Primele sectoare care resimt impactul pandemiei Covid-19 sunt transporturile, ospitalitatea, turismul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Primele sectoare care resimt impactul pandemiei Covid-19 sunt transporturile, ospitalitatea, turismul

GALERIE
transporturi
  • transporturi
- +

Primele sectoare care resimt impactul pandemiei Covid-19 sunt cele care depind de mobilitatea persoanelor - transporturi, ospitalitate, turism - însă efectele negative se vor transmite treptat către alte domenii de activitate pentru că toate industriile sunt interconectate, potrivit studiului PwC România HR Barometru, care arată că 18% dintre companiile chestionate anticipează o reducere a veniturilor de pânã la 20% ca urmare a impactului pandemiei Covid-19 asupra afacerilor, în vreme ce majoritatea acestora (65%) nu au fãcut încă evaluări.

De asemenea, alţi 6% dintre respondenţi au estimat o scãdere a veniturilor între 20-50%, iar 2% considerã cã diminuarea va fi între 50-80%, în timp ce 9% nu se aşteaptã la o reducere a veniturilor. Dintre sectoarele economice care se aşteaptã la o diminuare a veniturilor de pânã la 20% se detaşeazã cu un procent mare de rãspunsuri transporturile (75% dintre respondenţii din acest sector au dat acest rãspuns). De asemenea, 25% dintre companiile chestionate din industria auto (producãtori şi distribuitori) considerã cã scãderea veniturilor va fi de pânã la 20%.

Aceeaşi estimare a fost fãcutã de 22% dintre companiile respondente din servicii financiare, 21% din bunuri de larg consum (distribuţie, logisticã) şi 20% din energie. ”Primele sectoare care resimt impactul pandemiei Covid-19 sunt cele care depind de mobilitatea persoanelor: transporturi, ospitalitate, turism. Însã efectele negative se vor transmite treptat cãtre alte domenii de activitate pentru cã toate industriile sunt interconectate. Din acest motiv, sunt necesare mãsuri rapide pentru supravieţuirea celor grav afectaţi, precum şi un plan pe termen mediu de relansare economicã. Consider cã într-o primã etapã mãsurile care trebuie să fie luate trebuie sã asigure continuitatea fluxului de numerar pentru cei cãrora li se reduc vertiginos încasãrile. Mã refer la plata datoriilor pe care statul le are faţã de companii, de exemplu, rambursarea imediatã a TVA, a sumelor pentru concedii medicale, precum şi la amânarea plãţii unor taxe şi contribuţii. În a doua etapã, dupã o evaluare mai temeinicã a impactului, ar trebui gândit un plan de mãsuri care sã sprijine mediul privat pentru a menţine locurile de muncã şi, implicit, veniturile populaţiei şi ale companiilor”, declarã Daniel Anghel, partener, liderul serviciilor fiscale şi juridice PwC România.

Studiul şi-a propus sã afle care au fost mãsurile luate pentru protejarea angajaţilor împotriva infectãrii cu virusul COVID-19, precum şi perioada în care acestea vor fi aplicate. Conform rãspunsurilor, 89% dintre participanţii la studiu au fãcut dezinfecţie la birou, 85% au limitat interacţiunile, 58% au instituit munca de acasã doar pentru cei care îşi pot desfãşura activitatea de la distanţã, 40% au oferit echipament de protecţie, 25% au implementat munca de acasã pentru toţi angajaţii, 13% au decis obligatoriu munca de acasã şi 13% doar pentru angajaţii care au cãlãtorit în zone de risc.

”Sondajul cuprinde opiniile exprimate de companii cu puţin timp înainte ca autoritãţile sã anunţe instaurarea stãrii de urgenţã care, în mod clar, va grãbi luarea altor mãsuri de distanţare socialã şi limitare a interacţiunii. Am observat din analiza rãspunsurilor date de companii cã majoritatea companiilor au luat, deja, mãsuri ferme de protecţie a angajaţilor fãrã sã fie forţate de acte normative emise de autoritãţi. Aşa cum se observã din rãspunsuri, toţi respondenţii au considerat cã este mai sigur ca cel puţin o parte dintre angajaţi sã lucreze de acasã sau în ture, acolo unde trebuie asiguratã permanenţa, arãtând preocupare pentru oameni şi, totodatã, responsabilitate socialã”, explicã Ionuţ Sas, partener, lider people & organisation PwC România.

O altã întrebare a vizat opţiunile luate în considerare pentru limitarea interacţiunilor în contextul Covid-19. Respondenţii au luat urmãtoarele mãsuri: 81% au anulat evenimentele interne şi externe; 79% au limitat cãlãtoriile externe; 72% au limitat cãlãtoriile interne; 55% au limitat evenimentele interne şi externe; 24% au aplicat lucrul în ture pentru evitarea aglomeraţiei.

”În actualul context, protecţia sănătăţii angajaţilor şi colaboratorilor impune anularea sau amânarea unor activitãţi, precum evenimentele şi cãlãtoriile. Deşi aceste decizii pot atrage consecinţe negative pentru derularea afacerilor, companiile pun grija pentru bunãstarea oamenilor pe primul loc. Aceastã atitudine este evidentã inclusiv din rãspunsurile privind durata de aplicare a mãsurilor de prevenire a rãspândirii Covid-19. Astfel, 55% au arãtat cã le vor institui nelimitat, pânã la noi instrucţiuni, 40% au spus cã vor fi valabile pânã la finalul lunii martie, iar 5% pânã la finalul lunii aprilie. De asemenea, în perioada urmãtoare ne propunem sã efectuãm regulat sondaje privind mãsurile luate de companii pe mãsurã ce situaţia şi reglementãrile se schimbã, pentru a veni în sprijinul comunitãţii de business”, a precizat Oana Munteanu, senior manager people & organisation PwC România.

Studiul PwC România HR Barometru a fost derulat în perioada 11 - 13 martie 2020 pe baza informaþiilor furnizate de 104 de companii participante din sectoarele: bunuri de larg consum, auto (producţie şi distribuţie), transporturi, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, energie (producţie, utilitãţi, distribuţie), distribuitori (retail & logisticã), servicii externalizate, altele. PwC este o reţea de firme prezentã în 158 de ţãri cu mai mult de 276.000 de angajaţi ce oferã servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.