Primarul plătește lăutari cu zeci de mii de euro, dar nu dă un ban pe naveta profesorilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Primarul plătește lăutari cu zeci de mii de euro, dar nu dă un ban pe naveta profesorilor

GALERIE
Primarul Mihai Mihalached
  • Primarul Mihai Mihalached
- +

USLIP, care ameninţă că va da în judecată primarul, spune că situaţia de la Schitu Duca, cu restanţe la navetă de un an, este unică în judeţ. Edilul şef se plânge că nu are bani, promiţând că îi va plăti până în decembrie. La Zilele Comunei a avut însă bani ca să îl aducă pe Nicolae Botgros şi trupa sa, cu 10.000 de euro, spun localnicii

Sindicatele din învăţământ ameninţă Primăria Schitu Duca cu un proces, în cazul în care nu achită profesorilor sumele datorate pentru decontul transportului. Conform reprezentanţilor Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, cele câteva zeci de cadre didactice aflate în această situaţie nu au primit banii care li se cuveneau de aproximativ un an, fiind vorba de zeci de mii de lei. Primarul din Schitu Duca menţionează că nu a avut bani la buget până în acest moment, şi îi asigură pe profesori că, la fel ca şi în anii trecuţi, îşi vor primi banii până la finalul anului calendaristic, plăţile urmând să înceapă din octombrie. 
 
Reprezentanţii USLIP se plâng de faptul că situaţia de la Schitu Duca este unică în judeţ. Preşedintele USLIP menţionează că mai există exemple de primării care nu sunt la zi cu plăţile, însă este vorba de întârzieri de o lună sau două, nu de un an. Primarul comunei, una dintre cele mai proaspete din judeţ, pune întârzierile pe seama unor rectificări bugetare, menţionând că a avut mereu în atenţie buna desfăşurare a activităţii şcolare. „Din moment ce toate celelalte comune din judeţ au putut să îşi achite aceste responsabilităţi, iar Primăria Schitu Duca nu a făcut acest lucru, consider că motivele invocate nu pot fi valide“, explică preşedintele USLIP Iaşi, Laviniu Lăcustă. Şeful de sindicat subliniază că sunt afectaţi aproximativ 30 de profesori, iar fiecare profesor are de primit câteva mii de lei. „În cazul în care plăţile nu vor fi efectuate până la mijlocul lunii septembrie, atunci vom fi nevoiţi să acţionăm în instanţă. Având în vedere că nu este o situaţie generală, ci este vorba de o singură comună din judeţ, şi care nu poate fi considerată săracă, atunci poate fi considerată rea-voinţă. Nu este ceva nou la Schitu Duca, am mai avut probleme în trecut în aceeaşi localitate“, completează Laviniu Lăcustă.
 
De cealaltă parte, primarul menţionează că sindicatele nu sunt înţelegătoare şi că situaţia a fost creată de rectificări bugetare. De asemenea, el subliniază că în fiecare an au fost achitate sumele pentru transport, iar în următoarele patru luni profesorii îşi vor primi toţi banii. „În fiecare an la Schitu Duca s-a primit naveta. Mai avem încă patru luni de zile până la sfârşitul anului bugetar, iar de 16 ani de când sunt primar aceşti bani au fost achitaţi mereu. Anul acesta am primit însă o rectificare de buget, şi nu a fost aşa cum trebuia. Aşa că mai aşteptăm până la începutul lunii octombrie. La noi în comună este mai dificil, pentru că avem şi un număr mare de profesori navetişti, faţă de celelalte comune. Noi suntem dependenţi 99% de bugetul naţional, şi chiar ieri am avut şedinţă de consiliu, unde am alocat 40.000 de lei pentru şcoli, pentru achiziţia de lemne. Consider că este mai important lemnul pentru copii pentru că vine iarna, iar începând din octombrie achităm şi naveta“, a declarat primarul Mihai Mihalache.
 
Conform localnicilor de la Schitu Duca, de Zilele Comunei a fost adus artistul Nicolae Botgros, însoţit de orchestra sa, suma plătită de primărie doar pentru artist fiind de 10.000 de euro. Show-ul din iulie a fost prezentat de Ionuţ Dolănescu, evoluând pe scenă cu cunoscuţii Ion Paladi şi Nicolae Botgros, alături de orchestra „Lăutarii“. 
 
Primarul Mihai Mihalache: „Am primit o rectificare de buget, şi nu a fost aşa cum trebuia. Aşa că mai aşteptăm“

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.