Primăria vrea să cumpere 20 de tramvaie second-hand. Au uşi pe ambele părti
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primăria vrea să cumpere 20 de tramvaie second-hand. Au uşi pe ambele părti

GALERIE
tramvai M8C
  • tramvai M8C
- +

Acestea sunt fabricate în perioada 1984-1992, au uşi pe ambele părţi și costă în jur de 25.000-30.000 de euro.

Municipalitatea vrea să cumpere 20 de tramvaie second-hand. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost introdus pe ultima sută de metri pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local (CL) de astăzi. Primul lot de 11 mijloace de transport în comun ar urma să ajungă la Iaşi în acest an. Este vorba despre şapte tramvaie de tip M8C (29.000 euro/bucată) şi patru tramvaie de tip M6D (25.000 euro/bucată). Achiziţia plănuită pentru anul în curs cuprinde şi unele piese de schimb (5.000 euro), astfel că, în total, necesarul de fi­nanţare ajunge la 429.000 euro, sumă care include şi transportul (121.000 euro). Mijloacele vor fi cumpărate de la autorităţi administrative din Germania, din oraşele Essen (tramvaiele M8C) şi, respectiv, Mulheim (tramvaiele M6D). Vagoanele au fost fabricate în perioada 1984 - 1992, dar au fost modernizate între anii 2011 - 2014. În anul 2018, vor mai fi achiziţionate încă nouă tramvaie (cinci M8C şi patru M6D), iar costurile se vor ridica la 344.000 euro. În total, bugetul necesar pentru achiziţia a 20 de vagoane ajunge la 773.000 euro. Planul Companiei de Transport Public (CTP) este de a înlocui 28 de tramvaie care fac parte din parcul auto al CTP, dar care au anii de fabricaţie între 1960 şi 1964.

Tramvaiele sunt dotate cu un sistem de supraveghere video şi sistem de afişaj. Specialiştii CTP s-au deplasat în Germania pentru a le evalua, iar concluzia acestora a fost că vagoanele „au o stare tehnică bună şi un aspect interior şi exterior foarte bun“. „Valabil pentru ambele tipuri de tramvaie este faptul că sunt dotate cu uşi de acces în salonul destinat călătorilor pe ambele părţi, astfel încât peronul de îmbarcare al călătorilor poate fi pe stânga sau pe dreapta. Instalaţia de comandă este astfel concepută încât uşile se pot deschide numai pe una dintre părţi“, se arată în do­cumentul suport pentru demararea achi­ziţiei. După aprobarea proiectului de ho­tărâre, CTP va transmite oferta de cumpărare către autorităţile administrative din Germania, iar, dacă va fi acceptată, atunci tramvaiele vor ajunge la Iaşi. În prezent, CTP Iaşi are în exploatare ca parc activ un număr de 123 de vagoane, dar, zilnic, rămân disponile pentru ieşirea în traseu 105 tramvaie, în contextul în care 18 tramvaie sunt planificate pentru reparaţii. Anul trecut, primarul Mihai Chirica declara că Primăria nu va mai cumpăra mijloace de transport second-hand atât timp cât el se va afla în fruntea municipalităţii ieşene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.