important pentru noi acest obiectiv“, a precizat primarul Gheorghe Nichita.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.