anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Primarul Chirica şi-a trecut bugetul fără probleme. Opoziția a dispărut brusc

GALERIE
buget
 • buget
- +

Şedinţa Consiliului Local (CL) de ieri a consfinţit neutralizarea aproape în totalitate a opoziţiei politice la Iaşi. În plen au rămas doar două voci critice, în contextul în care în CL sunt 27 de consilieri. Primarul Mihai Chirica va avea un final de mandat liniştit: consilierii PSD, ALDE, PMP şi cei mai mulţi dintre consilierii PNL sunt de partea lui. Dacă între consilierii PSD primează interesele personale ale acestora, unele de natură imobiliară, reprezentanţii PNL care şi-au schimbat optica au conştientizat, probabil, că, în curând, vor fi colegi de partid cu edilul şef al Iaşului. În ceea ce-i priveşte pe consilierii ALDE şi PMP, aceştia au fost aliaţi de facto ai primarului încă din debutul mandatului.

Bugetul Iaşului pe anul 2020 a fost aprobat

Plenul a votat ieri bugetul pe 2020 al municipiului Iaşi: amendamentele consilierilor care îl susţin pe primar (indiferent de partid) au primit undă verde, restul amendamentelor, propuse de cei care încă îi aduc critici edilului, au fost respinse. Proiectul de buget a trecut de plen cu 17 voturi „pentru“ şi 7 abţineri (6 consilieri PNL şi independentul Andrei Postolache). Chiar dacă toţi liberalii prezenţi în sală s-au abţinut, modul de desfăşurare a şedinţei şi aprobarea tacită trădează apropierea de primarul Mihai Chirica a celor mai mulţi dintre ei.

„Ne bucurăm că, în sfârşit, vin o serie de fonduri europene mult aşteptate şi că avem mai mulţi bani pentru investiţii, sperăm ca întregul proces să decurgă bine şi foarte bine astfel încât şi gradul de execuţie a investiţiilor să fie unul satisfăcător“, a spus liderul de grup al PNL, Eduard Boz, liberal care, zilele trecute, declara pentru „Ziarul de Iaşi“ că intrarea lui Mihai Chirica în PNL va fi un „câştig“ pentru liberali.

„Eu sunt mai sceptic în ceea ce priveşte bugetul de investiţii, întotdeauna au fost votate bugete record, dar, la final de an, execuţia a arătat că a fost cheltuită jumătate din sumă“, a comentat Răzvan Timofciuc, consilier local, unul dintre cei doi consilieri locali care au făcut opoziţie în plenul de ieri.

Bugetul general consolidat al Iaşului ajunge la 1,43 miliarde lei. Din această sumă, 1,1 miliarde lei reprezintă bugetul local al municipalităţii, în condiţiile în care valoarea alocată pentru investiţii trece pragul de 600 milioane lei. Fondurile europene reprezintă 28% din cheltuielile bugetului, respectiv de 331 milioane lei, dar suma aferentă proiectelor implementate din această sursă de finanţare ajunge la aproape 450 milioane lei cu tot cofinanţarea naţională şi cea locală.

Primarul Mihai Chirica a catalogat bugetul din acest an drept unul „progresist, ambiţios şi curajos“. „Important este să vedeţi modul de creştere a veniturilor din impozitele pe venit, din TVA, care este o reflexie cât se poate de clară, de limpede, asupra modalităţii în care oraşul a crescut din punct de vedere economic. Noi avem câteva target-uri la nivel naţional pe care le urmărim şi trebuie să mai muncim pentru asta, înseamnă şi mai multă deschidere din partea noastră faţă de investiţii pentru că ele cresc valoarea TVA şi a impozitului pe venit şi, sigur, o mai bună atenţie asupra colaborării cu mediul de afaceri astfel încât el să devină mai productiv“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

Ce amendamente au fost aprobate şi care au fost respinse

Preşedintele de şedinţă Mihai Gavril, consilier PSD, a insistat la începutul dezbaterilor pe respectarea unei proceduri clare în privinţa dezbaterilor pe amendamente, dar a aplicat o dublă măsură: pe unii liberali nu i-a lăsat să comenteze pe marginea amendamentelor PSD, dar pe social-democraţi i-a lăsat, răbdător, să comenteze pe marginea amendamentelor liberalilor care încă îl critică pe primar. Propunerile aduse de PSD, PMP şi ALDE au fost aprobate de către plen, în unanimitate, inclusiv cu votul vocilor critice, în timp ce celelalte amendamente au fost respinse.

