Primarul din Golăieşti s-a avansat în grad la plecarea din funcţie. Este dat în judecată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Se judecă cu Prefectura să nu se întoarcă la munca de jos

Primarul din Golăieşti s-a avansat în grad la plecarea din funcţie. Este dat în judecată

GALERIE
judecata
  • judecata
- +

Fostul primar din Golăieşti a sărit câteva trepte în post, peste noapte. Condamnat cu suspendare pentru folosirea de acte falsificate pentru obţinerea de subvenţii APIA, Mihai Bîzdîgă nu a mai putut candida la alegerile locale de anul trecut, fiind obligat să revină pe postul deţinut anterior în cadrul primăriei. Doar că dispoziţia de reîncadrare prevedea un post cu câteva gradaţii mai sus, actul fiind atacat în justiţie de prefect.

Mihai Bîzdîgă lucra în cadrul compartimentului contabilitate al Primăriei Golăieşti. În 1996, a fost ales viceprimar, procedându-se la suspendarea contractului său de muncă. Timp de 24 de ani, Bîzdîgă a fost succesiv viceprimar şi primar, respectiv până în iulie 2020. La acea dată, prefectul Marian Grigoraş a constatat încetarea de drept a mandatului de primar, ca urmare a condamnării penale. O săptămână mai târziu a fost emisă o dispoziţie prin care Bîzdîgă era reîncadrat în compartimentul contabilitate. Dacă însă în 1996, Bîzdîgă lucra ca simplu referent în primărie, în 2020 a fost reangajat ca inspector II, gradaţia 5. Prefectura a cerut anularea dispoziţiei de reîncadrare.

În instanţă, Bîzdîgă a invocat prevederile Codului Administrativ: „La încetarea mandatului de primar, persoanele în cauză îşi reiau activitatea în executarea aceloraşi contracte de muncă sau raporturi de serviciu. La stabilirea clasei şi a gradului de încadrare se iau în calcul şi perioadele lucrate în funcţiile de demnitate publică alese”. Avansarea ar fi fost legală, luându-se în calcul cei 24 de ani de vechime în funcţiile publice de viceprimar şi primar. Interpretarea dată de fostul primar nu a fost acceptată de juriştii Prefecturii şi, în final, nici de magistraţii Tribunalului. Acelaşi Cod Administrativ prevede că promovarea funcţionarilor se face din 3 în 3 ani, în funcţie de performanţele profesionale, apreciate cu calificativul „foarte bine”, atestate de o comisie. Cum însă Bîzdîgă nu mai lucrase efectiv în compartimentul contabilitate, el îndeplinea doar condiţia vechimii acumulate, nu şi cea a obţinerii unor calificative profesionale favorabile.

În final, judecătorii au considerat că reangajarea primarului a fost legală, dar nu cu noua gradaţie. Astfel, a fost menţinut ca legal primul articol al dispoziţiei, care prevedea încetarea suspendării contractului de muncă, fiind anulat al doilea, care prevedea funcţia de inspector. Sentinţa nu este definitivă, recursul declarat de ambele părţi intrând joi pe rolul Curţii de Apel.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

George, prietenul paharului

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.