Primarul Chirica, hocus-pocus cu imobile şi împrumuturi de la unchiul Vasile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Primarul Chirica, hocus-pocus cu imobile şi împrumuturi de la unchiul Vasile

GALERIE
chirica
  • chirica
- +

Primarul are la dispoziţie o vilă pe perioada vieţii. Deşi imobilul donat nu mai apare în declaraţia de avere, Chirica are drept de uzufruct viager.

Primarul Mihai Chirica a „jonglat“ de-a lungul anilor cu mai multe proprietăţi imobiliare. Public, edilul-şef al Iaşului afirmă că are doar bunurile ce apar în declaraţia de avere, dar există şi o altă proprietate pe care acesta o poate folosi: o vilă din aleea Tudor Neculai.

Construită în perioada 2004 - 2009, vila a fost achiziţionată de Mihai Chi­rica în 2011, iar în 2014 a donat-o fii­celor sale, după ce a încheiat cea de-a doua căsătorie. Însă donaţia s-a făcut în anumite condiţii: primarul şi-a păstrat un drept de uzufruct viager.

Acest lucru îi conferă un drept de folosinţă asupra vilei, chiar dacă nu se află în proprietatea sa. În contractul de vânzare-cumpărare încheiat în 2011, Mihai Chirica a arătat că banii aferenţi achi­ziţionării vilei i-a obţinut de la unchiul său (Vasile Chirica), printr-o donaţie, conform unui facsimil prezentat recent de săptămânalul „Reporter de Iaşi“.

În ceea ce priveşte alte bunuri imobiliare, Mihai Chirica mai deţine două tere­nuri: unul în Bârnova (1.400 mp, achiziţionat în 2004) şi celălalt în comuna suceveană Neagra Şarului (4.200 mp, achiziţionat în 2008).

Unchiul nu doar i-a donat bani, ci l-a şi împrumutat

Din declaraţiile de avere depuse de-a lungul timpului de primar, putem vedea că unchiul a fost în mai multe rânduri o sursă de venit pentru acesta.

În 2010, director tehnic la acea vreme, Mihai Chirica afirma că are datorii de 15.000 euro şi 40.000 lei către persoane fizice, bani pe care îi împrumutase în 2006 (scadenţă 2020), şi, respectiv, 2008 (scadenţă 2015).

În 2011, aflăm că ambele împrumuturi au scadenţa în 2015, iar ambele au fost făcute la un unchi. În 2012, a rămas împrumutul de 15.000 euro, iar celălalt a scăzut la 10.000 lei.

De menţionat că, în 2011, Mihai Chirica a vândut un apartament în Păcurari cu 45.000 euro, bani pe care, potrivit propriilor precizări, i-a folosit pentru achiziţionarea unei locuinţe în Centru (Independenţei) pe care, ulterior, a închiriat-o. În declaraţia din 2013, dispare împrumutul în lei şi rămâne doar suma de 15.000 euro scadentă în 2015.

Tot în 2013, Chirica a arătat în declaraţie că vila din Tudor Neculai a fost cedată printr-o hotărâre judecătorească din 2012 (proces de divorţ încheiat cu un act de mediere între părţi). Contractul de donaţie către fiicele sale a fost perfectat la sfârşitul lunii iunie 2014, atunci când a fost inclus în cartea funciară şi dreptul de uzufruct viager al actualului primar.

Revenind la împrumuturile acordate primarului de către unchi, în declaraţia din 2014, mai apăreau ca datorie doar 9.000 euro, de data aceasta fiind trecut şi numele unchiului (Vasile Chirica).

Cu ocazia alegerilor din 2016, unchiul îi împrumută nepotului alţi 50.000 lei, în contextul în care datoria în euro nu mai apărea în declaraţia de avere a primarului.

În cea mai recentă declaraţie, din ianuarie 2018, singurele datorii ale primarului constau într-un credit bancar contractat în 2015 (valoare iniţială de 20.000 euro) şi un acord de împrumut din 2014, cu o persoană fizică (Laurenţiu Bărăgău), de 112.500 lei, ambele scadente în 2021.

Tot în 2018, primarul a declarat şi veniturile obţinute în urma căsătoriei cu Cristina Elena Popa. La nuntă, cadourile au însumat 57.000 euro, iar la botez au ajuns la nu mai puţin de 125.000 euro.

În prezent, salariul net al primarului Mihai Chirica ajunge la peste 2.700 euro/lună. Zilele trecute, săptămânalul „Reporter de Iaşi“ a dezvăluit că Mihai Chirica ar fi achiziţionat, printr-o firmă paravan, o proprietate în oraşul Frasin, judeţul Suceava.

Firma Eurodesign Consulting SRL este deţinută de fratele său (Ioan Chirica), iar proprietatea constă într-un teren cu peste 4.200 mp, unde se află o vilă cu o suprafaţă utilă de 160 mp, patru foişoare, o cramă şi chiar o biserică. Primarul a negat că ar fi proprietarul domeniului din Frasin şi a spus că un bun cumpărat de o societate comercială este un bun al respectivei companii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.