Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

marți, 29 septembrie 2020, 01:50
3 MIN
 Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Dar, în fine, parcă se putea şi mai rău, aşa că hai să zicem că e bine şi aşa rău cum s-a-ntâmplat. Se impun însă, la acest moment, să tragem şi câteva concluziuni mai la rece, după fierbinţelile din noaptea numărării voturilor, când încălziţi la fire poate am mai dat vreun gând şi pe lângă dreapta judecată. Ca urmare, haideţi să le luăm pe rând:

* Unu la mână – Musai trebuie remarcat aicea că o surpriză neaşteptată a fost scorul lui Cozet, uşor peste partid, lucru care îi consolidează poziţia în partid, care sigur ar fi avut de suferit dacă ordinea era inversă. E drept acuma căci Cozet a beneficiat, fără neapărat să fie meritul ei aicea, şi de un anume vot dat de cei anti-Chirica dar şi anti-PSD celui de-al doilea clasat în sondaje, ca să nu seirosească, sperând astfel într-o lovitură la actualul edil şef. Ceea ce n-a fost să fie, dar a dus-o pe Cozet, iată, peste partid. Acelaşi mecanism psihologico-electoral a avut loc şi în cazul lui Bodea-USR la CJ, dar în sens invers. Adicătelea, auzim că mulţi anti-PSD l-ar fi votat pe el dacă erau două tururi, dar fiind numai unul au preferat să nu rişte, au votat partidul dar pe el nu, dând votul lui Alexe la PNL, ca să fie siguri că nu-l ajută altfel pe Maricel de la PSD. Una peste alta, credem că nici Cozet nu trebuie lăudată peste măsură, nici Bodea mai mult decât e cazul; amândoi au făcut o figură notabilă, şi trebuie judecaţi după scorul partidului, adică bun, nu al lor, adică divergent.

* Doi la mână – Aruncând un ochi în zona mocirloasă a listelor, vedem că, în ciuda faptului că dipotatul Moş Vilă a pus în capul listei partiduleţului un balot de paie din şura buhaiului şantajist, unui căruia auzim că-i şi miluiește iubita la Bucureşti, iacătă că, având şi mult noroc, intră în conţilul local la mustaţă cu doi oameni. Iar asta nu-i nimic, dar auzim că în seara alegerilor ar fi dat deja un semnal către Mihăiţă cel amic cu buhaiul, ca să-i indice să-i pună balotul pe post de vicepremare, responsabil cu şmenurile imobiliare. Aicea, iată, va fi o grea încercare a lui Mihăiţă şi a liberalilor, pentru care vor avea au ba de dat socoteală opiniei publice la alegerile generale. Stăm oricum cu ochii pe chestiune, ca să vedem dacă cei ce vor decide sunt bărbaţi politici sau mămăligi cu cocoloaşe. Că o bănuială avem deja…

PS1: Despre situaţia lui Chirica, deloc bună în ciuda victoriei, dar şi despre cea din PSD, vom vorbi mâine. Că şi aici îs multe de spus.

PS2: Una peste alta, şi în ciuda criticilor aduse celor doi anterior, credem că atât Ludovic Orban cât şi Dan Barna şi-au dovedit la alegerile astea anvergura de politicieni adevăraţi, calitate pe care nu prea au avut-o decât sforarii de la PSD, poate şi Băsescu, în ultimii mulţi ani. Că va fi de bine, că va fi de rău, asta însă rămâne de văzut.

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii