Primele donații în campania ZDI Fii Moş Crăciun pentru „piticii“ din Lungani!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Primele donații în campania ZDI Fii Moş Crăciun pentru „piticii“ din Lungani! 

GALERIE
Familia Mihai Lungania6400
  • Familia Mihai Lungania6400
- +

După articolul din ziua precedentă au început să apară deja primii donatori, care să susţină campania iniţiată de „Ziarul de Iaşi“. Fostul parlamentar Viorel Blăjuţ donează suma de 2.000 de lei şi trei biciclete, iar Fundaţia Ecologică Green a anunţat că va sponsoriza şcoala cu 1.500 de lei. Un om de afaceri care a dorit anonimatul a anunţat un ajutor consistent 

În ciuda lipsurilor de acasă, „piticii“ din Lungani se bucură încă de copilărie. Râd, se joacă şi învaţă, visează să devină medici, profesori sau poliţişti, îl aşteaptă pe Moş Crăciun chiar dacă nu au brad acasă sau măcar vreo instalaţie cu luminiţe, ori vreo bucăţică de beteală. În şcoala din Lungani ar mai trebui materiale didactice, la grădiniţă ar fi nevoie de jucării. De câteva zile li s-a stricat şi pom­pa pentru apa din şcoală, iar pe lista cu lucruri de care ar mai fi nevoie pare să nu aibă sfârşit. Acasă, lipsurile se simt însă şi mai puternic, iar unii dintre părinţi abia îşi permit rechizite, hăinuţe sau, uneori, şi banii pentru pâine se găsesc cu greu.  

Vaca transformată în bolţari

Mulţi dintre părinţi se descurcă cu greu să-şi întreţină copiii, cu toţii au grija zilei de mâine şi calculează puţinul venit până la ultimul leu. Cu toate acestea, mamele ne îndrumă la câteva familii cărora soarta pare să le pună piedică la fiecare pas. Familia Mihai, cu patru copiii, nici măcar nu are un loc pe care să-l numească al lor. O găsim la casa închiriată doar pe mamă, Ana Maria Mihai, şi pe trei dintre copii.

Andrei, elev în clasa a II-a, o ajută la spălat câteva blide, iar ceilalţi doi fraţi mai mici aleargă, desculţi, de colo până colo. Stau în chirie şi plătesc unui văr, pentru bucătăria şi camera din chirpici, 350 de lei în fiecare lună. Nu le-a cerut bani în primele şapte luni, dar acum, de când a dat frigul, i-a ameninţat că-i scoate din casă dacă nu plătesc. „Unde să plecăm acum, în puterea iernii. Am cumpărat câteva materiale de construcţii şi ne dă soacra un loc şi, din vară, sper să ne apucăm de făcut o cameră“, îmi spune fe­meia.

Pământul pe care ar trebui să ridice casa este însă extravilan şi nu ar avea cum să-şi tragă lumină şi nici de unde aduce apă. Mai mult, soacra nici nu are titlu de proprietate pe teren şi ar risca ca pe viitor să-şi piardă munca depusă. Cu toate acestea, Ana Maria Mihai nu îşi plânge de milă şi se mândreşte că are pe lângă casă porc şi doi cai. Au avut  şi vacă, dar au trebuit să o vândă pentru a cumpăra materiale pentru a ridica, în anul care vine, patru pereţi. Soţul munceşte în construcţii, însă nu are tot anul de lucru. Acum este plecat la cărat gunoi la unul dintre vecini şi nu se dă în lături de la nici un fel de muncă dacă aceasta le pune pe masă copiilor săi o bucată de pâine.

Nu s-au îndurat să desfacă portocala de la Moş Nicolae

Cel mai mic dintre copii este bolnav de hemofilie, iar de două ori pe săptămână mama pleacă la Iaşi să facă tratamentul băiatului. Cristi este lipicios ca un fagure de miere, iar femeia nu-l scapă o clipă din ochi. Orice rană este periculoasă pentru el şi până şi o zgâ­rietură i-ar putea provoca o hemoragie greu de oprit. În sobă focul arde vesel, iar cei mici nu par încă să înţeleagă grijile părinţilor. Chiar dacă Cristi are probleme grave de sănătate, iar mama ar putea primi o indemnizaţie de însoţitor, primăria nici măcar nu i-a acceptat cererea.

Părinţii reuşesc să-i protejeze pe copii, iar chiar dacă aceştia visează la o casă a lor sau măcar la un frigider, băieţii l-ar ruga pe Moş Crăciun să le aducă jucării. „Eu vreau o maşinuţă cu telecomandă, pentru Maria o păpuşă, iar Cristi vrea şi el o maşină cu baterii“, îmi spune pe nerăsuflate Andrei. Mama zâmbeşte amar. Le-ar fi cum­părat deja copiilor tot ce-şi doresc, dar prin casă se zăresc doar câteva jucării ponosite. Pe masă au o singură portocală cât un pumn, unul dintre darurile primite de Moş Nicolae, dar cei mici nu s-au îndurat încă să o desfacă. Părinţii le-au luat dulciuri, dar au fost dră­muite să le ajungă pe cât mai multe zile. Acum, aşteaptă masa de prânz, dar pe aragaz mai sunt, într-o oală, doar câteva linguri de piure de cartofi, probabil de la cina de seara trecută. Meniul de astăzi nu s-a stabilit încă.

Cei care vor să-i ajute pe copiii din Lungani

Până în prezent, campania organizată de către Ziarul de Iaşi pentru copiii din Lungani a stârnit reacţii pozitive în rândul ieşenilor. Un om de afaceri din Iaşi, care a ţinut să îşi păstreze anonimatul, doreşte să ofere un ajutor consistent „piticilor“ de la Şcoala cu clasele I-IV din Lungani.

Conducerea Colegiului Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi, împreună cu elevii şi cadrele didactice, intenţionează să facă pacheţele cu rechizite şi cadouri pentru cei din Lungani, dar să strângă şi o sumă de bani.

De asemenea, Fundaţia Ecologică Green din Iaşi doreşte să se implice în şi ea în această campanie cu suma de 1.500 de lei. „Cazul copiilor din Lungani este impresionant. Aţi scos la lumină o situaţie care nu are cum să nu sensibilizeze, mai ales că suntem foarte aproape de sărbătoarea Naşterii Domnului. FEG salută şi se alătură acestei campanii iniţiate de Ziarul de Iaşi, campanie care credem că va aduce un strop de bucurie în viaţa acestor copii, odată cu venirea lui Moş Crăciun“, a declarat directorul fundaţiei, Cristian Stanciu (foto).

 

Fostul parlamentar Viorel Blăjuţ donează şi el suma de 2.000 de lei, dar şi trei biciclete pentru elevii cu cele mai bune rezultate.

„Am mereu în­credere în campaniile «Ziarului de Iaşi» şi încerc, chiar dacă nu mai sunt om politic, să ajut cât mai mult asemenea cazuri, având în vedere că sunt membru al comunităţii, iar aceşti copii sunt cei care ne vor asigura viitorul.

Ştiu ce înseamnă să dai unor copii înfriguraţi ghete îmblănite şi fulare. Mă bucur pentru căldura pe care o vor primi.

Ştiu şi de bucuria unui copil care primeşte în dar o bicicletă. De aceea invit şi ale persoane să se implice în campanie pentru a putea ajuta aceşti copii“, a declarat Viorel Blăjuţ (foto).

 

Cei care doresc să ofere ajutor în această campanie sau familiilor aflate în dificultate din Lungani sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga, nr.35. Mai multe detalii la telefon: 0232/271 271. La acelaşi număr, fir­mele pot obţine detalii despre despre eventualele contracte de sponsorizare tip, în dublu exemplar, care sunt necesare în aceste situaţii, care pot fi transmise, la cerere, chiar şi prin fax.

Donaţiile pot fi făcute către Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu“ Voineşti, CUI 17161036 în contul BRD RO06BRDE240SV93252732400. 

CITEȘTI ȘI:

CAMPANIE ZDI: Fii Moş Crăciun pentru ”piticii” din Lungani! Aflați ce copii minunați sunt

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.