anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

sambata, 21.05.2022

Primărie amendată cu 20.000 lei din cauză că sătenii aruncă gunoiul unde apucă

GALERIE
gunoi aruncat pe strada1
 • gunoi aruncat pe strada1
- +

Judecătorii au schimbat amenda în avertisment. „Problema aruncării gunoiului pe unde se apucă este una generalizată a societăţii actuale româneşti şi derivă dintr-o lipsă acută de educaţie a oamenilor”, motivează instanţa.

 

Primăria comunei Răchiteni încearcă să scape de o amendă drastică primită din cauza obiceiului localnicilor de a arunca gunoaiele la întâmplare. Garda de Mediu a aplicat o amendă de 20.000 de lei, în urma unui control efectuat în iulie 2019. Inspectorii Gărzii de Mediu identificaseră în comună 5 puncte în care erau aruncate la întâmplare gunoaie şi 9 vetre de foc ce indicau arderea deşeurilor, ambele acţiuni fiind interzise de lege. Depozitele de gunoi improvizate se aflau în plin câmp, aici fiind aruncate mai ales deşeuri provenite din construcţii, dar şi deşeuri menajere şi de materiale plastice. Primăria Răchiteni s-a adresat instanţei, solicitând anularea procesului verbal de amendă.

Garda de Mediu şi-a menţinut poziţia, arătând că mai efectuase un control şi în luna mai, când fusese dat doar un avertisment. În cele două luni scurse, primăria nu somase sau sancţionase însă pe nimeni. Reprezentanţii primăriei au afirmat că, dimpotrivă, au fost luate măsuri de curăţare a şanţurilor şi rigolelor, au fost somaţi cetăţenii cu privire la materialele de construcţii aruncate în rigole, s-au afişat la sediul primăriei obligaţiile cetăţenilor referitoare la deşeurile produse, sătenii fiind înştiinţaţi şi prin adrese trimise la domiciliu. De asemenea, fuseseră date avertismente scrise unor cetăţeni depistaţi că depozitau deşeuri în locuri neautorizate. Numărul mic de angajaţi ai primăriei şi întinderea comunei făcea însă imposibilă urmărirea zilnică a situaţiei.

Analizând cazul, magistraţii Judecătoriei Paşcani au constatat că amenda fusese aplicată legal, cuantumul ei fiind chiar cel minim prevăzut de lege. De altfel, nici primăria nu contestase legalitatea amenzii, ci menţionase doar motivele pentru care nu poate respecta legislaţia privind mediul înconjurător. Magistraţii au apreciat totuşi că 20.000 de lei reprezintă o sumă exagerată pentru 5 depozite mici de deşeuri şi 9 vetre de foc pe raza unei comune întregi, mai ales că deşeurile aruncate necontrolat nu intrau în categoria celor extrem de periculoase.

„Problema aruncării gunoiului pe unde se apucă este una generalizată a societăţii actuale româneşti şi derivă dintr-o lipsă acută de educaţie a oamenilor în ceea ce priveşte protejarea mediului în care locuiesc, mentalităţile, mai cu seamă din mediul rural fiind greu de schimbat în câteva luni de zile. Instanţa apreciază faptul că, în prezenta cauză, scopul de sancţionare şi prevenire al contravenţiei poate fi atins prin aplicarea unei sancţiuni mai blânde – avertismentul, aceasta fiind suficientă pentru a preveni săvârşirea de noi contravenţii de această natură”, au precizat judecătorii.

Înlocuirea amenzii cu un simplu avertisment nu a fost însă pe placul Gărzii de Mediu, care a contestat sentinţa. Apelul a intrat joi pe rolul Tribunalului, acesta urmând să stabilească primul termen al procesului.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.