anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Primele restricţii în judeţ, de după relaxare: două comune, în scenariul galben

GALERIE
restrictii covid
 • restrictii covid
- +

Este vorba de Cepleniţa şi Răchiteni. Un focar de Covid 19, printre măicuţele de la Mănăstirea Galata: nouă s-au infectat, două sunt în spital.

 

Numărul noilor infectări cu SARS COV 2 continuă să crească. Ieri, au fost raportate alte 18 cazuri în plus faţă de ziua precedentă, cazuri depistate în marea majoritate duminică, zi în care de regulă se fac un număr mai mic de teste. Tot ieri, Instituţia Prefectului Iaşi a anunţat restricţii pentru două comune din judeţ care au depăşit rata de incidenţă de 2 cazuri la mia de locuitori. Este vorba despre Cepleniţa (2,61 la mia de locuitori) şi Răchiteni (2,13 cazuri la mia de locuitori).

Aici, activitatea în baruri, cluburi, discoteci şi a operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă de astăzi în intervalul orar 5,00 - 2,00 fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. La fel şi în cazul evenimentelor de gen nunţi, cumătrii, la aceastea punând participa un număr de 150 de persoane în exterior şi 100 în interior. Chiar dacă incidenţa în multe dintre localităţi, mai ales din mediul rural , este în creştere, ieri nu au fost raportate decese.

În schimb, secţiile ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase şi de la Spitalul de Neurochirurgie funcţionează la capacitate maximă. Ieri, în reţeaua sanitară ieşeană mai erau libere opt paturi la secţiile ATI COVID. Dintre cele 163 de paturi destinate bolnavilor COVID-19, dar şi cele din zonele roşii ale spitalelor, 61 erau ocupate. Medicii spun că majoritatea celor internaţi sunt persoane nevaccinate. De asemenea, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, nu erau ocupate paturile ATI. În momentul de faţă, o persoană confirmată pozitiv cu noul coronavirus urmează tratamentul prin dializă în staţia de dializă de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

Direcţia de Sănătate Publică a informat ieri şi cu privire la apariţia unui focar Covid-19 în Judeţul Iaşi, la Mănăstirea Galata, nouă măicuţe fiind pozitive. Acestea sunt izolate în chilii, două fiind internate la Spitalul de Infecţioase Iaşi. Obştea de la mănăstire numără 18 măicuţe, iar DSP a fost contactat după ce una dintre acestea a început să aibă simptome de răceală. Testele au fost prelevate, şi rezultatele au venit de alaltăieri: din cele nouă măicuţe infectate, trei au simptome de COVID-19. Una are o formă uşoară a bolii şi a rămas sub supraveghere în incinta mănăstirii, în propria chilie, în timp ce celelalte două au forme moderate şi au fost transportate la spital. 

“Nu se ştie cu exactitate sursa, nu a existat o venire sau plecare în străinătate, iar în afara enoriaşilor care vin la slujbe nu prea există alt contact cu exteriorul, cu excepţia momentelor în care merg la cumpărături, la aprovizionări”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, pentru „Ziarul de Iaşi”. Din primele informaţii, toate măicuţele depistate cu COVID-19 nu au fost vaccinate, iar din totalul celor din obşte, doar câteva s-au imunizat anti SARS-CoV-2. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.