Consilierii PSD au propus suplimentări de fonduri pentru centrul de transplant hepatic (la comun cu PMP) şi schimbarea tâmplăriei la Spitalul „Sf. Spiridon“, lucrări la unele şcoli, finanţarea unui turneu al campionilor la minifotbal, cofinanţarea unui festival de film documentar, proiectarea modernizării str. Văleni şi cofinanţarea unor festivaluri organizate de către Casa de Cultură a Studenţilor (Festudis, Folk’n’Iaşi, Iaşi Dansează).

Viceprimarul Radu Botez (ALDE) a prezentat trei propuneri, cu menţiunea că acestea fuseseră deja incluse în buget: monitorizarea calităţii aerului (100 senzori pe raza oraşului, un proiect iniţiat de comunitatea IT, conform viceprimarului Radu Botez), realizarea unei treceri din zona Poitiers - Vişan - Bucium spre oraş suplimentar faţă de pasajul Socola (trecere supraterană Manta Roşie - în locul trecerii pietonale să fie un pod rutier sau o trecere subterană în altă zonă, sunt alocaţi bani pentru studii în acest sens) şi pasajele supraterane din Podu Roş (fonduri pentru proiectare şi lansarea licitaţiei de execuţie).

PMP a depus două amendamente, unul vizând expertizarea şi reproiectarea bazinului olimpic de înot din Grădinari, iar celălalt a constat în racordarea la utilităţi a amplasamentului din Moara de Foc unde va funcţiona o substaţie a Serviciului de Ambulanţă.

Singurii liberali care au înaintat amendamente au fost Etienne Ignat şi Răzvan Timofciuc, dar toate au fost respinse, în urma votului negativ dat de PSD: construirea unor săli de sport la unităţi şcolare (Colegiul „Gh. Asachi“ şi două grădiniţe), modernizarea unor pieţe (Alexandru cel Bun, CUG), înfiinţarea unei pieţe volante, finanţarea unor proiecte civice printr-o bugetare participativă, panouri vegetale pe clădiri instituţionale, achiziţia de pulverizatoare de vapori reci, sistem de iluminat inteligent a 50 de treceri de pietoni şi semnalizarea cu stâlpi reflectorizanţi a altor 100, proiectarea lucrărilor de amenajare a malului Lacului CUG II, regenerarea unor spaţii verzi şi revitalizarea cartierului Apărătorii Patriei.

Totuşi, în plen au mai luat cuvântul doi liberali. Liderul de grup Eduard Boz propusese iniţial un amendament, dar primarul l-a convins să renunţe la iniţiativă. În acelaşi timp, Tudor Dornean i-a propus edilului să includă şi str. Podişului într-o listă de străzi introduse de executiv ca amedament la buget, iar primarul s-a conformat. De remarcat că, în acelaşi timp cu Dornean, Ignat şi Timofciuc au propus şi ei două străzi (stradelele Şt. O. Iosif şi Moara de Vânt), dar acestea nu au fost luate în considerare de către primar.

Cert este că, faţă de şedinţele precedente, vocile critice din PNL la adresa primarului au scăzut la număr şi în intensitate, aspect care alimentează în continuare prognozata intrare a lui Mihai Chirica în PNL.

„(Liberalii, n.r.) s-au trezit în preajma alegerilor cu o situaţie destul de grea la Iaşi, practic nu au reuşit să-şi fructifice nici măcar avantajul ulti­me­lor luni de zile, după prezidenţiale, şi încearcă acum să-şi spele oarecum între ei rufele în public pronunţând diverse nume, aruncând în această dezbatere până la preşedintele României, ceea ce nu cred că este firesc. Eu pot candida şi ca independent susţinut de PNL, pot candida şi sub auspiciile PNL sau oricărui alt partid care consideră că putem face un proiect bun pentru Iaşi, nu am exclus acest lucru. Dar, aceste aspecte, de regulă, se petrec printr-o discuţie directă între conducerea partidului şi persoana vizată“, a comentat ieri primarul, întrebat fiind de ultimele evoluţii de pe scena politică locală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.