Primarul Chirica le ascunde ceva ieşenilor. Are de dat mai multe explicaţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Primarul Chirica le ascunde ceva ieşenilor. Are de dat mai multe explicaţii

GALERIE
Chirica
  • Chirica
- +

Primarul Mihai Chirica a implementat cu succes un proiect în ultimii doi ani. Înainte de construirea de poduri peste Bahlui, edificarea de opere şi filarmonici, restaurări de monumente istorice şi ctitorirea de stadioane şi săli polivalente, primarul a devenit expert în mimarea transparenţei în comunicare.

În mai toate apariţiile publice, primarul invocă transparenţă în comunicare. Dar, ceea ce nu înţelege Mihai Chirica este că transparenţa nu se face dintr-o singură direcţie şi doar ceea ce convine administraţiei trebuie comunicat public. O astfel de comunicare aduce aminte de alte sisteme care nu au legătură cu democraţia.

Ultima cerere de informaţii pe care am înaintat-o Primăriei a primit număr de înregistrare pe 2 noiembrie. De atunci, s-a scurs termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care instituţia era obligată să-mi ofere un răspuns. Inutil de precizat că Primăria nu a reacţionat nici la celelalte termene din Legea 544/2001 (5 zile – refuz emitere informaţii, 10 zile – prelungire perioadă acordare informaţii). Există şi o explicaţie: solicitarea face referire la un subiect sensibil, iar răspunsul trebuie cauţionat de toată armata de comunicatori ai primarului. Cu alte cuvinte, întrebări care nu convin şi care sunt combătute de obicei prin subterfugii, ironii sau tăcere totală. E şi vina noastră, a presei, că i-am învăţat cu lipsa de procese în contencios. Dar, timpul nu e pierdut.

În ciuda opoziţiei totale a Primăriei, recent, un consilier local (Răzvan Timofciuc, PNL) a câştigat un proces în instanţă, iar judecătorii au obligat executivul să-i pună la dispoziţie mai multe documente. Demersul liberalului a avut şi un evident substrat politic, dar acest lucru nu exclude dreptul său la informare. Atitudinea Primăriei faţă de consilieri este edificatoare dacă ne gândim şi la faptul că 25 de proiecte de hotărâre propuse de liberali şi două depuse de Andrei Postolache nici până astăzi nu au fost introduse pe ordinea de zi a plenului. Iar unele dintre ele vizau măsuri pentru transparentizarea activităţii Primăriei.

În ultimele săptămâni, mai poate fi observată o meteahnă a primarului: principalele canale oficiale de comunicare ale Primăriei (comunicate, pagina de Facebook) au fost folosite pentru răfuieli cu adversari politici şi tentative de a denigra imaginea unor jurnalişti. Trec peste faptul că reacţiile politice sunt asumate de „Biroul de Presă al Primăriei” (!?). În cel de-al doilea caz, primarul a preferat să răspundă unei anchete jurnalistice realizate de „Reporter de Iaşi” cu un atac la adresa editorului săptămânalului, Gabriel Gachi. Anterior, edilul refuzase confruntarea cu jurnalistul într-o conferinţă la Primărie şi s-a îmbăiat în alte întrebări care i-au asigurat confortul. În urma anchetei „Reporter de Iaşi”, primarul e dator cu răspunsuri, nu cu atacuri la jurnalişti: ce căuta maşina lui de serviciu în faţa proprietăţii din Frasin? dacă firma fratelui său este proprietară, de ce fratele său spune că nu a văzut în viaţa lui acel domeniu? şi, cel mai important, de unde vin banii?

Controlul informaţiei s-a manifestat la primarul Mihai Chirica încă de la începuturile mandatului său. Una dintre primele măsuri pe care le-a luat a vizat desfiinţarea biroului pentru presă de la parterul Palatului Roznovanu. Apoi, a plasat în afara sediului Primăriei un chioşc („Presa”) a cărui utilitate nici până astăzi nu este cunoscută, fiind mereu închis. Dar, cum ştim cu toţii că avem un primar căruia îi place ironia, putem uşor interpreta gestul său.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.