„Primarul nu eliberează autorizații de construire în zonele inundabile. Acestea pot fi emise în baza unor avize date de instituțiile statului.” (P)

vineri, 04 octombrie 2024, 07:15
5 MIN
 „Primarul nu eliberează autorizații de construire în zonele inundabile. Acestea pot fi emise în baza unor avize date de instituțiile statului.” (P)

La câteva luni după ce a fost reales în funcție, primarul Ștefan Timofte ne readuce în atenție stadiul proiectelor, dar și despre provocările actualei perioade. Printre plățile nedecontate de câteva luni, proiectele în derulare și începutul noului an școlar, Tomeștiul s-a confruntat, ca multe alte localități, cu efectele ploilor din ultimele săptămâni.

Instituțiile statului ar trebui să nu mai dea aviz favorabil construcțiilor în zone inundabile

Primarul comunei Tomești a accentuat faptul că, în cazul caselor afectate de inundații, de obicei primarul este tras la răspundere. Cu toate astea, atrage atenția asupra faptului că nu el dă autorizația de construcție.

El doar semnează un dosar pentru care cetățenii care au nevoie de autorizație s-au preocupat în prealabil de obținerea tuturor avizele necesare.

Ștefan Timofte precizează că, atât timp cât acele avize sunt în regulă, el nu poate să se opună unei construcții. Primăria nu are cum să verifice cum au fost obținute avizele respective, iar dacă acestea nu au fost obținute corect și casele sunt construite în zone inundabile, este firesc ca atunci când vin ploile să fie primele afectate.

Acesta adaugă că dacă le cere cetățenilor avize suplimentare, precum studiul geo sau de versant, toți cei care vor să construiască spun că edilul are interese personale și nu vrea să semneze autorizația.

Legat de acest aspect, Ștefan Timofte amintește că Primăria Tomești a dat în judecată un dezvoltator întrucât construiește pe o astfel de zonă, inundabilă, iar când proprietarii vor ajunge într-o situație similară celei din ultimele zile, vor veni să ceară socoteală primăriei.

El susține că legea nu este bine gândită, astfel de lacune sau interpretări ale ei dând naștere unor situații de acest fel, în care proprietarii au de suferit. Mai mult decât atât, toți cei implicați acuză primarul pentru eliberarea acestor autorizații obținute mai mult sau mai puțin corect.

Fiecare își face casă acolo unde are moștenire sau acolo unde își permite să cumpere, chiar dacă este zonă inundabilă. Este un subiect pe care aș vrea să îl ating tangențial, nu vreau să fiu eu omul critic, dar nu primarul eliberează autorizația, primarul semnează autorizația. Autorizația aș putea spune că nu o eliberează nici măcar Biroul de Urbanism.

Acesta întocmește autorizația în urma unor avize primite de la toate instituțiile care-și dau acceptul pentru ca acolo să se construiască o casă. (…) În certificatul de urbanism este specificat clar că sunt necesare aviz de la Apele Române, studiu geo și tot ce trebuie. Cetățeanul merge și obține toate aceste avize, că le obține corect sau nu le obține corect noi nu avem de unde să știm. Dacă îi spui celui care vrea să construiască o casă că vrei studiu de versant sau alte studii, deja primarul e golan, nu mai știe ce să mai ceară.” a declarat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

Întârzierea decontării plăților la proiecte atrage blocarea lor, dar și colapsul firmelor implicate

Legat de proiectele în derulare, primarul comunei Tomești spune că are plăți la decontare cu întârziere și de câteva luni, iar unele firme care au ales să lucreze pentru proiectele comunei Tomești sunt în imposibilitatea de a-și continua activitatea din cauza blocajului financiar declanșat de aceste întârzieri.

În același timp, dacă primăria alege să facă un credit, necesar pentru continuarea unor lucrări, se află în situația în care presiunea creeată pe bugetul local din cauza angajarii acestor finanțări rambursabile poate să ducă la imposibilitatea depunerii altor proiecte ce necesită și o contribuție din partea primariei.

Edilul trage un semnal de alarmă și atenționează instituțiile abilitate să deblocheze situația, întrucât proiecte de o importanță vitală pentru comună sunt oprite din cauza birocrației.

Ștefan Timofte aduce în discuție că primăriei i s-a impus reducerea cheltuielilor, însă problemele oamenilor trebuie rezolvate și, de multe ori, ca să fie în regulă sub aspect legal, constată că e „legat la mâini”.

Nu poți să-mi impui ca, dacă eu am bani în buget, să nu cumpăr o mașină sau mobilier, păi s-a rupt scaunul, eu ce să fac? Sau s-a stricat o mașină. Înființez un traseu, nu găsesc niciun transportator care să vină, poate vreau să achiziționez un microbuz care să opereze acest traseu. Angajez un șofer, oricum cheltuielile sunt mult mai mici, dacă angajăm noi. Nu ai voie. Nu ai voie să angajezi, nu ai voie să cumperi etc. Bun, dar eu trebuie să rezolv problema oamenilor.” a susținut Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

Transportul în comun spre Iași – o provocare continuă și aparent interminabilă

Drumul național și supraaglomerarea lui reprezintă una dintre provocările primăriei Tomești, însă costurile aferente transportului în comun, astăzi, sunt foarte mari și acestea ar trebui să revină Primăriei Municipiului Iași, care ar fi în măsură să facă un proiect de transport în comun major, strategic pentru toată Zona Metropolitană.

Satul Vlădiceni se confruntă cu aceeași problemă, a lipsei transportului în comun, dar Ștefan Timofte spune că face demersuri în acest sens, fie pentru aducerea unui transportator în comună, fie pentru achiziția unui microbuz dedicat acestui proiect, care, la costuri, ar fi mult mai rentabil.

Problematica transportului de la Tomești până la Iași este un aspect pe care primarul l-a scos în evidență încă dinainte de alegeri.

A reluat discuțiile cu Primăria Iași și Consiliul Județean Iași, iar în acest moment se lucrează mai intens la proiectul trenului metropolitan și abia ulterior la cel ce vizează realizarea transportului electric/ tramvaiul ce va face legătura între Mun. Iași și Comuna Tomești despre care se discuta lunile trecute.

Atmosfera electorală în prag de noi alegeri

Primarul de la Tomești spune că încă nu se simte că urmează noi alegeri, provocările sunt multe și diverse și fiecare are nevoie de o abordare și o rezolvare specifice, iar prezența acestuia este de cele mai multe ori necesară, astfel că nu a resimțit schimbări din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, dumnealui susține că o stabilitate e de dorit, întrucât astfel se pot continua într-un ritm neîntrerupt proiectele deja începute.

Își dorește ca toți candidații să ajungă și la Tomești, să vadă efectiv problemele cu care se confruntă comuna și cărora trebuie să le găsească rezolvare sau care se blochează de multe ori din cauza nuanțelor legislative.

De asemenea, acesta precizează că participă la fiecare ședință de consiliu local, ia cuvântul și cere resurse și soluții la problemele care implică atât Primăria Tomești, cât și Consiliul Județean sau Primăria Iași.

De fiecare dată pun problema ceva mai dur în cadrul ședințelor de la Consiliul Județean, pentru că problemele trebuie rezolvate, politicul este politic, dar nu pot să fac promisiuni mincinoase oamenilor. Nu am făcut asta și nu o să o fac niciodată, dacă pot să fac ceva, promit, dacă nu, nu.” a încheiat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii