anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Primarul Chirica şi un afacerist apără, umăr la umăr, un bloc considerat ilegal de Prefectură

După ce Tribunalul oprise construcţia de la fostul restaurant "Familial", Curtea de Apel a casat sentinţa şi urmează rejudecarea dosarului.

GALERIE
bloc familial Iasi
 • bloc familial Iasi
- +

Primăria şi fostul patron al restaurantului "Familial" s-au întâlnit de aceeaşi parte a baricadei. Primarul municipiului şi Sebastian Corneliu Hitruc au declarat împreună recurs împotriva sentinţei Tribunalului care blocase construirea blocului de deasupra fostului restaurant. Pot desface împreună şampania: Curtea de Apel a decis ieri să caseze sentinţa Tribunalului şi să întoarcă dosarul spre rejudecare. Dacă în final Hitruc va avea câştig de cauză, Iaşul va consemna o premieră: se construieşte un bloc pe persoană fizică în baza unei autorizaţii pentru amplasarea unei firme luminoase eliberate unei societăţi comerciale dispărute, iar justiţia spune că totul este în regulă.

Epopeea blocului din Alexandru cel Bun a început în 2018, când fosta SC Familial SA a demarat procedurile de extindere a restaurantului. Fără ca vecinii şi Poliţia Rutieră să-şi fi dat acordul, Primăria a eliberat certificatul de urbanism. În 2019, a fost emisă şi autorizaţia pentru "amplasare firmă luminoasă şi extindere spaţiu comercial existent". Firma luminoasă nu există nici azi, iar extinderea spaţiului comercial s-a transformat în demararea construcţiei unui bloc de două etaje, fără parcare şi situat la doi metri de blocul vecin.

Plângerile vecinilor care s-au trezit că aproape nu-şi pot deschide geamurile fără să le lovească de alt bloc s-au îndreptat către Primărie, Inspectoratul Poliţiei Judeţene şi Inspectoratului de Stat în Construcţii. Acesta din urmă a dispus sistarea lucrărilor şi a propus anularea autorizaţiei. În august anul trecut, Prefectura a atacat autorizaţia de construire în instanţă. La acea dată, SC Familial SA era deja radiată din Registrul Comerţului, nemaiputând fi vorba nici măcar teoretic de extinderea vreunui spaţiu comercial. Magistraţii Tribunalului au decis introducerea în cauză a lui Sebastian Hitruc, ca beneficiar real al autorizaţiei de construire.

În faţa instanţei, reprezentanţii Prefecturii au cerut anularea autorizaţiei în baza a patru argumente principale. Întâi, scopul emiterii certificatului de urbanism şi a autorizaţiei nu corespundea cu funcţiunea iniţială a clădirii, de restaurant şi birouri specificată în documentaţia anexă la autorizaţie. În al doilea rând, autorizaţia de construire fusese emisă după expirarea termenului legal. Lipsa acordului vecinilor şi al Poliţiei Rutiere pentru certificatul de urbanism a fost al treilea motiv de ilegalitate invocat de Prefectură. Faptul că vecinii nu fuseseră consultaţi ar fi trebuit să împiedice eliberarea autorizaţiei de construire. Lipsa unor soluţii reale pentru parcarea în zonă a fost ultimul argument invocat de Prefectură. La documentaţia de autorizare fusese anexat un contract de comodat prin care biserica "Sf. Nectarie" din apropiere ceda 17 locuri de parcare spre folosinţă gratuită. Doar că un contract de comodat poate fi încheiat doar de proprietar, or biserica nu dovedise că parcarea pe care o folosea îi şi aparţinea. În plus, legea impune ca locurile de parcare să fie asigurate de beneficiarul autorizaţiei, acceptându-se doar în mod excepţional ca o parte a acestora să se afle pe terenul altcuiva. În niciun caz toate.

În replică, Primăria a arătat că zona centrală a cartierului Alexandru cel Bun era considerată ca având funcţiune mixtă, ceea ce impunea o interpretare mai largă a prevederilor autorizaţiei. "Singura condiţie ce trebuie îndeplinită la emiterea autorizaţiei de construire este reprezentată de asigurarea compatibilităţii dintre destinaţia construcţiei şi funcţiunea dominantă a zonei", au afirmat reprezentanţii municipalităţii. Aceştia au susţinut şi că depăşirea termenului de eliberare a autorizaţiei nu reprezintă un motiv legal de nulitate, iar pentru încheierea unui contract de comodat în vederea asigurării locurilor de parcare nu este obligatorie existenţa unor dovezi ale proprietăţii. În aprecierea municipalităţii, acordul vecinilor nu era necesar, întrucât nu se autoriza o nouă construcţie, ci doar extinderea unui spaţiu comercial deja existent. Nici Poliţiei Rutieră nu ar fi avut de ce să i se ceară aprobarea, întrucât proiectul nu presupunea amenajarea vreunei noi căi de acces, ci folosirea doar a celor existente. Argumente similare se regăsesc şi în întâmpinarea depusă de Hitruc.

Magistraţii Tribunalului au apreciat că singurul nemulţumit de eliberarea cu întârziere a autorizaţiei de construire ar putea fi doar beneficiarul acesteia. Argumentul Prefecturii a fost respins, fiind acceptată poziţia Primăriei, că întârzierea nu duce la nulitate. Nici avizul Poliţiei Rutiere nu a fost considerat ca necesar. În schimb, au fost acceptate celelalte puncte de vedere invocate de Prefectură.

"În condiţiile în care obiectul autorizaţiei de construire este denumit generic «spaţiu comercial», în timp ce documentaţia-anexă indică funcţiunea de alimentaţie publică, dar şi pe cea de birouri, se constată că extinderea spaţiului comercial existent se referă, de fapt, la dezafectarea parţială a construcţiei existente şi executarea unei construcţii noi, încăperile având destinaţia propusă de birouri. Este evident că există necorelare între scopul emiterii autorizaţiei de construire şi conţinutul documentaţiei tehnice, cât şi necorelare între scopul eliberării certificatului de urbanism cu obiectul cererii de autorizare", au apreciat judecătorii. Aceştia au subliniat şi că problema parcării nu a fost rezolvată, mai ales că un contract de comodat poate fi încheiat doar pentru construcţii provizorii, nu definitive. "Nu rezultă că există acordul proprietarului de drept al terenului, nu este demonstrată condiţia privind situarea locurilor de parcare la cel mult 100 de metri de amplasamentul construcţiei autorizate şi nu este respectată nici condiţia ca doar locurile care lipsesc să fie amenajate pe un alt amplasament", au spus magistraţii.

Lipsa acordului vecinilor a fost considerată de judecători ca un motiv clar de nelegalitate. Prin autorizaţie se aproba o construcţie nouă, cu alte funcţiuni decât blocurile vefcine. Studiul de însorire lipsea complet. Expertiza tehnică depusă la dosar nu lămurea impactul noii clădiri asupra celor vecine. Ca urmare, Tribunalul a apreciat ca întemeiată plângerea Prefecturii, constatând nulitatea absolută a autorizaţiei de construire emise în favoarea lui Sebastian Hitruc. Fiind casată de Curtea de Apel, sentinţa nu va mai produce niciun efect. Dosarul se va întoarce la Tribunal, acesta urmând să stabilească primul termen al procesului de rejudecare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.