Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Primarul Braşovului, reținut în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu

GALERIE
George Scripcaru
  • George Scripcaru
- +

Primarul Braşovului, George Scripcaru, al cărui nume apare într-un dosar în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu privind încheierea unor contracte de energie termică, a fost reținut, luni seară, de procurorii DNA, după aproape două ore de audieri

Procurorii DNA Brașov au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele primarului George Scripcaru.

Edilul va fi dus în arestul Poliției Județene Brașov.

Scripcaru a fost adus, luni la prânz, cu o dubă a Jandarmeriei, la sediul Primăriei Brașov, unde aveau loc percheziţii ale procurorilor, după ce, în cursul dimineţii, anchetatorii au percheziţionat şi locuinţa edilului, din cartierul braşovean Schei. Întrebat ce acuzaţii i se aduc de către procurori, George Scripcaru a răspuns: "O să aflaţi pe parcurs despre ce este vorba", refuzând să facă alte declaraţii.

După aproape patru ore, primarul George Scripcaru (PNL) a fost scos din sediul Primăriei şi dus la DNA Braşov pentru audieri. La ieşirea din Primărie, Scripcaru a spus că anchetatorii i-au cerut documente, pe care le-a pus la dispoziţia acestora.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupţie au mai făcut percheziţii şi în alte birouri din Primăria Braşov, la şeful Serviciului Investiții şi la directorul executiv adjunct de la Direcția Tehnică, precum şi la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brașov - în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Braşov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Braşov, precum şi la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brașov şi în biroul lui Daniel Popescu.

Procurorii anticorupţie au făcut percheziţii şi la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spaţiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana și de primarul George Scripcaru.

Într-un comunicat de presă, Direcţia Naţională Anticorupţie preciza că procurorii DNA fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, care ar fi fost comise în perioada 2010-2015, dosar în care sunt făcute 20 de percheziţii în județul Brașov,

Percheziţiile au vizat acuzaţii de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare - cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan şi de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum şi de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea Bepco.

În perioada 2010-2011, reprezentanții SC CET SA și Tetkron SRL, societăți având ca unic asociat Municipiul Brașov, au încheiat cu Bepco SRL contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii cu încălcarea normelor legale, producând un prejudiciu de peste un milion de euro în patrimoniu municipiului Brașov, sumă care reprezintă folos necuvenit pentru Bepco SRL.

Potrivit anchetatorilor, abuzul în serviciu în legătură cu încheierea contractului de vânzare cumpărare de energie produsă de Bepco SRL a constat în punerea la dispoziția Bepco a activelor/resurselor CET SA, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare, compensare sau cedare cu titlu gratuit. În perioada 2010 - 2011, în scopul obținerii de foloase necuvenite de către Bepco SRL, în baza unor înțelegeri prealabile între reprezentanții societății private, suspecții Simina şi Călin Davd Costan şi George Scripcaru, acesta din urmă a determinat AGA CET SA și persoane din conducerea CET SA, respectiv pe suspecții Ionescu Lucian, (președinte AGA) Cuțitei Nicolae (director general) și Frățilă Simona, (director economic) să încheie contracte de vânzare-cumpărare având ca obiect energie termică (în baza căruia s-a achiziționat energie peste necesarul populației) sau active subevaluate sau să cedeze cu titlu gratuit active aparținând CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul societății .

În acest scop, SC Bepco SRL a încheiat cu CET SA un contract, în aprilie 2010, având o durată de 15 ani și obiect vânzarea-cumpărarea de energie termică livrată din centralele electrice de cogenerare în vederea furnizării acesteia consumatorilor de energie termică racordați la CET din municipiul Brașov.

În baza contractului întreaga cantitate de energie termică produsă era achiziționată de către CET, singurul agent economic care avea o rețea de distribuție și care deținea licență de producere energie electrică și termică în cogenerare.

