Primarul cere o lege de taxare a maşinilor care poluează
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Într-un oraş cu autobuze second-hand şi şantiere scăpate de sub control

Primarul cere o lege de taxare a maşinilor care poluează

GALERIE
chirica ivan cort
  • chirica ivan cort
- +

Primarul Mihai Chirica a semnat ieri pentru iniţierea unui proiect de lege privind taxarea suplimentară a maşinilor poluante. Edilul Iaşului a făcut acest gest în timp ce cea mai mare parte a parcului auto al operatorului public de transport funcţionează cu autobuze second-hand de cel puţin şapte ani. Totodată, poluarea cu praf pe şantierele publice este la ordinea zilei. 

Chiar ieri, în timp ce primarul semna pentru iniţierea proiectului de lege, vântul a scos la iveală praful existent pe şantierul de pe Splai Bahlui mal drept, imagini video fiind publicate în ediţia online a „Ziarului de Iaşi“. Revenind la maşinile poluante, edilul Iaşului susţine şi schimbarea Codului Fiscal astfel încât municipalitatea să poată acorda facilităţi celor care achiziţionează o maşină nouă.
 
„Iaşul nu vrea să ajungă Bucureşti. Iaşul vrea să aibă un aer pe care îl poţi respira şi în care te poţi deplasa cu copilul de mână fără să fi în permanenţă sub efectul gazelor toxice produse de către autoturismele second-hand“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica. Edilul a adăugat că intenţia este de a iniţia un proiect de lege prin care autorităţile să favorizeze utilizarea autovehiculelor nepoluante sau cât mai puţin poluante şi să defavorizeze autovehiculele care poluează. Primarul a semnat pentru iniţierea proiectului la un cort instalat de municipalitate în faţa Palatului Culturii, el precizând că această campanie de strângere de semnături va continua în viitor.
 
Despre cele mai multe autobuze ale Companiei de Transport Public (CTP), Mihai Chirica a precizat că „fireşte sunt poluante“, dar a adăugat că cele 100 de autobuze achiziţionate în ultimul an de către Primărie va duce la înnoirea parcului auto al CTP. „În Germania s-a ales ca reper un prag de poluare, să numim Euro 4, tot ce este sub Euro 4 plăteşte mai mult, tot ce este peste Euro 4 plăteşte mai puţin, mergând spre taxe zero la vehicule electrice“, a exemplificat Mihai Chirica. Edilul Iaşului a mai spus că, în acest an, a fost o invazie a maşinilor second-hand în municipiul Iaşi, fiind deja înmatriculate peste 10.000 de astfel de autovehicule. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.