
Primăria Iași va relua în acest an licitația pentru concesionarea sistemului de termoficare. Consilierii locali vor aproba vineri o hotărâre pentru actualizarea documentației de atribuire care va sta la baza licitației.
Municipalitatea a organizat anul trecut o procedură în încercarea de a găsi un partener privat, dar licitația a fost anulată: singura ofertă depusă a fost respinsă.
„Modificările propuse constau în actualizarea unor date, condiții privind experiența similară și de calificare, a unor obiective de investiții și valorilor aferente conform Strategiei de termoficare – actualizată, a modificărilor legislative”, se arată în proiectul de hotărâre, cu privire la actualizarea documentației.
Ce trebuie să-și asume partenerul privat
La capitolul experiență similară, Primăria a prevăzut unele praguri mai mici față de licitația de anul trecut: de exemplu, a scăzut la 25 MWt cantitatea minimă livrată în sistem centralizat de alimentare prin exploatarea unei unități de producere a energiei termice. Contractul de concesiune urmează a fi încheiat pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitate unei prelungiri cu 5 ani.
Printre obiectivele care trebuie asumate de partenerul privat se numără realizarea de surse noi de producere a energiei termice, reabilitarea rețelelor termice de transport și distribuție, creșterea vânzărilor de energie termică și investiții de mentenanță la CET 2 Holboca. În ceea ce privește investițiile, principalul obiectiv al Primăriei presupune înlocuirea surselor de producție pe cărbune cu surse de producție pe un mix de energie: gaze naturale și hidrogen, energie solară, alături de biomasă și deșeuri combustibile nereciclabile.
„Municipiul își propune creșterea eficienței rețelelor la 60% în anul 2030 și la 64% în anul 2035”, este un alt obiectiv cu privire la reabilitarea rețelelor.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Investițiile sunt estimate la circa 150 milioane euro
Potrivit documentației care va fi supusă aprobării CL, partenerul privat trebuie să-și asume investiții minime de 7 milioane euro, în condițiile în care Primăria estimează ca va contribui cu 40 milioane euro, iar fondurile europene vor trece pragul de 100 milioane euro. În cazul în care partenerul privat se va angaja la investiții mari față de cele minime, atunci contractul de concesionare va putea fi prelungiut cu o perioadă care poate ajunge până la 8 ani. Până în 2027, Primăria mizează pe vânzări anuale de energie termică de circa 200.000 Gcal, iar ulterior, până în 2035, creșterea vânzărilor până la 225.000 Gcal/an.
Ofertanții la procedură trebuie să constituie o garanție de participare de aproape 315.000 lei și una de bună execuție de un milion de lei.
Publicitate și alte recomandări video