Primarul Chirica şi un afacerist apără, umăr la umăr, un bloc considerat ilegal de Prefectură
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Primarul Chirica şi un afacerist apără, umăr la umăr, un bloc considerat ilegal de Prefectură

După ce Tribunalul oprise construcţia de la fostul restaurant "Familial", Curtea de Apel a casat sentinţa şi urmează rejudecarea dosarului.

GALERIE
bloc familial Iasi
  • bloc familial Iasi
- +

Primăria şi fostul patron al restaurantului "Familial" s-au întâlnit de aceeaşi parte a baricadei. Primarul municipiului şi Sebastian Corneliu Hitruc au declarat împreună recurs împotriva sentinţei Tribunalului care blocase construirea blocului de deasupra fostului restaurant. Pot desface împreună şampania: Curtea de Apel a decis ieri să caseze sentinţa Tribunalului şi să întoarcă dosarul spre rejudecare. Dacă în final Hitruc va avea câştig de cauză, Iaşul va consemna o premieră: se construieşte un bloc pe persoană fizică în baza unei autorizaţii pentru amplasarea unei firme luminoase eliberate unei societăţi comerciale dispărute, iar justiţia spune că totul este în regulă.

Epopeea blocului din Alexandru cel Bun a început în 2018, când fosta SC Familial SA a demarat procedurile de extindere a restaurantului. Fără ca vecinii şi Poliţia Rutieră să-şi fi dat acordul, Primăria a eliberat certificatul de urbanism. În 2019, a fost emisă şi autorizaţia pentru "amplasare firmă luminoasă şi extindere spaţiu comercial existent". Firma luminoasă nu există nici azi, iar extinderea spaţiului comercial s-a transformat în demararea construcţiei unui bloc de două etaje, fără parcare şi situat la doi metri de blocul vecin.

Plângerile vecinilor care s-au trezit că aproape nu-şi pot deschide geamurile fără să le lovească de alt bloc s-au îndreptat către Primărie, Inspectoratul Poliţiei Judeţene şi Inspectoratului de Stat în Construcţii. Acesta din urmă a dispus sistarea lucrărilor şi a propus anularea autorizaţiei. În august anul trecut, Prefectura a atacat autorizaţia de construire în instanţă. La acea dată, SC Familial SA era deja radiată din Registrul Comerţului, nemaiputând fi vorba nici măcar teoretic de extinderea vreunui spaţiu comercial. Magistraţii Tribunalului au decis introducerea în cauză a lui Sebastian Hitruc, ca beneficiar real al autorizaţiei de construire.

În faţa instanţei, reprezentanţii Prefecturii au cerut anularea autorizaţiei în baza a patru argumente principale. Întâi, scopul emiterii certificatului de urbanism şi a autorizaţiei nu corespundea cu funcţiunea iniţială a clădirii, de restaurant şi birouri specificată în documentaţia anexă la autorizaţie. În al doilea rând, autorizaţia de construire fusese emisă după expirarea termenului legal. Lipsa acordului vecinilor şi al Poliţiei Rutiere pentru certificatul de urbanism a fost al treilea motiv de ilegalitate invocat de Prefectură. Faptul că vecinii nu fuseseră consultaţi ar fi trebuit să împiedice eliberarea autorizaţiei de construire. Lipsa unor soluţii reale pentru parcarea în zonă a fost ultimul argument invocat de Prefectură. La documentaţia de autorizare fusese anexat un contract de comodat prin care biserica "Sf. Nectarie" din apropiere ceda 17 locuri de parcare spre folosinţă gratuită. Doar că un contract de comodat poate fi încheiat doar de proprietar, or biserica nu dovedise că parcarea pe care o folosea îi şi aparţinea. În plus, legea impune ca locurile de parcare să fie asigurate de beneficiarul autorizaţiei, acceptându-se doar în mod excepţional ca o parte a acestora să se afle pe terenul altcuiva. În niciun caz toate.

În replică, Primăria a arătat că zona centrală a cartierului Alexandru cel Bun era considerată ca având funcţiune mixtă, ceea ce impunea o interpretare mai largă a prevederilor autorizaţiei. "Singura condiţie ce trebuie îndeplinită la emiterea autorizaţiei de construire este reprezentată de asigurarea compatibilităţii dintre destinaţia construcţiei şi funcţiunea dominantă a zonei", au afirmat reprezentanţii municipalităţii. Aceştia au susţinut şi că depăşirea termenului de eliberare a autorizaţiei nu reprezintă un motiv legal de nulitate, iar pentru încheierea unui contract de comodat în vederea asigurării locurilor de parcare nu este obligatorie existenţa unor dovezi ale proprietăţii. În aprecierea municipalităţii, acordul vecinilor nu era necesar, întrucât nu se autoriza o nouă construcţie, ci doar extinderea unui spaţiu comercial deja existent. Nici Poliţiei Rutieră nu ar fi avut de ce să i se ceară aprobarea, întrucât proiectul nu presupunea amenajarea vreunei noi căi de acces, ci folosirea doar a celor existente. Argumente similare se regăsesc şi în întâmpinarea depusă de Hitruc.

Magistraţii Tribunalului au apreciat că singurul nemulţumit de eliberarea cu întârziere a autorizaţiei de construire ar putea fi doar beneficiarul acesteia. Argumentul Prefecturii a fost respins, fiind acceptată poziţia Primăriei, că întârzierea nu duce la nulitate. Nici avizul Poliţiei Rutiere nu a fost considerat ca necesar. În schimb, au fost acceptate celelalte puncte de vedere invocate de Prefectură.

"În condiţiile în care obiectul autorizaţiei de construire este denumit generic «spaţiu comercial», în timp ce documentaţia-anexă indică funcţiunea de alimentaţie publică, dar şi pe cea de birouri, se constată că extinderea spaţiului comercial existent se referă, de fapt, la dezafectarea parţială a construcţiei existente şi executarea unei construcţii noi, încăperile având destinaţia propusă de birouri. Este evident că există necorelare între scopul emiterii autorizaţiei de construire şi conţinutul documentaţiei tehnice, cât şi necorelare între scopul eliberării certificatului de urbanism cu obiectul cererii de autorizare", au apreciat judecătorii. Aceştia au subliniat şi că problema parcării nu a fost rezolvată, mai ales că un contract de comodat poate fi încheiat doar pentru construcţii provizorii, nu definitive. "Nu rezultă că există acordul proprietarului de drept al terenului, nu este demonstrată condiţia privind situarea locurilor de parcare la cel mult 100 de metri de amplasamentul construcţiei autorizate şi nu este respectată nici condiţia ca doar locurile care lipsesc să fie amenajate pe un alt amplasament", au spus magistraţii.

Lipsa acordului vecinilor a fost considerată de judecători ca un motiv clar de nelegalitate. Prin autorizaţie se aproba o construcţie nouă, cu alte funcţiuni decât blocurile vefcine. Studiul de însorire lipsea complet. Expertiza tehnică depusă la dosar nu lămurea impactul noii clădiri asupra celor vecine. Ca urmare, Tribunalul a apreciat ca întemeiată plângerea Prefecturii, constatând nulitatea absolută a autorizaţiei de construire emise în favoarea lui Sebastian Hitruc. Fiind casată de Curtea de Apel, sentinţa nu va mai produce niciun efect. Dosarul se va întoarce la Tribunal, acesta urmând să stabilească primul termen al procesului de rejudecare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.