Tot în scopul promovării intereselor Bepco, din dispoziția primarului George Scripcaru la data de 8 mai 2010 directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea Bepco la rețeaua electrică a CET SA, aviz semnat de directorul societății, Cuțitei Nicolae, și prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobată pentru producere prin decizia ANRE din 2009. Ulterior, prin Hotărârea nr. 23 din 2010 a AGA CET SA s-a aprobat punerea la dispoziția Bepco a mijloacelor fixe / utilajelor / conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate în proprietatea CEC Brașov pe considerentul că nu mai sunt folosite în activitatea curentă și aceste bunuri reprezintă un accesoriu față de contractul de furnizare susmenționat.

Practic s-a ajuns ca CET Brașov să cumpere energie termică de la producător privat care folosește bunurile sale în mod gratuit. Pentru predarea acestor bunuri au fost mandatați Cuțitei Nicolae, director general și Frățilă Simona, director economic. 2.

În ceea ce privește săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu vizând relațiile comerciale dintre Tetkron SRL, (societate având ca asociat mun. Brașov) și Bepco SRL s-a reținut că la data de 12 august 2010 se înființează SC Tetkron SRL având ca asociați Municipiul Brașov și SC Rial SRL, obiect de activitate furnizarea de abur și aer condiționat, iar administrator pe Simona Frățilă, o apropiată a primarului și fost director economic al CET SA. Prin contractul de sub-concesiune întocmit în baza HCL nr.522 din 13.08.2010 a Municipiului Brașov, contractul de novație nr. 1864 din 17.12.2010 a contractului de concesiune nr. 254 din 27.11.2006, SC Tetkron SRL a preluat toate drepturile și obligațiile născute în baza contractului de concesiune încheiat între CET Brașov în calitate de concesionar și Consiliul Local în calitate de concedent. Practic noua societate a preluat serviciul de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în municipiul Brașov.

Întrucât noua societate, Tetkron SRL, nu dispunea de fonduri necesare și nici de o rețea de distribuție, prin două hotărâri AGA CET SA se aprobă vânzare unor active ale CET în tranșe către Tetkron SRL, bunuri necesare desfășurării activității.

Cu ocazia controlului efectuat de Curtea de Conturi - Camera de Conturi a Județului Brașov consemnat în raportul din 28.02.2011 s-a stabilit că bunurile au fost vândute către Tetkron la o valoare mult mai mică decât cea de inventar ( cu 1. 203.205, 03 lei mai puțin), iar ulterior acestea au fost închiriate vânzătoarei cu motivarea că cumpărătoarea nu deține licențe de utilizare, nu are personal calificat și contracte de furnizare energie. Practic, s-a urmărit scoaterea unor bunuri din patrimoniul CET SA ( pentru a nu fi supuse executării), care ulterior au fost vândute către Bepco.

Totodată, s-a mai stabilit că bunurile care au făcut obiectul acestor tranzacţii au aparţinut Centralei Electrice de Termoficare Braşov şi au fost trecute în domeniul public al UATM Braşov şi în administrarea consiliului local al Municipiului Braşov, prin urmare aceste bunuri nu puteau fi trecute prin hotărâre de consiliu local în domeniul privat al Municipiului Braşov.

Prejudiciul cauzat este în sumă de 1.314.825 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor de utilitate publică din proprietatea publică a UATM Braşov cumpărate şi vândute în mod nejustificat, reprezentând: teren staţie 110 kv în suprafaţă de 1077 metri pătraţi, clădire staţie 110 kv, mijloace fixe aferente staţiei de 110 kv.

În anul 2011, DNA anunţa că prefectul de atunci al Braşovului, Ion Gonţea, şi primarul municipiului, George Scripcaru, erau cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru corupţie, fapte identificate în cadrul anchetei privindu-l pe fostul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Ionel Spătaru, potrivit unor surse judiciare.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, atât primarul Braşovului, George Scripcaru, cât şi prefectul Ion Gonţea au declarat, la vremea respectivă, că nu ştiu nimic despre o anchetă a DNA în care ar fi cercetaţi pentru abuz în serviciu şi complicitare la luare de mită în dosarul în care este cercetat şi fostul şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Braşov.

George Scripcaru este primar al Brașovului de zece ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri