Primăria va crea „Marele Big Brother“: se unifică toate sistemele de supraveghere publică din municipiul Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 25.11.2020

Primăria va crea „Marele Big Brother“: se unifică toate sistemele de supraveghere publică din municipiul Iaşi

GALERIE
supraveghere
  • supraveghere
- +

Este vorba de sistemul de supraveghere al Poliţiei Locale, de Centrul de monitorizare al CTP, de sistemul de supraveghere din fiecare piaţă, şi de biroul de management al traficului. Acestea au acum sedii diferite, toate urmând a fi unificate în „Piramida lui Dubeţ”.

Municipalitatea ieşeană va crea un centru unic de monitorizare şi intervenţie, care va avea sediul la „Piramida lui Dubeţ“, clădirea Primăriei din Şoseaua Naţională nr. 43.

Centrul va cuprinde sistemul de supraveghere video gestionat acum de Poliţia Locală, alături de Centrul de monitorizare al CTP, sistemul de supraveghere din fiecare piaţă din oraş, dar şi biroul de management al traficului. Lucrarea va fi finanţată din fonduri proprii şi presupune relocarea primelor trei centre menţionate, în condiţiile în care biroul de trafic se află deja la „Piramida lui Dubeţ“.

Într-o primă etapă a proiectului se va reloca Centrul de Monitorizare şi Intervenţie al Poliţiei Locale, instituţie din subordinea Primăriei care are peste 50 de camere de supraveghere în diverse intersecţii din oraş. Ulterior, va veni rândul centrului de monitorizare al CTP, şi, în final, vor fi relocate echipamentele centrului Ecopiaţa SA.

Deocamdată, municipalitatea va cheltui circa 5.000 euro pentru proiectarea lucrărilor, iar, odată întocmite aceste documentaţii, se va putea stabili şi valoarea totală a investiţiei. În vară, Primăria a în­cercat să contracteze un proiectant, dar licitaţia a fost anulată. Acum, municipalitatea aşteaptă oferte până cel târziu pe 2 noiembrie.

O altă procendură reluată zilele trecute de Primărie face referire la proiectarea lucrărilor de construire a unui centru social în zona Cicoarei. Obiectivul ar urma să fie construit în apropiere de Ştrandul Municipal şi va deservi circa 5.000 de persoane, 766 dintre acestea fiind în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Centrul multifuncţional va avea minimum 1.900 mp, un scuar în jurul clădirii de aproximativ 800 mp, alei pietonale în curtea centrului de 200 mp, cale acces auto spre clădire şi parcare în incintă de 300 mp, parc de joacă şi activităţi educative/sportive.

Pentru realizarea centrului, Primăria are la dispoziţie o suprafaţă de 7.700 mp. Valoarea contractului de proiectare a lucrărilor se ridică la peste 184.000 lei, iar documentaţiile trebuie întocmite în maximum trei luni. Lucrările de construire a centrului ar urma să fie finanţate cu fonduri europene nerambursabile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.