Primarul Chirica este încolțit. „Schimbul“ care i-a întors pe consilieri împotriva lui
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Se anunţă dezbateri publice furtunoase între politicienii ieşeni

Primarul Chirica este încolțit. „Schimbul“ care i-a întors pe consilieri împotriva lui

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Primăria vrea să propună consilierilor locali să aprobe un schimb de terenuri cu un investitor privat. PSD şi liberalii se opun deja acestui schimb susţinut de Mihai Chirica. Care sunt argumentele municipalităţii? Care sunt cele ale opozanţilor?

Noua formă a unui schimb de terenuri între Primărie şi un investitor privat agită spiritele pe scena politică locală. Libe­ralii şi consilierul independent Andrei Postolache au anunţat deja că nu vor vota proiectul de hotărâre prin care municipalitatea să primească un teren şi clădiri aferente lângă Teatrul Naţional, iar firma M. Chim trei terenuri centrale şi unul în Nicolina. Totodată, preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, ne-a de­clarat ieri că-i va convoca pe consilieri locali ai PSD în şedinţă şi le va recomanda să nu voteze dacă acest proiect va fi propus în plen. În acelaşi timp, el a menţionat că fiecare consilier votează în raport cu „propria conştiinţă“.

„Este o afacere imobiliară a unora din Primă­rie“, a susţinut Popa.

Votul PSD pentru acest proiect este decisiv în sensul aprobării sau respingerii iniţiativei. În schimb, şefii Primăriei spun că scopul instituţiei este de a ridica un edificiu cultural pe terenul pe care ar urma să-l primească, alături de alte proiecte de investiţii.

În ce constă, concret, schimbul de terenuri propus

„Ziarul de Iaşi“ a scris săptămâna trecută că părţi din Parcul „Elena Doamna“ nu vor mai fi cedate, aşa cum era prevăzut în prima variantă propusă de Primărie. La acest moment, Primăria oferă investitorului patru terenuri în suprafaţă de 9.811 mp (str. Zimbrului - 5.570 mp, str. Elena Doamna - 1.694 mp, Str. Bărboi - suprafaţă nou-inclusă - 2.142 mp şi şos. Nicolina - 375 mp) pentru un teren de 6.626 mp şi clădiri aferente de pe fostul amplasament al Şcolii Speciale „Vasile Pavelcu“ (str. I.C. Brătianu, lângă Teatru).

În timp ce liberalii acuză un „tun imobiliar preme­ditat“, consilierul Andrei Postolache a subliniat ieri că nu va vota proiectul întrucât nu înţelege „urgenţa“ cu care municipalitatea vrea să cedeze „atâtea suprafeţe valoroase“.

„Privită pur şi simplu ca o negociere, că asta este, un schimb între doi actori, Iaşul şi un proprietar privat, un schimb în care fiecare îşi apără interesele, municipiul iese clar în pierdere din afacerea asta. Proprietatea din I.C. Brătianu este supraevaluată. Pe hârtie arată minunat, este fix lângă teatru, însă comercial ea nu poate fi exploatată uşor, pentru că regimul de construcţie de acolo este foarte strict. Municipiul nu ar trebui să se grăbească în a face vreun schimb pripit, nu are nimic de câştigat aruncându-se înainte, şi nimic de pierdut dacă mai aşteaptă“, a spus Pos­tolache.

De cealaltă parte, liberalii au acuzat subevaluarea terenului Primăriei din str. Zimbrului, unde preţul unui metru pătrat a fost stabilit la doar 231 euro, deşi, în apropiere, există suprafeţe cu un preţ semnificativ mai mare.

„Mai mult decât atât, tot în această zonă, tranzacţiile dintre privaţi au relevat preţuri ce ating şi 1.000 euro/mp. Astfel, Primăria Iaşi pregăteşte un tun pe spatele ieşenilor de cel puţin 1,5 mi­lioane euro“, a susţinut deputatul Ma­rius Bodea.

În replică, şefii Primăriei spun că, prin schimbul de terenuri, instituţia va ajunge să aibă în proprietate o suprafaţă de până la 12.000 mp, lângă Teatrul Naţional, teren ce poate fi folosit pentru investiţii ale municipalităţii în viitor.

„Intenţia este de a ridica un edificiu cultural, având în vedere şi declaraţiile făcute zilele trecute la Iaşi de ministrul Culturii (potrivit cărora la Iaşi trebuie identificat un loc pentru finanţarea construirii unui sediu al Operei, n.r.)“, a comentat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Ce ar vrea Primăria să construiască în Centru

În ultimele luni, au mai fost vehiculate alte idei complementare precum o parcare subterană şi o grădină publică, ambele proiecte venind la pachet cu extinderea pietonalului Ştefan cel Mare. Omul de afaceri Cristin Zămosteanu, ca­re controlează firma M. Chim, nu a răspuns ieri apelurilor telefonice pentru a-şi exprima un punct de vedere. În cazul a trei dintre cele patru terenuri pe care ar urma să le primească, investitorul are proiecte imobiliare în derulare în imediata apropiere: terenul din Zim­brului este flancat de două proprietăţi ale sale unde există deja PUZ aprobat pentru blocuri înalte, cel din Nicolina îi comp­letează tot un proiect pentru locuinţe colective, iar, pe Elena Doamna, dezvoltatorul deţine mai multe suprafeţe unde vrea să construiască un ansamblu imobiliar mixt.

VEDEȚI ȘI:

SCHIMB - În locul parcului de pe A. Panu, Primăria va ceda parcarea din spatele BRD

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.