Primăria vrea sa mai "toace" inca 16 milioane ca să reabiliteze Casa Callimachi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

După ce a dat 4 milioane de lei pe o clădire degradată

Primăria vrea sa mai "toace" inca 16 milioane ca să reabiliteze Casa Callimachi

GALERIE
Casa Callimachi
  • Casa Callimachi
- +

Municipalitatea caută parteneri pentru restaurarea Casei Calimah Ghika, monument istoric de pe str. Cuza Vodă achiziţionat recent de instituţie. Primăria vrea să acceseze finanţare în cadrul unui program intitulat „RO-Cultura“ şi are nevoie de un partener care poate fi organizaţie neguvernamentală, societate comercială sau societate cooperativă. 

Conform unui anunţ publicat de municipalitate, partenerul va fi implicat atât în faza de pregătire a proiectului, cât şi în cea de implementare efectivă. Selecţia se va face în baza unui punctaj care va fi stabilit în funcţie de experienţa partenerului în derularea de proiecte şi/sau acţiuni culturale, experţii cu calificare şi expertiză relevante pentru punerea în valoare a unui imobil de patrimoniu şi, nu în ultimul rând, experienţă în elaborarea de analize, studii, rapoarte şi documente.

Cei interesaţi îşi pot depune dosarul până cel târziu pe 12 august la sediul Primăriei Iaşi, rezultatele finale ale selecţiei fiind programate pentru 23 august. „Obiectivul general al proiectului constă în restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric Casa Calimah Ghika şi consolidarea dezvoltării economice şi sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural şi managementul patrimoniului cultural“, se arată în anunţul Primăriei. Oficialii instituţiei spun că proiectul urmăreşte să contribuie la restaurarea patrimoniului cultural într-un mod inovativ prin promovarea unor noi modele de guvernanţă participativă şi a unei abordări integrate.

Primăria a achiziţionat Casa Calimah Ghika în 2017 pentru suma de 3,7 milioane lei, fără TVA. Inclusiv liberalii au votat atunci proiectul, dar cu condiţia ca monumentul să devină un Muzeu dedicat Centenarului. Ulterior, o expertiză tehnică a arătat că imobilul nu se află în cele mai bune condiţii astfel că pentru restaurarea monumentului a fost estimat un cost total de peste 17 milioane lei. Prin intermediul programului „RO-Cultura“ sunt finanţate proiecte culturale cu fonduri nerambursabile. Apelul de proiecte intitulat „Restaurare şi revitalizarea monumentelor istorice“ a fost lansat în luna iunie 2019 şi are care termen limită de depunere ziua de 8 octombrie. Bugetul programului este unul limitat, de 16 milioane euro, iar suma maximă care poate fi acordată pentru un proiect este 2 milioane euro (80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.