
Primarul Paşcaniului, ameninţat de un referendum pentru demitere: „Îmi fac un sondaj de opinie fără să plătesc”

Zice în glumă Dumitru Pantazi. În acelaşi timp, se strâng semnături şi pentru renunţarea la contractul cu ApaVital.
Păşcănenii ar putea fi chemaţi la vot pentru a decide dacă îşi schimbă primarul înainte de termen. Un grup de iniţiativă local a demarat o campanie de strângere de semnături pentru convocarea unui referendum local pe tema demiterii primarului Dumitru Pantazi. O a doua campanie vizează propunerea unui proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care să fie revocată delegarea gestiunii serviciului de apă şi canalizare din Paşcani către ApaVital SA.
Conform legii, pentru convocarea unui referendum local în vederea demiterii primarului sau a dizolvării CL sunt necesare semnăturile a 25% dintre cetăţenii aflaţi pe listele electorale permanente din localitate, adică 9.066 semnături, în cazul Paşcaniului. Pentru propunerea de către locuitori a unui proiect de hotărâre spre dezbaterea consilierilor locali sunt necesare semnăturile a 5% din cetăţenii cu drept de vot, respectiv 1.813. Un proiect astfel depus urmează calea unui proiect de hotărâre obişnuit, neexistând obligaţia adoptării lui. Hotărârea prin care ApaVital a preluat serviciul de apă-canal a fost adoptată pe 12 iunie aproape în unanimitate, fiind înregistrată o singură abţinere, a unui consilier PPDD. „Strângerea de semnături nu o face niciun partid, dar multă lume o susţine. Nu am fost de acord cu proiectul, motiv pentru care acum sunt pe picior de excludere din partid. În ce priveşte apa, sunt mai multe probleme. Creşte preţul apei, în timp ce în campanie s-a promis reducerea preţului, prin investiţii. Primăria preia plata unui credit de 4,26 milioane euro luat de Prest Apa Serv. Redevenţa plătită de ApaVital va fi de vreo 500.000 lei anual, faţă de 900.000, cât era vorba. Locurile de muncă ale angajaţilor Apa Serv nu sunt garantate. Nu există nicio clauză de reziliere a delegării. Nu a existat nicio dezbatere publică“, a explicat consilierul Ioan Danu motivele abţinerii sale.
ApaVital a preluat serviciul de apă-canal din Paşcani pe 1 iulie. În decurs de o lună, societatea a putut încheia contracte de furnizare doar cu o treime din clienţii potenţiali. Doar şase contracte au fost încheiate cu asociaţii de proprietari, acestea neexistând până acum în Paşcani. Principala problemă ridicată de localnici este reprezentată de refuzul ApaVital de a încheia contracte individuale, cu excepţia cazului în care locatarii îşi asumă cheltuielile aferente realizării unui branşament separat. „ApaVital a venit de pe poziţii de forţă. Şi dacă se fac asociaţii, omul are cheltuieli suplimentare. O dată creşte preţul apei, apoi mai plăteşte şi cenzori, preşedinte de asociaţie şi ce mai este. Ar fi foarte bine să se păstreze sistemul de până acum“, a spus Danu.
Primarul municipiului Paşcani se află în concediu de la începutul acestui an. Contactat telefonic, Pantazi a apreciat că cele două campanii de strângere de semnături ca fiind neserioase. „Sunt jucării de-ale presei de la noi, nimic serios. Dacă reuşesc să strângă semnăturile pentru un proiect de hotărâre, se va discuta în consiliu, cu aceiaşi consilieri. Cu cealaltă, abia cu ocazia asta îmi fac un sondaj de opinie fără să plătesc“, a comentat Pantazi.
Publicitate și alte recomandări video