Primarul Chirica bate la ușa lui Nichita. Afacerea Skoda: istoria cazului și rolul amantei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

BOMBĂ:

Primarul Chirica bate la ușa lui Nichita. Afacerea Skoda: istoria cazului și rolul amantei

GALERIE
Skoda Mihai Chirica1
  • Skoda Mihai Chirica1
- +
Cutremur în Primărie, ieri: Parchetul ieşean a anunţat trimiterea în judecată a vestitului dosar „Skoda“, în care primele audieri s-au făcut la DNA încă din 2015. Cinci actuali sau foşti şefi ai instituţiei, cu primarul Mihai Chirica în frunte, sunt acuzaţi de un prejudiciu de peste 500.000 lei. Edilul şef al Iaşului este acuzat că, în calitatea de viceprimar pe care o avea în 2013, a semnat achiziţia ilegală a patru maşini Skoda, în condiţiile în care Guvernul interzisese încă din 2009, pe fondul crizei economice, achiziţiile auto în cazul administraţiilor locale. Procurorii acuză şi că prevederile din caietul de sarcini avantajau făţiş un singur producător auto. Explicaţia pare să fi fost înţelegerea ca o maşină să fie oferită suplimentar: o Skoda roşie ce a ajuns la amanta primarului de atunci. Faptele din dosar urmau să se prescrie peste două luni. În noile condiţii, prescrierea este exclusă: ar surveni tocmai în 2029. Ce pedeapsă riscă acum Mihai Chirica şi lotul său de complici?

Tabla, fie ea de gard sau de maşină, pare să aducă ghinion şefilor liberali ai Iaşului. La începutul acestui an, DNA începea urmărirea penală împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Alexe, pentru faptul că ar fi pretins ca mită mai multe produse de tablă, în valoare totală de 103.000 lei. Ieri a venit rândul colegului şi primarului Mihai Chirica. Acesta a fost trimis în judecată pentru implicarea în achiziţionarea nelegală de către Primărie a patru autoturisme Skoda, prejudiciul cauzat ridicându-se la 103.000 euro. După cumpărarea celor patru Skoda, la Primărie ar mai fi ajuns una, o Skoda Rapid, care ar fi fost dată Adinei Samson, amanta de atunci a fostului primar Gheorghe Nichita. Trimiterea dosarului „Skoda“ în instanţă survine cu doar câteva luni înaintea împlinirii termenului de prescripţie a faptei de care este acuzat Mihai Chirica.

Care sunt acuzaţiile pentru fiecare dintre cei cinci

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în total, a cinci persoane din Primărie, toate pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Lista acuzaţilor este deschisă de primarul Mihai Chirica şi de fostul primar Gheorghe Nichita, condamnat definitiv anul trecut la 5 ani de închisoare pentru luare de mită şi condamnat, în primă instanţă, la alţi 5 ani şi două luni pentru că şi-ar fi spionat amanta folosindu-se de angajaţi ai Poliţiei Locale. În dosarul „Skoda“ vor mai fi judecaţi directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, aflat acum în curs de pensionare, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii.

Conform precizărilor făcute de procurori, cei cinci au demarat în cursul anului 2013 o procedură de achiziţie, în leasing operaţional, a patru autoturisme pentru Primărie. Cumpărarea de autoturisme noi de către autorităţile şi instituţiile publice fusese interzisă în 2009, în cadrul măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc în timpul crizei economice. Pentru ocolirea interdicţiei, achiziţia a fost făcută oficial la solicitarea şi pentru Poliţia Locală, chiar dacă beneficiarul final avea să fie Primăria.

În plus, specificaţiile tehnice introduse în caietul de sarcini al procedurii corespundeau unui singur producător şi unei singure mărci, respectiv Skoda. Şi acest lucru este ilegal, reglementările din domeniul achiziţiilor publice interzicând „servirea“ unei licitaţii prin impunerea unor condiţii ce nu pot fi îndeplinite decât de un singur furnizor sau producător. De ce s-a dorit avantajarea unui singur competitor? Explicaţia pare a fi o maşină suplimentară, o Skoda Rapid roşie, pe care primarul Nichita a oferit-o, suplimentar achiziţiei, amantei sale de atunci.

Procurorii spun că achiziţionarea automobilelor ar fi produs o pagubă bugetului local în valoare de 503.482,17 lei. Lui Chirica, la acea dată viceprimar al municipiului, şi cel care a semnat documentele achiziţiei, i se reproşează aprobarea documentaţiei aferente procedurii, inclusiv a caietului de sarcini al licitaţiei. Nichita ar fi aprobat o parte a documentelor aferente achiziţiei şi contractele de leasing operaţional semnate de Tomorug, care a semnat şi caietul de sarcini. Doina Florescu este considerată responsabilă de acordarea avizului de legalitate, deşi procedura era ilegală, şi de semnarea contractelor de leasing. La rândul său, Chişcă ar fi fost cel care a întocmit caietele de sarcini şi alte documente necesare achiziţiei.

Prescripţia, exclusă: ar putea surveni abia în 2029

Afacerea „Skoda“ s-a aflat iniţial în atenţia DNA Iaşi, care însă a dispus în ianuarie 2015 urmărirea penală a opt funcţionari şi demnitari, respectiv cei cinci deja menţionaţi, la care se adăugau directorul economic al Primăriei, Maria Simionescu, Carmen Cazuc - şeful serviciului de contabilitate, şi Liviu Hliboceanu, şeful serviciului administrativ al Poliţiei Locale. Primele audieri au fost organizate de DNA la începutul lunii iulie 2017, când li s-a adus la cunoştinţă celor implicaţi calitatea de inculpat în dosar. În luna mai 2019, DNA şi-a declinat competenţa, trimiţând dosarul către Parchetul de pe lângă Judecătorie. Surse judiciare afirmau la acea dată că dosarul va fi instrumentat de procurorul Florin Bogdan Munteanu. Acesta se numără printre cei 14 candidaţi români la concursul pentru postul de procuror în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruţa Kovesi.

Fapta de care este acuzat Chirica şi ceilaţi inculpaţi în dosarul Skoda, respectiv abuzul în serviciu, se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. Conform Codului Penal, în acest caz termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 8 ani, calculat din momentul comiterii faptei.

„Orice act de procedură care se comunică persoanei interesate determină o întrerupere a cursului prescripţiei penale. Trimiterea în judecată se comunică, deci cursul prescripţiei se întrerupe. Din acest moment, curge un nou termen de prescripţie, de lungime egală“, a explicat avocatul Ciprian Mitoşeru.

Dacă şi acest al doilea termen expiră, răspunderea penală se prescrie definitiv. În cazul lui Chirica, prescripţia penală va interveni deci în 2029.

Ce spune primarul

„Am aflat din mass-media de faptul că mai mulţi demnitari şi angajaţi ai Primăriei Municipiului Iaşi, printre care şi eu, au fost trimişi în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme. Opinia publică trebuie să ştie că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut verificări minuţioase, încă din 2013, timp de circa şase ani, constatând că nu există fapte de corupţie in competenţa sa. În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curţii de Conturi, precum şi instanţele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie. Aşa cum am spus întotdeauna, am încredere deplină în actul de justiţie şi vom colabora cu judecătorii astfel încât să ne dovedim nevinovăţia cât mai repede. Personal, pentru a nu afecta imaginea oraşului nostru, am dorinţa ca acest proces să fie cât mai scurt şi rog instanţa să soluţioneze acest dosar cu înţelepciune şi celeritate“, a comentat ieri primarul Mihai Chirica.

VEDEȚI ȘI:

VIDEO: Ministrul Raluca Turcan îi cere lui Chirica să facă un pas în spate - AICI

Cosette Chichirău, despre inculpatul Chirica: Să demisioneze din funcţia de primar - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.