Primarul Chirica le ascunde ceva ieşenilor. Are de dat mai multe explicaţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primarul Chirica le ascunde ceva ieşenilor. Are de dat mai multe explicaţii

GALERIE
Alex Andrei
  • Alex Andrei
- +

Primarul Mihai Chirica a implementat cu succes un proiect în ultimii doi ani. Înainte de construirea de poduri peste Bahlui, edificarea de opere şi filarmonici, restaurări de monumente istorice şi ctitorirea de stadioane şi săli polivalente, primarul a devenit expert în mimarea transparenţei în comunicare.

În mai toate apariţiile publice, primarul invocă transparenţă în comunicare. Dar, ceea ce nu înţelege Mihai Chirica este că transparenţa nu se face dintr-o singură direcţie şi doar ceea ce convine administraţiei trebuie comunicat public. O astfel de comunicare aduce aminte de alte sisteme care nu au legătură cu democraţia.

Ultima cerere de informaţii pe care am înaintat-o Primăriei a primit număr de înregistrare pe 2 noiembrie. De atunci, s-a scurs termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care instituţia era obligată să-mi ofere un răspuns. Inutil de precizat că Primăria nu a reacţionat nici la celelalte termene din Legea 544/2001 (5 zile – refuz emitere informaţii, 10 zile – prelungire perioadă acordare informaţii). Există şi o explicaţie: solicitarea face referire la un subiect sensibil, iar răspunsul trebuie cauţionat de toată armata de comunicatori ai primarului. Cu alte cuvinte, întrebări care nu convin şi care sunt combătute de obicei prin subterfugii, ironii sau tăcere totală. E şi vina noastră, a presei, că i-am învăţat cu lipsa de procese în contencios. Dar, timpul nu e pierdut.

În ciuda opoziţiei totale a Primăriei, recent, un consilier local (Răzvan Timofciuc, PNL) a câştigat un proces în instanţă, iar judecătorii au obligat executivul să-i pună la dispoziţie mai multe documente. Demersul liberalului a avut şi un evident substrat politic, dar acest lucru nu exclude dreptul său la informare. Atitudinea Primăriei faţă de consilieri este edificatoare dacă ne gândim şi la faptul că 25 de proiecte de hotărâre propuse de liberali şi două depuse de Andrei Postolache nici până astăzi nu au fost introduse pe ordinea de zi a plenului. Iar unele dintre ele vizau măsuri pentru transparentizarea activităţii Primăriei.

În ultimele săptămâni, mai poate fi observată o meteahnă a primarului: principalele canale oficiale de comunicare ale Primăriei (comunicate, pagina de Facebook) au fost folosite pentru răfuieli cu adversari politici şi tentative de a denigra imaginea unor jurnalişti. Trec peste faptul că reacţiile politice sunt asumate de „Biroul de Presă al Primăriei” (!?). În cel de-al doilea caz, primarul a preferat să răspundă unei anchete jurnalistice realizate de „Reporter de Iaşi” cu un atac la adresa editorului săptămânalului, Gabriel Gachi. Anterior, edilul refuzase confruntarea cu jurnalistul într-o conferinţă la Primărie şi s-a îmbăiat în alte întrebări care i-au asigurat confortul. În urma anchetei „Reporter de Iaşi”, primarul e dator cu răspunsuri, nu cu atacuri la jurnalişti: ce căuta maşina lui de serviciu în faţa proprietăţii din Frasin? dacă firma fratelui său este proprietară, de ce fratele său spune că nu a văzut în viaţa lui acel domeniu? şi, cel mai important, de unde vin banii?

Controlul informaţiei s-a manifestat la primarul Mihai Chirica încă de la începuturile mandatului său. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat a vizat desfiinţarea biroului pentru presă de la parterul Palatului Roznovanu. Apoi, a plasat în afara sediului Primăriei un chioşc („Presa”) a cărui utilitate nici până astăzi nu este cunoscută, fiind mereu închis. Dar, cum ştim cu toţii că avem un primar căruia îi place ironia, putem uşor interpreta gestul său.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.