Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
În perioada ianuarie - martie 2022, vânzarile de apartamente au crescut luna de luna, pe (...)
citeste totjoi, 19.05.2022
Primăria şi fostul patron al restaurantului "Familial" s-au întâlnit de aceeaşi parte a baricadei. Primarul municipiului şi Sebastian Corneliu Hitruc au declarat împreună recurs împotriva sentinţei Tribunalului care blocase construirea blocului de deasupra fostului restaurant. Pot desface împreună şampania: Curtea de Apel a decis ieri să caseze sentinţa Tribunalului şi să întoarcă dosarul spre rejudecare. Dacă în final Hitruc va avea câştig de cauză, Iaşul va consemna o premieră: se construieşte un bloc pe persoană fizică în baza unei autorizaţii pentru amplasarea unei firme luminoase eliberate unei societăţi comerciale dispărute, iar justiţia spune că totul este în regulă.
Epopeea blocului din Alexandru cel Bun a început în 2018, când fosta SC Familial SA a demarat procedurile de extindere a restaurantului. Fără ca vecinii şi Poliţia Rutieră să-şi fi dat acordul, Primăria a eliberat certificatul de urbanism. În 2019, a fost emisă şi autorizaţia pentru "amplasare firmă luminoasă şi extindere spaţiu comercial existent". Firma luminoasă nu există nici azi, iar extinderea spaţiului comercial s-a transformat în demararea construcţiei unui bloc de două etaje, fără parcare şi situat la doi metri de blocul vecin.
Plângerile vecinilor care s-au trezit că aproape nu-şi pot deschide geamurile fără să le lovească de alt bloc s-au îndreptat către Primărie, Inspectoratul Poliţiei Judeţene şi Inspectoratului de Stat în Construcţii. Acesta din urmă a dispus sistarea lucrărilor şi a propus anularea autorizaţiei. În august anul trecut, Prefectura a atacat autorizaţia de construire în instanţă. La acea dată, SC Familial SA era deja radiată din Registrul Comerţului, nemaiputând fi vorba nici măcar teoretic de extinderea vreunui spaţiu comercial. Magistraţii Tribunalului au decis introducerea în cauză a lui Sebastian Hitruc, ca beneficiar real al autorizaţiei de construire.
În faţa instanţei, reprezentanţii Prefecturii au cerut anularea autorizaţiei în baza a patru argumente principale. Întâi, scopul emiterii certificatului de urbanism şi a autorizaţiei nu corespundea cu funcţiunea iniţială a clădirii, de restaurant şi birouri specificată în documentaţia anexă la autorizaţie. În al doilea rând, autorizaţia de construire fusese emisă după expirarea termenului legal. Lipsa acordului vecinilor şi al Poliţiei Rutiere pentru certificatul de urbanism a fost al treilea motiv de ilegalitate invocat de Prefectură. Faptul că vecinii nu fuseseră consultaţi ar fi trebuit să împiedice eliberarea autorizaţiei de construire. Lipsa unor soluţii reale pentru parcarea în zonă a fost ultimul argument invocat de Prefectură. La documentaţia de autorizare fusese anexat un contract de comodat prin care biserica "Sf. Nectarie" din apropiere ceda 17 locuri de parcare spre folosinţă gratuită. Doar că un contract de comodat poate fi încheiat doar de proprietar, or biserica nu dovedise că parcarea pe care o folosea îi şi aparţinea. În plus, legea impune ca locurile de parcare să fie asigurate de beneficiarul autorizaţiei, acceptându-se doar în mod excepţional ca o parte a acestora să se afle pe terenul altcuiva. În niciun caz toate.
În replică, Primăria a arătat că zona centrală a cartierului Alexandru cel Bun era considerată ca având funcţiune mixtă, ceea ce impunea o interpretare mai largă a prevederilor autorizaţiei. "Singura condiţie ce trebuie îndeplinită la emiterea autorizaţiei de construire este reprezentată de asigurarea compatibilităţii dintre destinaţia construcţiei şi funcţiunea dominantă a zonei", au afirmat reprezentanţii municipalităţii. Aceştia au susţinut şi că depăşirea termenului de eliberare a autorizaţiei nu reprezintă un motiv legal de nulitate, iar pentru încheierea unui contract de comodat în vederea asigurării locurilor de parcare nu este obligatorie existenţa unor dovezi ale proprietăţii. În aprecierea municipalităţii, acordul vecinilor nu era necesar, întrucât nu se autoriza o nouă construcţie, ci doar extinderea unui spaţiu comercial deja existent. Nici Poliţiei Rutieră nu ar fi avut de ce să i se ceară aprobarea, întrucât proiectul nu presupunea amenajarea vreunei noi căi de acces, ci folosirea doar a celor existente. Argumente similare se regăsesc şi în întâmpinarea depusă de Hitruc.
Magistraţii Tribunalului au apreciat că singurul nemulţumit de eliberarea cu întârziere a autorizaţiei de construire ar putea fi doar beneficiarul acesteia. Argumentul Prefecturii a fost respins, fiind acceptată poziţia Primăriei, că întârzierea nu duce la nulitate. Nici avizul Poliţiei Rutiere nu a fost considerat ca necesar. În schimb, au fost acceptate celelalte puncte de vedere invocate de Prefectură.
"În condiţiile în care obiectul autorizaţiei de construire este denumit generic «spaţiu comercial», în timp ce documentaţia-anexă indică funcţiunea de alimentaţie publică, dar şi pe cea de birouri, se constată că extinderea spaţiului comercial existent se referă, de fapt, la dezafectarea parţială a construcţiei existente şi executarea unei construcţii noi, încăperile având destinaţia propusă de birouri. Este evident că există necorelare între scopul emiterii autorizaţiei de construire şi conţinutul documentaţiei tehnice, cât şi necorelare între scopul eliberării certificatului de urbanism cu obiectul cererii de autorizare", au apreciat judecătorii. Aceştia au subliniat şi că problema parcării nu a fost rezolvată, mai ales că un contract de comodat poate fi încheiat doar pentru construcţii provizorii, nu definitive. "Nu rezultă că există acordul proprietarului de drept al terenului, nu este demonstrată condiţia privind situarea locurilor de parcare la cel mult 100 de metri de amplasamentul construcţiei autorizate şi nu este respectată nici condiţia ca doar locurile care lipsesc să fie amenajate pe un alt amplasament", au spus magistraţii.
Lipsa acordului vecinilor a fost considerată de judecători ca un motiv clar de nelegalitate. Prin autorizaţie se aproba o construcţie nouă, cu alte funcţiuni decât blocurile vefcine. Studiul de însorire lipsea complet. Expertiza tehnică depusă la dosar nu lămurea impactul noii clădiri asupra celor vecine. Ca urmare, Tribunalul a apreciat ca întemeiată plângerea Prefecturii, constatând nulitatea absolută a autorizaţiei de construire emise în favoarea lui Sebastian Hitruc. Fiind casată de Curtea de Apel, sentinţa nu va mai produce niciun efect. Dosarul se va întoarce la Tribunal, acesta urmând să stabilească primul termen al procesului de rejudecare.
Cuvinte cheie: + bloc, familial, Chirica, Prefectura, ilegal
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Macron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova
Ucraina: O fostă parlamentară norvegiană luptă împotriva ruşilor
Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie
Un juriu internaţional a decis care sunt cele şase plaje de top de pe litoralul românesc
Un client sunat la poliţie când a văzut cât costă o ceşcuţă de cafea
Primul soldat rus condamnat în Ucraina: “Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer iertare”
Lege nouă: Românii care fac sex cu animale vor sta până la 7 ani după gratii
Antibiotice Iași lansează 3 produse probiotice la Conferinţa Naţională de Fitoterapie Practică
Lovitură de imagine pentru arbitrajul românesc: Kovacs va arbitra la Cupa Mondială din Qatar
Statele baltice vor mai multe trupe NATO la granița cu Rusia, câteva țări vestice se opun
Şeful de la Infecţioase Iaşi: Momentan nu există niciun caz de variolă a maimuţei
Parlamentul European se pregătește să-l plaseze pe Schroeder pe lista persoanelor sancționate de UE
Bețele puse de Erdoğan în roatele aderării Finlandei și Suediei la NATO nu-l ajută pe Putin
Schimbare bruscă de discurs a colonelului rus care a criticat armata
Israelul pregătit să atace Iranul care îmbogăţeşte uranium. Se deschide un nou front?
Rachetele Brimstone au intrat în acţiune! Primele tancuri ruseşti distruse
Ce spune Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, despre transnistreni
Un pui de urs a fost salvat de jandarmi. El a fost dus la un centru de reabilitare (VIDEO)
VIDEO: Parcare periculoasă în Iași: șofer bătut cu pumnii în cap, polițist local dus la spital
Temperatura de luna mai: minus 2,9 grade Celsius la Miercurea-Ciuc
Cântăreaţa Taylor Swift a primit o diplomă onorifică din partea Universităţii New York
Pastila anti-COVID-19 Pfizer, prescrisă tot mai des în Statele Unite
Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Portugaliei la Palatul Victoria
Atacantul Pierre-Emerick Aubameyang şi-a anunţat retragerea din echipa naţională
O nouă premieră la Opera din Iaşi: „Les pêcheurs de perles” de Georges Bizet
Camion burdușit cu lemne, oprit doar cu ajutorul activiştilor de mediu
Ştefan Vuza, patronul Iasitex, taie în carne vie la Chimcomplex Borzeşti
„Animal Fest” organizat la Universitatea de Științele Vieții din Iași (P)
Tânăr de 25 de ani, spulberat de o maşină în timp ce cobora dintr-un alt autovehicul
Fracturi de șold diagnosticate cu ajutorul inteligenței artificiale
Fabrică de alcool din Rusia, bombardată intens de soldaţii ucraineni
Familia Circo Bellucci ne aduce la viață amintiri din copilărie, la IAȘI! (P)
Tom Cruise, poziţie interesantă faţă de disputa săli de cinema vs platforme de streaming
Foişorul din grădină: practic şi relaxant. Modele, dotari si amenajare
Declinul generalizat al burselor de acţiuni trage în jos preţurile petrolului
Cazuri de variolă a maimuţei descoperite în Europa şi America de Nord
Finala Cupei României: FC Voluntari şi Sepsi OSK îşi dispută astăzi trofeul
Preşedintele chinez Xi Jinping dă asigurări că ţara sa va rămâne "deschisă către lume"
Dr. Ionuț Nistor: Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a luat 85 de milioane de dolari pentru un tablou de Basquiat
Inflaţia din Marea Britanie a atins luna trecută 9%. Este un maxim al ultimilor 40 de ani
Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
Care e secretul viceprimarului acuzat de trădare? Alţii ca el au plecat acasă în câteva luni
Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut
Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii
Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice
Cine va fi antrenor la Poli Iași? Un fost secund al naționalei României?
Lucian DÎRDALANATO în faţa unei noi extinderi |
Codrin Liviu CUȚITARUMetamorfozele lui Eugenides |
Alin ANDRIEȘPolitica monetară şi inflaţia |
Mircea MORARIUDacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.